Laddar annons
13 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin, vatten och ett smakprov på Nice

Fyll på hos vinbutiken!

Snart ska jag visa att vatten är dyrare än vin här i Nice, säger vår guide Al. Det kommer han inte riktigt att lyckas med, men inte långt ifrån. Al är född i Kenya, har indiskt ursprung, har levt länge i England, men är sedan femton år bofast i Nice i södra Frankrike.

Egentligen är han IT-konsult, men nu har han tagit time-out och låter istället turister smaka på Nice. Mat- och dryckesvandringen inleds på La Promenade des Anglais – det vackra promenadstråket längs medelhavet - och Al bjuder på ett vitt bröd med speciell smak. Det kallas fougasse och visar sig innehålla apelsinblomsvatten.

Fougasse är ett lokalt bröd som också kan innehålla oliver, ost och ansjovis. Brödet användes från början som ett sätt för bagaren att ha koll på den vedeldade ugnens temperatur. När brödet var klart visste bagaren vilken temperatur som uppnåtts och kunde börja grädda resten av dagens bröd.

Första stoppet på vår vandring är en butik som funnits sedan 1820. Maison Auer nära operan, lär ha varit den engelska drottningen Victorias favoritbutik. De tillverkar och säljer bland annat kanderad frukt. Kanderat är typiskt för området och ett sätt att bevara frukt, hel eller i bitar. Frukten doppas i varm sockerlag oräkneliga gånger och processen kan ta flera månader. Därefter håller den nästan hur länge som helst.

Kanderad frukt hos Maison Auer.

Vatten och vintricket

Efter detta ska Al genomföra sitt vatten & vin-experiment. En av oss får fem euro att köpa vatten för. Tyvärr, för Al, blir det ett mycket billigt vatten i plastflaska. Vi delar detta i plastmuggar och går sedan till vinbutiken Caves Caprioglio på rue de la Prèfecture.

Förutom ett stort utbud av buteljerat vin av olika kvalitet kan man här fylla på sina egna medtagna flaskor, något som kallas att köpa ”vin en vrac”. För drygt två euro – marginellt mer än för vattnet - fyller vi vår plastflaska med en liter rosévin från området Var, inte så långt från Nice. Det blir en liten sipp i plastmuggarna utanför butiken. Hur det smakar? Enkelt, lite för varmt, men inte helt oävet. Ingen spottar!

I vinbutiken Caves Caprioglio kan du fylla flaskorna med vin från Provence.

Vi åker spårvagn en bit för att komma till en lokal grönsaksmarknad där vi också får smaka färsk getost. Därefter en rask promenad till Socca Tram på Avenue Alfred Borriglione. Socca är genuin fransk snabbmat. Den görs på kikärtsmjöl, vatten, olja och salt i en gigantisk stekpanna. ”Pannkakan” delas upp i tårtbitar inför servering och den vanligaste kryddan är svartpeppar. Vi slipper gå och äta samtidigt, utan får sitta ner i lugn och ro och skölja ner med lite lokalt vin.

Socca är lokal snabbmat i Nice.

Vi börjar bli mätta men Al har en del kvar att erbjuda på sin smakrika tur som också innehåller mycket information om Nice. Vi drar oss ner till gamla delen av Nice igen, där vi besöker bageriet som gjorde vår fougasse: Le Four à Bois de Jean-Serge Espuno på rue Droite.

Lokala bakverk på tur

I en mycket stor och anrik vedeldad ugn bakas här specialiteter som pissaladières och tourtes de blettes. Naturligtvis bjuder Al oss på båda dessa bakverk. Pissaladières är bröd med mycket gul lök på och tourtes de blettes är en söt dessertkaka med bland annat hackad mangold. Vi intar detta i ett litet galleri i närheten av bageriet och släcker förstås törsten, inte med vatten utan med rosé, fast nu av högre kvalitet.

Bakverk från anrikt bageri i Nice.

Runda, inte så mycket under fötterna som om magen, lyssnar vi lite förstrött till Al som håller en olivoljeprovning. Den är inte hans starkaste kort denna dag, men har man aldrig provat olja så får man vara med om det också.

Efter fyra timmars promenad och jämnt tillflöde av mat och dryck är vi nu något matta (och mätta). Men Al tar oss några kvarter ner mot Place du Palais de Justice. Ni måste äta den lokala glassen också, säger vår outtröttlige guide innan han lämnar oss kippande efter andan i solen på torget. Vive la France!

Bjud på socca

Prova själv att laga tilltugg från Nice till det kylda rosévinet du serverar i solen. Räcker till cirka sex små portioner.

Socca med spenat och getost på toppen
2 dl kikärtsmjöl
2,5 dl vatten
0,5-1 tsk salt
4 msk olivolja

Toppa med:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g färsk spenat
100 g mosad chevré
1 msk pressad citron
en nypa salt

Sätt ugnen på 225 grader C.

Rör samman ingredienserna till soccan, låt stå framme minst en timme. Späd med mer vatten om det behövs.

Bästa resultatet får du med en gjutjärnspanna i ugn. Sätt in den i ugnen så den blir het. Ta ut och häll i lite olja och häll sedan i smeten. Grädda 10-15 minuter i mitten av ugnen. Kolla så att den känns fast. Om du därefter vill ha mer färg kan du sätta på grillen några minuter. Vakta noga!

Under tiden som soccan är i ugnen gör du ”fyllningen” (om du vill förstås, soccan kan ätas utan)
Strimla rödlöken och hacka vitlöken.
Stek det mjukt i olivolja. Lägg i spenaten och salta.
Pressa över citronsaften och fördela osten. Låt den bli varm.

Skär upp soccan i tårtbitar, krydda med nymalen svartpeppar efter smak och toppa med spenatröran.

Det finns ett antal olika arrangörer av mat och vinvandringar. Vi provade A Taste of Nice Food Tours som låg högst bland Tripadvisors rekommendationer.