Druva

Touriga Nacional

too-REE-gah nah-see-oh-NAL
Publicerad: 13 Jan, 2025
Uppdaterad: 23 Sep, 2025
Granskad av: Jozo Glavas
Touriga Nacional

Touriga Nacional har gett Dourodalen sin signatur av violett, svart frukt och granitdoftad kraft. Druvan, som en gång riskerade utrotning, är i dag symbol för Portugals kvalitetsrenässans. Från portvinets ryggrad till komplexa torra rödviner visar den att robust tannin och parfymerad elegans kan samexistera.

Innehållsförteckning

Så smakar Touriga Nacional 

Ett ungt Touriga Nacional-vin exploderar av svartvinbär, blåbär och svarta körsbär. Mitt i frukten finns viol, rosmarin och eukalyptus som lyfter doften. I munnen är kroppen fyllig med tät, nästan grafitlik tannin som ändå känns polerad tack vare hög, frisk syra. Med syresättning träder lakrits, kakao och ett granitdammigt mineralavtryck fram.

I svalare Douro-lägen får frukten drag av svarta hallon och krossad lavendel, medan de varma terrasserna kring Pinhão kan ge plommon, balsamico och en antydan torkat fikon. Lagrad på portugisisk kastanj eller fransk ek utvecklas aromerna mot moka, violkonfekt och ceder utan att kväva druvans blommighet.

Jämfört med Syrah är pepparn mindre, men tanninerna är fastare. Gentemot Cabernet Sauvignon saknar Touriga den gräsiga ribban men erbjuder i stället parfymerad violett och mjukare kärnfrukt. Sammantaget levererar druvan en sällsynt kombination av densitet, parfym och lagringspotential som gör den oumbärlig både i portvins­kuvéer och som solist i moderna Douro-röda.

Touriga Nacional - Druvans historia

Första skriftliga belägget för Touriga Nacional dyker upp i mitten av 1700-talet när markis Pombal definierade Douros vinzoner för portvinshandeln. Druvan odlades i små, steniga ”vinhas velhas” där den levererade koncentration som balanserade sötma i portvinsblandningar.

Phylloxera på 1860-talet decimerade vingårdarna, och det lågavkastande Touriga-stockarna ersattes med mer produktiva sorter. På 1960-talet återstod knappt 500 hektar. Räddningen kom från forskaren João Vasconcelos som identifierade druvans genetiska styrka och inledde klonprogram i Regua. Nya rotstockar på motståndskraftiga underlag återplanterades i branta schist­terrasser.

På 1980-talet, då efterfrågan på torra portugisiska rödvin steg, visade vinmakare som Dirk Niepoort och Quinta do Vale Meão att Touriga Nacional kunde stå ensam i stilla viner med internationell elegans. EU-stöd till bergsterrasser och temperaturkontrollerad jäsning cementerade druvans renässans.

I dag finns cirka 12 000 hektar Touriga Nacional, främst i Douro och Dão men även i Alentejo, Sydafrika, Australien och Kalifornien där varma dagar och svala nätter speglar Douros klimat. Från marginaliserad relikt har den blivit Portugals stolta signatur.

Touriga Nacional odling & tillverkning

Var odlas Touriga Nacional

Touriga Nacional i Portugal

Douro är navet för Touriga Nacional. Längst i väster dominerar granit som ger stramare struktur, längre österut tar skiffer över och fördjupar färg och arom. De terrasserade vingårdarna klättrar upp mot cirka 650 meters höjd. På solvända sluttningar i Cima Corgo blir frukten tät och alkoholen högre, medan det något svalare Baixo Corgo bättre bevarar syra och blommig parfym. 

Söder om Douro ger Dão en annan ton: granitjord, svala nätter och tallskogar formar slankare viner med eleganta tanniner och en tydligare blåfrukt. 

I Alentejo planteras druvan på röd, järnrik jord där svalka från Serra de São Mamede hjälper till att hålla syran uppe; stilen blir rundare och plommondriven och ofta mer snabbdrickbar. Utanför Portugal har druvan hittat fäste 

Touriga Nacional utanför Frankrike

i Stellenbosch, där granit och havsbris ger mörk frukt med en lätt mintig ton. I Victoria i Australien används den ibland till portvinsliknande söta viner, medan Kaliforniens Sierra Foothills utnyttjar höjdlägen för att hålla tanninerna fräscha. Gemensamt är att Touriga Nacional kräver mycket ljus och trivs i väldränerad, stenig jord. De djupa rötterna klarar torka och koncentrerar smaken, vilket förklarar druvans intensitet och karaktär.

Så tillverkas Touriga Nacional-vin

Vinodling

Rankorna beskärs kort, ofta som enstammig cordon, för att hålla skördeuttaget under cirka 35 hektoliter per hektar. De branta terrasserna ger god solexponering och naturlig dränering. En ljus, luftig lövvägg minskar risken för röta men lämnar druvorna tillräckligt exponerade för färg- och tanninutveckling.

Skörd och pressning

Handskörd görs tidiga morgnar i slutet av september när druvorna nått omkring 14 procent potentiell alkohol. Klasarna sorteras både optiskt och manuellt. Druvorna flyttas varsamt till kross, eller läggs hela i lagares för traditionell fottrampning som ger mjuk extraktion från skalen och undviker bitterhet från kärnorna.

Jäsning

Primärjäsningen sker i rostfritt stål eller granitlagares vid cirka 24–26 °C för att få fram färg och arom. Skalhatten trycks ned eller musten pumpas över med jämna intervall för en kontrollerad tanninextraktion. Malolaktisk jäsning görs i tank för fruktfokuserade viner och på fat för de mest ambitiösa cuvéerna, där den bidrar till djup och textur.

Lagring och buteljering

Vinet mognar 12–18 månader på franska ekfat om 225 eller 500 liter, högst omkring 30 procent nya, för att runda tanninerna och lägga till toner av ceder och krydda. Reservor kan lagras upp till två år på stora portugisiska tonéis för en mer kryddig och elegant stil. Filtreringen hålls minimal för att bevara täthet och koncentration, och efter buteljering följer några månaders flaskvila innan lansering.

Touriga Nacional is the soul of great Port and increasingly the pride of Portuguese table wines.
― Jancis Robinson, The Oxford Companion to Wine, 4th Edition, 2015

Food pairing – vilken mat passar till Touriga Nacional 

Druvans kraftiga tanniner och mörka frukt kräver protein och umami. Grillad entrecôte med rosmarin möter vinets cassis och örter, samtidigt som köttets fett binder tanninerna. Långkokt lammskank med rostad vitlök speglar vinets rosmarin- och lakritskrydda.

Portugisisk feijoada – bönor, chorizo, svål – hittar sällskap i Tourigas struktur och peppriga hint. Viltgryta med enbär fördjupar vinets skogsgolv och blåbär. Vegetariskt fungerar portabello fylld med valnötter och svarta linser; svampens umami tämjer tannin medan nötterna plockar upp ektonerna.

Ostar som svartpepparkryddad São Jorge eller en välmognad cheddar klarar vinets kraft och lyfter violtonen. Till söta portvins­stilar passar blåmögel­ost eller mörk choklad­fondant där sötma balanserar alkoholen.

Undvik lätta fiskrätter och syrliga citrussåser som gör tanninerna hårda. Servera vid 16–18 °C; karaffering en timme gynnar unga exemplar.

Lagring och serverings temperatur för Touriga Nacional 

Lagring

Torra Touriga-viner vinner på 5–10 års lagring där tanninen mjuknar och aromerna går mot tobak, ceder och torkad violett. Toppexemplar från Douro kan utvecklas 15–20 år. Svala, mörka källare runt 12 °C och hög luftfuktighet hindrar korktorka. 

Servering

Unga viner dekanteras 60 minuter; äldre bara för att avskilja fällning. Servering vid 17 °C framhäver frukt utan att alkoholen bränner.

Vad är skillnaden mellan Touriga Nacional och Cabernet Sauvignon

Båda druvor ger tannin­rika, lagringsdugliga röda men skiljer sig i uttryck. Touriga Nacional visar parfymerad viol, svart oliv och granit­mineral, med frisk syra trots hög alkohol. Cabernet Sauvignon bjuder svartvinbär, ceder och grön paprika i svalare klimat samt kraftigare tannin­korn. Cabernet har tjockare skal och naturligt högre pyraziner, medan Touriga ger mer blom och örtkrydda. I blandningar bidrar Touriga parfym och färg, Cabernet struktur och åldrings­puls.

Vanliga frågor om Touriga Nacional 

Vad kännetecknar Touriga Nacional?
Är Touriga Nacional sött?
Vilket är det bästa Touriga Nacional-vinet?

Vinbankens bästa Touriga Nacional -tips