Laddar annons
6 Jun, 2013

Braida lyfte barbera till högre höjder

Norbert Reinisch är gift med Raffaela Bologna. Här berättar han om sin svärfar "Braida".

Vin gjort på barbera, pfuu! När det finns nebbiolo. Så resonerade man länge i Piemonte och barbera fick finna sig i smeknamnet fattigmansbarolo.

En man som i hög utsträckning påverkat den utvecklingen är Giacomo Bologna. Han tog över driften av familjens vingård i Rocchetta Tanaro i Piemonte i norra Italien efter sin pappa Giuseppe Bologna. Han ärvde, förutom passionen för vin, även sin pappas smeknamn, ”Braida”.

Giacomo Bologna lyfte barbera

Giacomo Bologna ville utveckla produktionen och har blivit något av en legend i Piemonte för sitt sätt att lyfta barberadruvans anseende. Han bestämde sig för att producera super barbera och behandlade druvan med samma respekt som nebbiolo. Filosofin gick ut på att använda samma parametrar som för att producera ett kvalitetsvin. Det inbegrep bland annat ett lågt skördeuttag och lagring på små franska ekfat, något som inte hade gjorts med barbera tidigare.

Han bestämde sig också för att skörda druvorna senare än normalt för ökad druvmognad. Braidas filosofi då, liksom nu, var att vinerna skulle vara tillgängliga redan från början.

Super barbera

Ryktet om ”Braidas” super barberas började sprida sig och vinerna vann internationell berömmelse, liksom ”Braida” själv. Årgång 1990 blev dock hans sista.

När han plötsligt avled 1990 tog änkan, Anna Bologna över driften tillsammans med de båda barnen Raffaela som är enolog och svarar för källararbetet samt Giuseppe som är agronom och tar hand om vingårdarna. Under deras ledning har källarna moderniserats och vingårdsarealen ökat.

Idag är produktionen breddad. ”Basen” är fortfarande toppviner av barbera och de allra bästa är Bricco Della Bigotta, Bricco Dell’Uccellone och Ai Suma. De producerar även charmiga varianter av Moscato d'Asti och Brachetto d'Acqui. Båda dessa är perfekta följeslagare till sommarens fruktiga desserter.

Brachetto d'Acqui passar utmärkt till jordgubbar, glass och en bit chokladkaka.

Prova Braida di Bologna Giacomo

Il Monello 2010 (82462) BS, 109 kr
Braidas storsäljare gjord på enbart barbera. La Monella betyder uppnosig flicka. Vinet är friskt och körsbärsfräscht. Ett trevligt allroundvin med komplexitet och avrundade tanniner. Servera gärna lite svalt till grillade kycklingbröst och primörsallad.

Brachetto d´Acqui Braida (6260), 375ml, 79 kr
Nyhet från 1 juni. Det här söta vinet är gjort på druvan brachetto. Charmigt så det förslår. Rött, lätt pärlande med smak av hallon och mandelkaka. Drick till jordgubbar och glass.

Det blir nog sommar i år också!

Importör är Vinunic