Laddar annons
I källaren hos Champagne Palmer med Xavier Berdin
3 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

I källaren hos Champagne Palmer med Xavier Berdin

CHAMPAGNE. I valven och i källaren lagras tiotusentals champagneflaskor. Hos Champagne Palmer & Co är Xavier Berdin källarmästare.

Champagne Palmer & Co grundades 1924 av 7 markägare, odlare i Champagne för att de gemensamt skulle bli starkare än var och en på eget håll. Sedan 1959 är adressen i Reims.

Champagne Palmers Chef de Cave, Xavier Berdin är i toppform när han visar runt i källaren i Reims. Det är inte konstigt. Med nya faciliteter i utkanten av Reims som är inflyttningsklara, en skörd som ser lovande ut finns inga att oroa sig för. Många odlare står på kö för ett medlemskap men ingångskraven är höga och ansökninsprocessen kan ta flera år.

Champagne Palmer äger 415 hektar vingårdar. Hälften är Grand Cru och Premier Cru klassade och dom är alla belägna i Montagne de Reims.

xavier-berdin-champagne-palmer-vinbanken Chef de Cave Xavier Berdin och Raymond Ringeval, Export Director (till höger).

Chef de Cave Xavier Berdin

Cellarmaster, Xavier Berdin arbetar tillsammans med ett team av 4 oenologer. Dom ansvarar för hela processen. Det innebär att han ansvarar för druvorna från skörd, vidare till pressningen, i källaren, för blandningen och slutlig lagringen. Innan försäljning sker degorgering (som i filmen, dock inte för hand) och förslutning.

Kul att känna till är att i källaren hos Champagne Palmer & Co finns ovanligt många flaskor äldre årgångar.

kallaren-champagne-palmer-solera-vinbanken Fat i en solera.


Xavier Berdin,

"Tiden är mycket viktig för oss, liksom blandningen med ett litet tillsats av vin från en av tre solera-serier vilka är över 35 år".

Champagne Palmer lagrar vinerna länge. Icke-vintage-flaskor vilar 4 år (enligt lag 15 månader) på fällningen, årgångar 5-8 år (3 år enligt lag) och magnum-flaskor upp till 10 år.

I filmen degorgerar (disgorge) Xavier Berdin en champagneflaska, det vill säga att fällningen i flaskan avlägsnas med hjälp av trycket i flaskan. Det för att vinet/champagnen ska vara så klar som det bara går. När man gör det för hand heter det "a la volé". I dag är momentet automatiserat.

Läsa mer:

Läckra tilltugg till champagne

KOMMER SNART
Film: General Manager Rémi Vervier at Champagne Palmer & Co.