Laddar annons
Intervju med João Portugal Ramos, Alentejo Portugal
8 Nov, 2018

Intervju med João Portugal Ramos, Alentejo Portugal

Om João Portugal Ramos från Portugal är en doldis för många svenska vinkonsumenter är hans viner motsatsen. João Portugal Ramos står bakom två populära boxviner, Smart Dog och Ramos Reserva, vilka tillverkas öster om Lissabon, i distrikt Alentejo.

Vad sägs om röda boxvinerna Smart Dog Syrah Trincadeira och Ramos Reserva, båda lika mycket varumärken för konsumenter som på pricken helrätta viner och vad ansvarig vinmakare och ägare, João Portugal Ramos säger att han står för och vill åstadkomma i sitt jobb,

- vi tillverkar vin på sätt som gäller i gamla världen. Med det menar jag bland annat av druvor som vuxit i vingårdar som är betydligt mindre, i jämförelse. Och vi använder främst portugisiska inhemska druvor som vi ibland kan blanda med internationella sorter. Det vi vill är att göra vin som vi tycker bäst representerar Portugal som vinland.

Se klippet, Dagens Vintips med João Portugal Ramos och del av intervju. 

Portugal har många fina, unika druvsorter som trincadeira, aragonez och glöm inte portvinsdruvorna touriga franca, touriga nacional och tinta roriz. De och fler sorter än så är väl värda större uppmärksamhet, fortsätter João Portugal Ramos. Han tror också att vinkonsumenter bara är i början av en lång upptäcksresa när vi vänder blicken mot Portugal.

Men varför slår inte Portugals viner och vad är det som gör de portugisiska vinerna till en av den mest svårflörtade vingruppen hos konsumenterna?

En snabb runda i den lokala bolagsbutiken förklarar en del. Bland annat är det närapå omöjligt att hitta vin från Portugal även om flaskorna presenteras i bokstavsordning. En annan anledning är fenomenet att vissa beteenden eller åsikter, när väl de satt sig, är svåra att komma ur. Som missuppfattningen att bordsvin från Portugal är och ska vara ”billigt”.

Att bolaget har ett stort ansvar för rådande ordning är kanske något många inte tänker på men som vi borde lyfta mer.  Om ovan är förklaring till att utmärkta premiumvinet Vila Santa åkt ur ordinarie sortiment och numer bara säljs via Systembolagets beställningssortiment låter nästan för tokigt för att vara sant.

Vila Santa görs sedan snart 25 år av JP Ramos i närheten av staden Estremos i Alentejo, öster om Lissabon. Druvorna (trincadeira, aragones, periquita, alicante bouschet och cabernet sauvignon) är de dominerande i druvblandningen som bygger på lokala sorter med inblandning av internationella. De senare för att skapa bättre struktur och längd.

Anders Röttorp menade i en av sina många artiklar på Vinbanken att Vila Santa Reserva (12509) som då kostade 99 kr men i dag säljs för 109 kr, var ett av de bästa, röda allroundvinerna på bolaget överhuvudtaget, i sin prisklass. Lägg till att vinet har den hemliga egenskapen (enl Anders) att det vinner mycket på lagring, i säg 5-8 år. Och självklart gör sig lagring allra bäst i magnumflaska.

Framtiden och utmaningar

João Portugal Ramos säger att framtidens utmaningar är flera. Portugal som vinland borde stå för vin av landets inhemska sorter.

"Jag tror att vi max kommer se ungefär 10 procent internationella druvor i landet. Det vill säga främst cabernet sauvignon, syrah och så några fler".

Klimatet som ändras är en annan stor fråga och hur man under förändrade klimat-väder förutsättningar sköter vingårdarna. Viktigt för huset är att verka med naturen. Avslutningsvis säger en inte lite så stolt JP Ramos att han sedan en tid har hjälp av sin 27 årige son, João Maria Portugal Ramos, i företaget.

Till producentens hemsida: João Portugal Ramos