Röttorps Bästa med ständigt fyndig aussi cabernet
Nya vintips denna vecka är bl.a. en ständigt lysande stor aussi cabernet, en ny årgång av en billig och bra riesling samt den bästa billiga röda boxen och en bra billig vit.
Stor fyndig aussicab med lång livscykel
Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 149 kronor är 53:e årgången av detta ständigt fyndiga vin. Det har sin karaktär från den röda jorden i Coonawarra och under detta halvsekel har alla årgångar som jag provat varit lysande. Vinet är också lättbegripligt och härligt även för mindre tränade konsumenter. Det utvecklas också storslaget med lagring och lever mycket länge. Detta stora rika täta vin, har ändå fortfarande ett mycket rimligt pris. Fynd i Beställningssortimentet, köp en låda och spara några.
Bra billig torr riesling
Wachau är det västligaste och vackraste vindistriktet vid Donau i Österrike. Det är främst Riesling och Grüner Veltliner som gillar de branta slutningarna där. Det finns också lite mindre branta vingårdar som inte ger riktigt lika bra viner men är mycket mindre arbetskrävande att odla och ger viner till mycket rimliga priser. Domäne Wachau Riesling Selection, 2012 för 79 kronor har just anlänt i ny bra årgång från dessa lite flackare vingårdar. Trevlig bra basriesling med just långt slut och frisk syra.
Mogen halvtorr 11årig riesling
Alla världens bästa halvtorra viner görs på rieslingdruvan i Tyskland. De bättre vinner mycket på lagring. Just nu finns Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, från 2002 för blott 129 kronor. Mogen betydande halvtorr komplex och finessig med stor längd och verkligt långt bra slut och fortfarande frisk syra.
Färdigt portvin på halvflaska
Det finns två typer av Late Bottled Vintage Port, LBV. Filtrerad och ofiltrerad. Den filtrerade som t.ex. Graham's LBV 37cl, 2007 för 81 kronor är färdig att användas direkt. Den har ingen fällning i flaskan och utvecklas inte vidare vid lagring. Den håller sig bara några dagar upp, till en vecka, i öppnad flaska. Därför är det inte så dumt att man nu kan köpa en halvflaska för t.o.m. något lägre literpris än helan. Halvflaskan finns bara i ganska få butiker, men Du kan få hem den på två dar till Din egen. Ett utmärkt ostvin.
Elegant roséchampagne
En av de allra snyggaste roséchampagnerna till någorlunda rimligt pris är beställningssortimentets Michel Turgy Brut Rosé GC, för 349 kronor. Stor elegant läcker rosé med utmärkta syror och finessigt långt slut. Är även ett storstilat matvin, även till tamfåglar av alla de slag när det skall vara extra lyxigt.
Den bästa billiga röda boxen
är som alltid il Conte Primitivo Negroam, 2012 för 169 kronor per 3liter. Rikt och mustigt med bra toner och längd i rustik stil. Inga finesser alls men ett seriöst vin med kraft och överlägset bäst bland de billiga röda boxarna nu och i över ett decennium. Billigare än så här kan det inte bli med ett riktigt vin. Passar bäst till smakrika rätter och vid grillen.
Ny årgång av billig vit torr box
Nu börjar vinerna från skördeåret 2013 dyka upp från södra halvklotet, samtidigt som skörden av druvor börjar på norra. Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc, 2013 för 179 kronor per 3 liter, är en bra druvblandning och en just ny årgång. Friska lättsamma toner med en fruktig saftighet som känns fräsch och bra. Bäst till mindre smakrika rätter och fungerar även just utan mat.
Fransk malbec som växer i källaren
Ett måttligt dyrt lagringsvin som jag själv lagt undan flera årgångar av med stor behållning är Cahorsvinet Château la Reyne Prestige. Jag dricker nu mina 2005:or vilka växt betydligt med några år i källaren. Cahors ligger sydost om Bordeaux och distriktet domineras av bordeauxdruvan Malbec som annars numera främst odlas i Argentina. På Systembolaget finns nu årgång 2009 för 95 kronor. Rikt och bra med långa och lite mindre hårda toner i denna årgång mot förr vilket gör det rätt njutbart även idag. Med ca fem års lagring blir det ett avsevärt större komplexare och rikare vin med bättre generositet och mindre hårt slut.