Laddar annons
14 Aug, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mullig röd bordeaux

Röttorps allra bästa

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett utmärkt rött basvin för allt, en mullig generös röd bordeaux och två stora årgångschampagner på ren chardonnay.

Bra rött basvin till nästan allt

Från utmärkta Kooperativet Mont Tauch i den vildare inre delen av Fitoudistriktet nära den spanska gränsen kommer Réserve de la Condamine, 2011 för 69 kronor. Balanserad, klassisk, lite svartfruktigt med bra innehåll, längd och komplext slut för detta prisläge. Trevligt intressant vin för de allra mesta i matväg.

Lätt mullig och lättillgänglig röd bordeaux

Château Rollan de By, 2010 för 189 kronor från Medoc i Bordeaux har en ovanlig druvsammansättning för sitt ursprung. Hela 70% är merlot kombinerat med lika delar, 10%, av vardera cabernet s, cabernet f, och petit verdot. Från detta utmärkta år har det blivit en lite rik, mullig och bra Bordeaux med generösa drag och mindre uttalad struktur och hårdhet. Kan nog ligga till sig och växa rätt länge. Hyggligt prissatt generös röd Bordeaux.

Snygg italiensk rosé med bra mattycke

Det görs allt fler både seriösa och delikata roséviner i Toscana. Den bästa just nu på Systemet är Albia Rosé, 2012 för 89 kronor från vinhuset Ricasoli. Rik och trevligt fräsch rosé med lite innehåll och långt läckert slut med bra mategenskaper, utan att vara tungt.

Bättre Grüner Veltliner i BS

Utbudet av Grüner Veltiner från Österrike har förbättrats dramatiskt under det senaste decenniet.  I prisläget kring hundringen är min favorit just nu Rabl Grüner Veltliner Spiegel, 2012 för 109 kronor. Utmärkt, klassisk,, lätt pepprig GV med längd, fräschör och innehåll. Beställes på nätet till Din butik, någon vecka före konsumtion.

Storslagen årgångschampagne på ren chardonnay

Avize är den by i Côte de Blanc  i södra Champagne som jag tycker ger de allra mest delikata champagnerna. Franck Bonville Grand Cru Avize Blanc de Blancs, 2006 för 399 kronor Stor rasigt elegant med redan stor längd och lovande framtid vid lagring. En fyndigt bra storslagen delikat champagne till i sammanhanget obetydligt högre pris än de stora husens standardprodukter utan årgång.  Ligger i BS och beställs på nätet.

Stor röd bordeauxblandning från Chile

Det allra förnämsta vinet bland vinnyheterna i augusti var Chiles egen specialbordeaux, Clos Apalta, 2010 för 549 kronor. Speciell vingård och speciellt vineri enbart för detta vin, båda i världstoppklass. Bordeauxdruvor, inklusive Carmenere, som numera odlas i Chile men ursprungligen kommer från Bordeaux. Stort magnifikt rik och detaljerat med mäktiga långa toner i bra balans. Ett osedvanligt delikat vin från ”Nya världen” med stor framtid.

Lyxig stor Champagne

Veckans nya vita torra lyxvin på Röttorps Bästa är champagnen Delamotte Brut Blanc de Blancs, 2002 för 549 kronor. Ett magnifikt matvin för delikata rätter på skaldjur och fisk men också på tamfågel mycket annat när det skall vara såväl extremt delikat finessigt som lyxigt. Från stort år i Champagen med mycket lång förväntad mognadstid. Min favorit bland alla champagner som nu finns under 1000 kronor.

Sydafrikansk vit bra billig box

Just nu befinner sig denna box under årgångsbyte från 2012 till 2013. Det betyder att man kan hitta olika årgångar i olika butiker. Mandala Sauvignon  Blanc/Chenin Blanc/Chardonnay, 2012 för 188 kronor för 3l är en frisk och trevlig någorlunda komplex och kul druvblandning. Bra fräschör och ovanligt bra längd och genomklang för priset.