Laddar annons
13 Apr, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lill-lördag | röda italienska viner

VIN I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. De är en samling riktigt härliga viner på förslag i dag. Och som av en slump är båda rödvinerna från Italien.

För Italien-winelovers rekommenderas hela tre alternativ, ett vitt och två röda viner. De vita vinerna står annars för varsin distinkta stil med pinot grigiovinet som ett toppbra alternativ när många olika rätter står på menyn, som en buffé. Annars är båda rödvinerna väl värda att provas och kanske upptäcker du en, eller båda som personliga favoriter.

På onsdagar har Vinbanken lill-lördag. Det är veckodagen vi ger de bästa tipsen ur beställningssortimentet för att du ska hinna boka dina val och få hem vinet till – lördag. Vi tipsar om högt som lågt, vitt, rött eller rosé alternativt något helt annat, kanske är det ett bubbel, sött eller starkt.

Notera att tiden för distribution kan variera för olika viner precis som att alla viner som Vinbanken skriver om inte finns tillgängliga på alla Systembolag. Kolla med din butik för aktuellt sortiment eller gå in på Systembolagets hemsida. Beställningsvinerna bokar du oavsett upp direkt via Systembolagets webb.

Vita viner

1. Boira Pinot Grigio 2014 (71184), Cantine Volpi, Venetien Italien, 81 kr

Druvor: Pinot grigio
Torr, medelfyllig smak av vita och gula stenfrukter med citrustouch. Frisk eftersmak.
+

Passar till

Servera vinet som apéritif, till fisk och kyckling eller till pastarätter. Prova exempelvis, till fylld kycklingfilé.

2. Greywacke Sauvignon Blanc 2014 (79839), Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zealand, 155 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Torrt, medelfylligt vin med markerad citrussyrlig smak och inslag av gröna pärontoner. Frisk eftersmak.

Passar till

Getostar, sallader med avocado, till ceviche och liknande rätter som har en bra frisk, syrlig smak. Att använda en vinaigrette är en bra draghjälp att 'fixa kombinationen' och en brobyggare mellan mat och ett friskt vin.

Röda viner

3. Poggio Nero 2014 (72355), Nordic Sea Winery, Italien, 94 kr

Druvor: Sangiovese
Fyllig, mörk frukt av mogna körsbär och moreller, smak av kakao, kryddor och fat. Tanninerna är på plats, strama, men fångas upp fint av den mjuka körsbärssmaken.
+

Passar till

Pasta eller risotto med en salsiccia, gärna med örtiga kryddor som färsk rosmarin.

4. Villa Antinori Riserva 2012 (70690), Marchesi Antinori, Chianti Classico Italien, 189 kr

Druvor: 90% sangiovese, 10% cabernet sauvignon och merlot
Snyggvin eller om man vill, vin till fest. Medel/till fyllig av mogna röda körsbär och mörka plommon. Smaken är nyanserad med inslag av fat, pinjenötter, tobak och örter. Lång eftersmak. Gott vin och härligt skön i stilen mellan traditionell och snyggt modern.

Passar till

Kalvstek som söndagsmiddag med gräddsås och kokt potatis eller till fina köttbiten av nöt som du grillar lätt och serverar med en bönsallad.

 

Fler förslag från beställningssortimentet
Lill-lördag | vin från beställningssortimentet

Huvudbild: Antinoris spacade vineri straxt utanför Florens