Laddar annons
Telmo Rodriguez – producenten som går mot strömmen
18 Aug, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Telmo Rodriguez – producenten som går mot strömmen

Ända sedan starten i mitten av 1990-talet har den spanska vinproducenten Telmo Rodriguez gått sin egen väg. När trenden pekat tydligt åt ett håll så har man valt en helt annan riktning.

Telmo Rodriguez är producenten som hyllar det spanska vinarvet. Så hade man kunnat rubriksätta det här reportaget. Eller varför inte; Telmo Rodriguez – vinmakaren som rest Spanien runt för att hitta sina vinrötter. Båda dessa beskrivningar stämmer mer än väl överens med producenten Telmo Rodriguez och vinerna som produceras.

Historien om producenten tar sin start i mitten av 1990-talet när de två vännerna Telmo Rodriguez och Pablo Eguzkiza valde att upptäcka sitt Spanien och druvorna som landet producerar. Året var 1994 och platsen var Navarra i de nordöstra delarna av landet. Där producerade de sitt första vin, gjort på druvan garnacha. Men redan där och då gick de mot strömmen då det mest handlade om cabernet och merlot i regionen. De valde dock att helt ha fokus på inhemska druvor och lyfta egenskaperna hos dem.

Varit i alla hörn och kanter av Spanien

Telmo hade sedan tidigare vinmakandet med sig från sin barndom då föräldrarna drev en vingård i Remelluri i de norra delarna av La Rioja, på självaste gränsen till Baskien. Men eftersom Telmo alltid valt att gå sin egen väg så bar det av åt en helt annan riktning för hans del.

Närmare bestämt var det till den portugisiska gränsen som det bar av. Där de upptäckte de två vännerna den okända druvan Juan Garcia. Sedan var det Rueda, nordväst om Madrid, som fick sig ett besök av vinmakarna. Listan på städer, druvor och viner som de båda skapade på 90-talet är lång. Det är alla hörn och kanter i landet. Det är druvor som varken du och jag har hört talas om. Men syftet var glasklart. Det var att hylla och hitta de unika spanska druvorna, och lyfta dem så att vinentusiaster får upp ögonen för dem på samma sätt som de själva fått. De ville helt enkelt hitta tillbaka till de spanska vinrötterna och producera viner så som de producerades förut.

– Det måste nämnas att Telmo Rodriguez enbart producerar viner i små volymer. Det är inte alls många flaskor som produceras, och det beror mycket på att han hela tiden vill göra nya viner, upptäcka nya platser och skapa unika viner, berättar Claes Lindqvist på Wine Affair som importerar Telmo Rodriguez viner till Sverige.

Telmo Rodriguez har valt en helt annan väg

28 år efter starten kan Telmo Rodriguez och Pablo Eguzkiza blicka tillbaka på totalt 355 olika platser där de odlat druvor. 80 hektar i storlek. Totalt har det blivit 43 olika druvsorter och en resa genom hela Spanien. När vinvärlden gått åt ett håll har Telmo Rodriguez valt en helt annan väg. När druvtrenderna varit tydliga, så har Telmo Ridriguez viftat bort dem och alltid prioriterat det spanska ursprunget. Genom åren har man lyckats få fram prisbelönta viner där man lyckats peka på terroiren och visa upp ett imponerande djup kring vinerna.

– Man kan lugnt konstatera att Telmo Rodriguez är en visionär och lite av en konstnär. Många ser honom som en gudfar för de vinproducenter som kommit fram de senaste 10-15 åren i Spanien, fortsätter Claes Lindqvist.

"Inser snabbt hur prisvärda vinerna är"

I dag finns det runt 20 viner tillgängliga på den svenska marknaden av Telmo Rodriguez. Om man ögnar igenom vinerna så inser man snabbt att stora delar av Spanien är representerade. Det är allt från Galicien vid Atlantkusten i de nordvästra delarna av landet, till Rioja och Andalusien.

– Om man testar dessa viner som finns på Systembolaget så inser man snabbt hur prisvärda vinerna är. Om de till exempel skulle komma från en annan region i ett annat land så skulle de nog kosta en bra bit mer än så, säger Claes Lindqvist.

18 augusti lanseras ytterligare tio viner via Systembolagets webblansering, och vi har testat dessa viner:

Recension av Telmo Rodriguez viner som lanseras 18 augusti

Pago La Jara, 2018 (92534) 399:-

Ett bärigt vin som trots att det har fyra år på nacken utan några problem skulle klara ytterligare några år i källaren. Direkt i doften kommer du mötas av jordgubbar och hallon. Syran är påtaglig och fin, utan att för den delen ta över för mycket. Strävheten finns där, så ge vinet rejält med luft innan du serverar det så mjukas det upp.

Telmo Rodriguez, Pegaso Arrebatacapas, 2019 (93256) 495:-

Ett vin som betyder mycket för Telmo Rodriguez med tanke på att det kommer från den första vingården som de köpte 1999. En vingård med svår jordmån men som Telmo och Pablo trodde på. Det tog dem fram tills 2015 innan de fick fram sitt första vin från vingården. I det här vinet, från 2019, får vi tydliga bäriga toner i form av hallon och körsbär. Vi får finstämda tanniner och en bra syra som gör att det skulle passa fint på sensommaren.

Falcoeira "A Capilla", Telmo Rodriguez, 2019 (92066) 525:-

Redan 2002 köptes vingården A Falcoeira som manga försökt sig på men inte fullt förstått. Det var en övergiven vingård som de tog sig an, och efter tio års slit lyckades de buteljera sitt första A falcoeira a capilla. Redan i doften kommer du känna att det här vinet är speciellt. Det har en påtaglig rökighet och en gnutta lacknafta i sig. I smaken får man dock komplexa toner av choklad och kaffe som kompletteras av en fin syra.

As Caborcas, Telmo Rodriguez, 2019 (95707) 525:-

En liknande doft med Falcoeira men aningen mer diskret rökighet. Kommer från samma stad som ovanstående vin. Ett mjukt och elegant vin med fin syra som inte tar över för mycket. Här får du plommon och körsbär i smaken, men även en gnutta läder. Ett finstämt vin som är välbalanserat och redo att drickas redan nu, även om det skulle klara av ett tag i källaren också.

O Diviso Single Vineyard, Telmo Rodriguez, 2019 (92180) 695:-

Ett otroligt imponerande vin där man tydligt känner av den röda tråden från de två ovanstående vinerna. Även här får vi den där rökigheten, men på ett väldigt distinkt sätt. Syran är väldigt fin och tanninerna är mjuka. Redan i doften kommer du känna av en kombination av rökighet och jordgubbar. En fin balans i smaken och en längd som imponerar. Du kommer även få toner av choklad i smaken. Ett elegant och mjukt vin som garanterat kommer vinna på några års lagring. Om du ändå vill dricka det redan nu så se till att lufta det rejält.

La Estrada, 2019 (92637) 659:-

2014 gav de sig in i projektet att börja producera vinerna LZ, La Estrada och El Velado. Syftet var glasklart; De skulle ett okomplicerat vin gjort på de bästa druvorna i området. Redan i doften så känner man att man förflyttat sig till Rioja. Även om man får de där klassiska riojavibbarna i vinet så sticker det här vinet ut. Det är ett ungt vin som jag direkt associerar och klassas som ”sommarvin”. Syran är fin och de bäriga tonerna finns där. Det är ett enkelt och okomplicerat vin som skulle funka perfekt på sommaren.

El Velado, 2019 (92630) 695:-

Även om druvorna i det här vinet odlas nära ovanstående vins druvor, så skiljer de sig åt en hel del. Här får du ett vin med en bra mycket större portion garnacha än i La Estrada. Detta märks tydligt då det här är ett mer komplext vin med toner av körsbär, plommon, läder och choklad. Det är en lugnare syra och ett mjukare vin som man snarare associerar till hösten än till sommaren.

Bodegas Lanzaga - Telmo Rodriguez, Tabuerniga, 2019 (93340) 895:-

Om du gillar kryddiga och peppriga toner I dina viner så kommer du älska det här vinet. Pepprigheten är tydlig redan i doften, där du även kommer få fin mogen frukt. I själva smaken är pepprigheten också där, även om den har en lite mer bakåtlutad roll. Ett fantastiskt grlllvin som du garanterat kommer ha nytta av sommaren 2023. Ett välbalanserat vin där alla toner och inslag samspelar på ett fint sätt.

Las Beatas, 2019 (92947) 1 795:-

Mjukt, bärigt, elegant och välbalanserat med en fin längd. Redan i doften kommer du känna av mjukheten i vinet. Jag vet att det låter abstrakt och luddigt, men det är verkligen så att man känner av de mjuka och eleganta tonerna rakt igenom i vinet. Ett otroligt imponerande vin på alla sätt. Syran är riktigt fin, frukten är perfekt balanserad ihop med tonerna av peppar. Den som får tag på en av de 24 flaskorna som lanseras kan skatta sig lycklig.

Molino Real, Telmo Rodriguez, 2018 (93031) 395:-

Ett sött vitt vin med tydliga toner av fläder och persika i doften. I smaken kompletteras dessa toner sedan av honung, fikon och torkad aprikos. Ett sött vin som inte är för sött, utan som har en fin syra i sig samtidigt. Man kan tänka sig att i klimatet som råder i Andalusien, så skulle det här vinet vara övermoget och väldigt sött. Men så är absolut inte fallet. Ett elegant sött vin helt enkelt.

Matallana, 2016 (54545) 495:-

Enda vinet som redan finns i beställningssortimentet. Man förstår varför allt fler väljer Ribera del Duero när man dricker det här vinet. Ett prisvärt vin med allt man kan önska sig. Du kommer få ett välbalanserat vin med mjuka och fruktiga toner. Det är elegant med en påtaglig syra. Allt samspelar på ett imponerande sätt. Snacka om mycket vin för pengarna.

Källa: Telmorodriguez.com
Bild: Telmorodriguez.com