Laddar annons
11 Apr, 2016

Cycliste Côtes du Rhône Villages | Vego-bourguignon med oumph

RÖTT VIN TILL VEGETARISK GRYTA. Nu och då rubbas fakta. Något man trott sig vara övertygad om som sanning, är långt därifrån. För mig kom insikten som en blixt från klar himmel när jag provade den vegetarisk grytan som smakade som vilken köttgryta som helst.

Toppen verkligen! Enda tröst i denna min totala förnedring av att bli så överrumplad och förvånad var att vinet var en klockren matchning, precis som jag trodde.

Hemligheten i denna smaksuccé är råvaran oumph som är ett sojaprotein. Testa själva, laga receptet och bjud på middag som ett test. Vill kaxigt lova att ingen, verkligen ingen, kommer kunna säga att ni bjuder på vegetarisk gryta.

Det populära röda vinet Cyclist har bytt årgång och från tidigare års strukturerade snitt är smaken i 2014 mer tillgänglig, öppen och på ett sätt mer generös. Det passar bra på flera sätt då jag är helt säker på att 'Cyclisten' kommer aspirera som kandidat för årets röda sommarvin 2016.

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065), Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr

Druvor: grenache, syrah
Smak: Medelfyllig. Stram och fruktig, mörka bär, örter med isnlag av fat.
Omdöme: Strukturerad och tillgänglig med tydlig ursprungstypicitet, trots låg prisnivå. Väl prisvärd.
+
Vad är Oumph

Oumph är ett sojaprotein.

Recept|Vego-bourguignon |4 personer

250 g Oumph, vitlök och timjan
0,5 dl olivolja
50 g smör
2 vitlöksklyftor
125 g steklök
0,5 röd chilli
1-2 st morötter
200 g skogschampinjoner
2 krm torkad timjan
2-3 st lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk svartpeppar hel
0,5 dl hackad timjan, kruka EKO
2 klyftor svart vitlök
1 msk soja
2 msk grönsaksfond
5 dl Cycliste Côtes du Rhône Villages
4+4 dl vatten
2 krm salt
1 st röd spetspaprika
Ca 1 dl syltlök

Gör så här:
Tina oumph

Skala lök, vitlök, morötter och ansa svampen

Hacka paprika, dela de lite store steklökarna på hälften och finhacka vitlök och chilli

Dela champinjonerna i fyra delar. Dela oomph i mindre bitar samt skär morötter i ca 2 cm långa stänger.

Hetta upp en gryta och smält smör med olivolja

Stek lök, vitlök och chilli några minuter på medelstark värme. Lägg i morötter, champinjoner och torkad timjan, rör runt. Lägg i lagerblad, tomatpuré, pepparkorn och hackad färskmtimjan, rör runt.

Dela den svarta vitlöken rakt av, diagonal på mitten, tryck ut fyra halvor från skalet med fingrarna. Lägg i grytan och rör runt.

Häll på soja, grönsaksfond, vin, 4 dl vatten och salt. Rör runt och låt koka med lock på glänt i ca 25-30 minuter.

Späd med ca 4 dl vatten. Lägg i syltlök, oomph och den hackade paprika, låt koka ytterligare ca 25-35 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en tjock brödskiva, hackad färsk timjan och nymalen svartpeppar.

Bild: Sara Tenor på Pinterest