Laddar annons
Champagne till skaldjur – här är mitt val
5 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Champagne till skaldjur – här är mitt val

Det är skillnad på champagne och champagne. Få kommer säga emot att champagne är det bästa valet till skaldjur, men vilken champagne ska man välja och hur ska man tänka?

När det vankas sensommar så ger vi oss in i den stora skaldjursperioden på året. Vi dukar upp för kräftskivor, vi inhandlar rejäla portioner räkor, vi börjar snegla åt ostronen och vi börjar planera för de trevliga skaldjurskvällarna med vännerna. Temperaturen i luften är fortfarande behaglig även om vi börjar känna av att hösten står och väntar runt hörnet. Bubblet ska poppas och givetvis ska det vara champagne, men vilken champagne passar egentligen bäst till skaldjur?

I mångt och mycket handlar det om tycke och smak, men enligt mig så finns det ett antal faktorer som man bör tänka på när man väljer champagne. Till exempel syrligheten i champagnen, de många tonerna som finns där och vilken typ av skaldjur man ska äta till. Nyligen provade jag Taittingers årgångschampagne från 2015 just till skaldjur.

"I mitt tycke en prisvärd champagne"

Med sin elegans, sina tydliga brödiga toner, sin nötighet och sin fina frukt så sticker Taittinger Brut Millésimé från 2015 ut. Här får man ett väldigt fräscht vin med en eftersmak som håller i sig länge. Man får de där tydliga tonerna av citrus som man så gärna vill ha när man ska äta skaldjur. I mitt tycke en prisvärd champagne som verkligen lever upp till sitt rykte, och man förstår varför just Taittinger är ett populärt val bland vinentusiaster.

Just champagnehuset Taittinger har länge gått i bräschen bland champagneproducenter. Man var bland annat det första champagnehuset som för några år sedan valde att köpa mark i Storbritannien och börja odla druvor där för framtida produktion. Huset, som har anor från 1700-talet, har länge ansetts vara ett av de mest nobla och uppskattade champagnehusen i världen, och det är lätt att förstå varför när man dricker deras olika champagner.

Om du planerar en kräftskiva eller annan typ av skaldjurstillställning nu under sensommaren så är champagne det perfekta valet för sällskapet. Om man vill lyxa till det ännu mer och verkligen höja matupplevelsen flera snäpp så är Taittingers årgångschampagne från 2015 det utmärkta valet.

Champagne till skaldjur - recension av vinet

Taittinger, Brut Millésimé, 2015 (7871) 629:-

En prisvärd årgångschampagne som både går bra att dricka redan nu men som även klarar av att lagras ett bra tag till. Här får vi exakt det som vi är ute efter när vi letar efter en bra champagne till skaldjur. Vi får den där elegansen, de tydliga tonerna av fin frukt, en bra mousse, en nötig karaktär, inslag av bröd och en fantastisk fin längd. Man förstår varför Taittinger blivit valet till många nobelbanketter. Det anrika champagnehuset producerar oerhört eleganta och prisvärda champagner. Detta är en champagne med en härlig fräschör som passar perfekt till skaldjur och som kommer imponera på gästerna.