Laddar annons
Internationella pinot noir-dagen - fem viner på Systembolaget
18 Aug, 2022

Internationella pinot noir-dagen - fem viner på Systembolaget

18 augusti är internationella pinot noir-dagen och det fira på flera håll runtom i världen. Vi väljer att fira dagen genom att utse fem olika pinot noir-viner med olika karaktär.

Pinot noir. Antingen så älskar man druvan eller så föredrar man andra druvor framför den. Detta är fullt förståeligt då viner gjorda på druvan kan skilja sig åt något enormt beroende på var vinerna produceras i världen. Man ska veta att pinot noir är en svårodlad druva, ändå så kan man hitta den i många olika vinländer. Eftersom internationella pinot noir-dagen är 18 augusti så väljer vi att utse fem viner gjorda på pinot noir som du kan hitta på Systembolaget.

Samtliga viner som du hittar nedan har olika karaktär och kommer från olika delar av världen. Du kommer kunna hitta allt från den stiltypiska Bourgogne-pinot noiren till den mer bäriga tyska pinoten.

Topp 10 pinot noir viner

Pinot noir på Systembolaget – tips på fem viner

Louis Jadot, Santenay, 2016 (77493) 259:-

Om du vill ha en stiltypisk pinot noir från Bourgogne så är det här ett bra val. Du kommer få allt du önskar av ett fint pinot noir-vin. Här får du de klassiska bäriga tonerna med inslag av fat. Men du kommer även få tonerna av nougat som så ofta finns i pinot från Bourgogne. Att det dessutom är Louis Jadot som står bakom vinet gör att kvalitetsstämpeln verkligen finns där.

Bread&Butter, Pinot Noir, 2020 (76671) 159:-

Det finns en anledning till att det här är ett av USA:s mest sålda pinot noir-viner. Vinet har dessutom gjort succé runtom i världen och är lite av en storsäljare även här i Sverige. Detta är stereotypen för pinot från USA. Tonerna av fat finns där men du får även inslag av bär. Allt detta kompletteras av tydliga toner av örter och en gnutta vanilj. Ett elegant pinot noir från USA.

The Butcher, Pinot Noir, 2021 (70521) 169:-

En österrikiskt pinot noir som är omåttligt populär i Sverige. Man skulle kunna säga att vinet är en blandning av pinot från Bourgogne och pinot från USA. Du får de där stiltypiska bäriga tonerna samtidigt som du får en del örter och en del nougat. När man dricker det här vinet så förstår man varför det är så populärt.

Bassus, Pinot Noir, 2020 (50797) 279:-

Va, producerar man pinot noir i Spanien? Japp, det gör man, och man gör det riktigt bra. Här får man ett högklassigt vin som. Påminner en hel del om en amerikansk pinot i form av toner av choklad och vanilj. Men här får man även en del Bourgogne-vibbar när det kommer till den bärigheten i vinet. Fin syra och välbalanserat vin.

Krug'scher Hof, Pinot Noir, 2019 (2974) 140:-

En klassisk tyskt pinot noir där bären är i fokus. Du kommer få stora inslag av jordgubbar, lingon och smultron. Här finns det ingen fatkaraktär, utan det är syran och bären som kommer i första hand. Ett enkelt och somrigt vin för en bra peng. Om du får möjlighet, testa och ge det en ärlig chans. Det här är ett stiltypiskt pinot från Tyskland.