Laddar annons
Lagra vin | samlingsartikel över bästa inlägg 2016
9 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lagra vin | samlingsartikel över bästa inlägg 2016

LAGRA VIN. Att lagra och spara vin blir alltmer populärt. Få intressen kan man mäta sig med vinlagringens stora smaknöjen. Samlingsartikel med alla inlägg.

Lagra vin samlingsartikel

Att lagra eller inte är frågan Vinbanken får var och varannan dag. Svaret är givet, självklart ska man spara sitt vin ett år eller fler innan man korkar upp medan andra viner kan lagras i många, många år. Men när det kommer till att namnge förslag börjar det bli knivigare. Varför, jo för att viner vi tycker om i högsta grad är en personlig smaksak. Ska vi rekommendera vin för lagring är fråga ett, "vilket eller vilka viner tycker du själv om".

Vilka vinerna är som man gillar i dag är inte heller givna favoriter om säg fem år. Det kan mycket väl vara så att man gör en kovändning från att vara Bordeauxgeek till att gå all-in-Bourgogne, för att ge ett exempel på att saker och ting är under ständig utveckling. Även man själv. Men, oavsett vilka väntade eller kanske, oväntade riktningar ditt vinintresse tar dig till menar jag att vinet du lagrar alltid kommer vara spännande och intressant.

En inspirerande och högst aktuell artikel i denna uppsamlingstext är från 2014, av Anders Röttorp och handlar om Champagne, ett stort lagringsvin. 

Lagra för att dricka bättre

Mogna viner kommer med fler uppslag i smakupplevelsen än vad man skulle kunna tro. Så även om det kommer ett tillfälle när du tänker att "det här är inte min smak" menar jag att den ödmjuka insikten över tiden som vinet spenderat i källaren är anledning nog till en kalasfin drickupplevelse.

Glöm inte heller att prova av vinerna du lagrar med jämna mellanrum. Få saker är så tråkiga som att "glömma bort vad som ligger i förrådet" alternativt när någon säger att man bör vänta på det "rätta tillfället att öppna flaskan". Kommer alls en optimal tidpunkt? Och fundera gärna över varför du lagrar vin, är det för dig och för att kunna dricka bra eller är det för att visa upp en fin samling, kanske även som en investering?

Lagra vin samlingsartikel  - vilka viner kan lagras

https://vinbanken.se/2016/11/12/portvin-julens-stora-vinnjutning/

https://vinbanken.se/2016/10/13/toppviner-for-kallaren-fran-79-kronor-hosten-2016/

https://vinbanken.se/2016/10/08/argang-2015-i-bordeaux-analys-av-johan-magnusson/

https://vinbanken.se/2016/01/31/vinbankens-lagringsprovning-resume/

https://vinbanken.se/2014/05/17/champagne-ett-stort-lagringsvin/