Laddar annons
Snyggaste strama vita vinet, någon? | Vinköplistan #45
9 Nov, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Snyggaste strama vita vinet, någon? | Vinköplistan #45

VINKÖPLISTAN. Denna vecka har vi fångat upp en ny årgång, i en storfavorit här på Vinbanken. Ursprunget är Pouilly Fumé, i Loiredalen vilket ger ledtråd till smaken som är stram, klockren och frisk. Ett riktigt snyggvin.

Nu går inte veckans övriga vintips av för hackor heller! Och som vi brukar göra här i vinköplistan, tipsen är från låga till medelhöga prisnivåer. Är du inte nöjd med denna veckas val, surfa direkt in på VINKÖPLISTAN eller på någon av Vinbankens TOPP 10-listor.

Trevlig helg!

Två viner, vitt och rött upp till 100 kr

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2018 (2234), 79 kr. Vitt vin

Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig. Grönstram päronsmak med limeton och krusbärslängd.
Omdöme: Krusbär och limefrisk. Aromatisk.
Betyg: 3
Passar till
Vinkokta musslor kan bli en lyxig helgrätt, eller till en tomat- dillpaj med räkor.

2. Torres Coronas Tempranillo 2016 (6996), 79 kr. Rött vin.

Druvor: Tempranillo
Medelfylligt, spänstig och rödfruktig smak med inslag av kakao och björnbär samt vanilj. Trevlig eftersmak.
Betyg:4
Passar till
Bästa husvinet för att det har en mjuk rund smakstil utan att vara söt, vilket inte gör sig speciellt bra till mat generellt. Undantag många vegorätter, som detta vin också passar till för den mogna bärsmaken. Servera till mustig rotfruktsgryta eller varför inte stekt fisk med svampsås.

Två viner, vitt och rött 100-200 kr

1.Pouilly Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227). Vitt vin.

Fournier Père & Fils, Pouilly Fumé Loire Frankrike, 169 kr
Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, stram och precis. Grönfruktigt vitt vin som är lätt aromatiskt, smakar av äpplen, gröna örter, mogen citrus och mineral. Eftersmaken är lång, klockren och som i denna årgång - med aningen mer koncentration.
Omdöme: Favoritvin som håller stilen och levererar härlig stringens!
Betyg: 4+

Passar till
Vi har plockat fram tre recept, alla med lax. Nu passar vinet alldeles extra bra till skaldjur naturell eller varför inte ugnsbakad rödtunga. Här: ugnsbakad lax med ljummen sallad, eller det fantastiska receptet från Seattle,ugnsbakad lax med harsyra och rädisa och Karins recept för vgott du kan laga med laxrester.
Betyg: 3+

2. Checchi Chianti Riserva 2015 (72358), Italien, 119 kr

Druvor: Sangiovese
Vinet doftar kärnigt och frisk, smaken är medelfyllig, frisk av röd frukt med lätt kryddig snits och har en fin längd.
Betyg: 4

Passar till
Här är ett härligt vin till vardagsrätter som pasta eller paj, eller till en risotto med svamp. Till matförslaget denna vecka är ingången "vegetariskt" med paj av ricotta- samt västerbottensosten som vi tror sitter som handen i handsken. Eller till gulaschgryta.


Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.