La vin en rosa – rosévinsprovning
Vi är några glada vinvänner som samlas med jämna mellanrum och provar vin. Blint kanske ska tilläggas. Det är spännande med vin och vi vill utvecklas som vinprovare. Man lär sig mycket på att prova blint bland vänner. Alla vågar räcka upp handen – och sätta ner foten – och föreslå att ”detta måste helt enkelt vara en sangiovese från Toskana” för att sedan få veta att det är en modern rioja. Självförtroendet kan få sig en knäck för mindre. Men man är en erfarenhet rikare och har förhoppningsvis lärt sig något till nästa gång.
Våra teman kan vara precis vad som helst inom vinvärlden. Kända druvor vi (tror att vi) kan, en speciell druva, vin från ett visst land, en viss region etc etc. Denna gång var det dags för rosévin.
Rosévin görs så gott som alltid på enbart blå druvor. Druvorna pressas och skalen tas antingen bort nästan omedelbart eller får ligga med i urlakningen i några timmar efter pressningen, sällan mer 36 timmar. Den producent som vill ha ännu mer färg och smak kan låta skalen jäsa med musten under en kort tid.
I provningen ingick sex viner från sex olika länder, gjorda på sex olika druvor. Alla hämtade från beställningssortimentet. Vi provade, tyckte till och kunde som vanligt konstatera att smaken, ja, den är delad.
Gobelsburg rosé 2012, Kamptal, Österrike, 80% zweigelt, (71293) 99kr
Omdöme: Laxrosa färg. Frisk doft av citrus och smultron. Smak av citrus, lite grönt äpple och röda bär. Tropisk ton som kommer på slutet.
”En favorit” ”Prisvärt” ”Passar till mycket”
Masi, Modello delle Venezie 2010, Venetien, Italien, 70% refosco, (83251), 79 kr
Omdöme: Jordgubbsröd. Doftar jordgubbe och smakar friskt av röda bär och citrus.
"Inte dumt alls" ”Är det kvällens dyraste vin?”
Delheim Piontage Rosé 2012, Stellenbosch Sydafrika, 95% pinotage, (83288) 102 kr
Omdöme: Smultronröd färg. Doftar saftigt av smultron. Unken biton av gummi. Konstgjord smak av smultron.
”Doftar jympadoja” ”Usch” ”Det här vill vi inte dricka upp”
Pasterick Syrah Rosé 2011, Sonoma County, USA, 100% syrah, (72431), 229 kr
Omdöme: Laxrosa färg. Svag doft av röda bär och jäst. Smak av röda bär och citrus.
”Detta blev bättre och bättre med luftning” ”Nej, tvärtom” ”Inte prisvärt”
Chateau d’Esclans 2011, Provence, Frankrike, 85% grenache (72509), 255 kr
Omdöme: Ljust laxrosa färg. Svag doft av mineral och röda bär. Lång smak av citrus, mineral, röda bär och persika.
”Måste vara provningens dyraste vin!” ”Godast av alla!"
Provningens vinnare: Chateau d’Esclans 2011
Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2012, Valle Central Chile, 100% cabernet sauvignon, (74807), 70 kr
Omdöme: Hallonröd färg. Doftar hallonsaft. Relativt kraftig smak av hallon, jordgubbar och en ton av rabarber.
”Det här tyckte jag var bäst” ”Charmigt!” ”Detta är nog provningens billigaste vin”
Efter provningen, till de sista skvättarna, serverades parmaskinka, parmesan, olivröra på gröna oliver, inlagda kronärtskockor, sallad och en ostpaj med mycket västerbottenost.