Rosorna får gärna vara röda, men vinet är vitt och sött. Just det, snart är det alla hjärtans dag. Skippa geléhjärtan i år! Med en läcker sötsak som du själv har fixat och ett härligt dessertvin till så smälter din älskade som smör i dina händer. De flesta av vinförslagen finns i beställningssortimentet så var ute i god tid.
Tips på dessertvin (obs -tänk på att vintips är från 2014)
Seifried Sweet Agnes Riesling 2009 (71144), 10,5 %, Nya Zeeland, 179 kr för 375 ml
Vinet är döpt efter vinproducenten Hermann Seifrieds fru, är inte det romantiskt så säg? Blommig doft och mycket söt smak av aprikos, citrus och honung. Servera lätt kylt, vilket gäller alla de här vinerna.
Errazuriz Late Harvest Sauvignon Blanc 2011 (75039), 11,5 %, Chile, 100 kr för 375 ml
Ett litet inslag av gewurztraminer ger extra blommighet till den fina tonen av sauvignon blanc. Sött förstås, men ändå fräscht. Honung, aprikos och passionsfrukt. Köp två och lagra en till nästa år. Passionerande!
Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2010 (5364), 6,5 %, Tyskland, 110 kr för 187 ml
En sådan här liten flaska vill man nästan behålla för sig själv, men så klart att älsklingen får smaka. För det är ju så gott! Söt men frisk smak med inslag av honung, aprikos och ananas.
Moulin Touchais 1998 (4196), 13,5 %, Frankrike, 201 kr för 750 ml
Underbart vin från Loire gjort på chenin blanc. Gården har ägts av familjen Touchais sedan 1797! Doftar våt lovikavante som ju är typiskt chenin blanc, men inte alls på något dåligt sätt. Sött med väl bevarad syra, torkade aprikoser, citrus och honung. Det som blir över dricker ni till ostbiten dagen därpå.
Söta kakor med vit choklad
Vi lånar ett recept på en lättbakad läckerhet från kokboken United States of Cakes av Roy Fares. Roy Fares är bagare och konditor och 2010 vann han tävlingen Årets konditor. Inspiration till den här boken har han hämtat i USA och precis som jag gillar han vit choklad.
Hallonblondies – cirka 24 bitar
Dessa smarriga kakor heter inte brownies utan blondies eftersom de innehåller vit choklad.
330 g vit choklad
160 g smör
220 g vetemjöl (ca 3 ¾ dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
165 g rumsvarma ägg (3 st)
90 g strösocker (1 dl)
70 g vita chokladknappar eller motsvarande mängd grovhackad vit choklad
färska eller frysta hallon
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sätt ugnen på 165 grader, varmluftsfunktion helst. Smöra kanterna på en form, cirka 30x21 cm, och täck bottnen med bakplåtspapper.
Hacka 330 g vit choklad och smält den och smöret försiktigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
Vispa äggen fluffigt med sockret i en annan. Rör ner den smälta chokladblandningen.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga.
Fördela smeten jämnt i formen, strö över de vita chokladknapparna samt hallonen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Kakan ska endast få lite färg. Låt svalna helt och skär sedan i bitar.