Champagne ett stort lagringsvin

Favoritmarkera

Champagne är ett ovanligt festligt vin som ofta används när man inte tänker så mycket på morgondagen utan lever i nuet. Samtidigt är champagne ett av vinvärldens största och bästa lagringsvin med utvecklingsmöjligheter och potential för en hel manålders utveckling. Det är en stor upptäckt att göra för den som ännu inte hittat dit.

Världens bästa champagne!

Jag ingick i den jury som 1999 inför milleniumskiftet hade i uppgift att ta fram vilken som så långt var världens bästa champagne. Richard Juhlin, som redan på den tiden seriöst och ingående hade provat fler champagner än någon annan person, hade samlat ihop 150 tänkbara kandidater från 1914 och framåt. Den internationella juryn provade och spottade toppchampagner i dagarna tre på Villa Pauli. Det hela blev en fantastisk uppvisning i stor champagnes fantastiska lagringspotential och möjligehter att utveckla stordåd på en och samma gång subtilt, elegant och mäktigt när de hade fått många år på nacken. Komplexa vinpersonligheter som aldrig ungdom kan visa upp.

Billecart-Salmon Cuvée NF, 59 allra bäst

De allra främsta var från årgång 1959 (fyrtioåringar) och 1961. Segrare blev något förvånande Billecart-Salmon Cuvée NF, 1959. Tvåa blev samma vin från 1961! Även om det äldsta vinet Pol Roger, 1914 var lite förbi sin bästa tid var samma champagnehus 1921:a i mitt protokoll ännu lite ung med behov av något decennium till i flaskan. Som 78åring hade den ännu inte nått toppen.

 Rullande Roedererlager

Billiga mousserande viner bör man inte lagra. Bättre mousserande kan ibland vinna på det, men sällan länge. Årgångslös champagne är (med några remarkabla undantag) inte heller några lagringsviner. Vanligen är det designat för att drickas relativt omgående. De riktigt serösa standardchampagnerna med lite större struktur och komplexitet som t ex Louis Roederer Brut Premier, vinner en hel del ytterligare på att lagras några år till innan konsumtion, men de är undantag från regeln. En champagnevän har av just detta skäl en särskild del i källaren där han stoppar in nyinköpta årgångslösa Roederer i en änden och tar ut för konsumtion samma vin med ca 3 år ytterligare lagring i den andra.

Salon behöver tid

Några champagner med riktigt långt tidsperspektiv kan vara riktigt jobbiga som unga, stängda med överdrivet tuffa syror och ingen hemma när man knackar på. Den fantastiska Salon var länge känd för just det. Efter årgång 1982 har den blivit riktigt konversabel redan i 15-20 års ålder. Deras magnifika lite lättare 1997 är en helt gudomligt chardonnayvin som fortfarande kan köpas på Bolaget. Den nyanlända, från det stora året 2002, tycker jag däremot helst bör sparas till den når 25 år och mer.

Clos de Goisses, dekanteringschampagne

Den mycket speciella och stora vingårdschampagnen Clos de Goisses har ett ovanligt långt tidsperspektiv. Inför en vertikalprovning av en massa årgångar diskuterade vi vilka årgångar som borde dekanteras. Även champagner, som ännu är lite unga och mäktiga, vinner en hel del på att dekanteras. Försiktighet och låg temperatur (ca 5C) är receptet för att dekantera champagne. Vi bestämde oss för att inte dekantera 1959 och äldre. Efteråt var vi överens om att vi borde ha dekanterat även 1959:an. Detta var några år sedan, men ger en bild av vilken tidshorisont som det finns hos stor champagne.

Varför champagne åldras så skönt?

De flesta bättre årgångschampagner vinner på lagring. De bästa åren och vinerna, vinner mycket. Det som gör champagne till ett så givande lagringsvin är dels den speciella terroiren med krita och kalkjordar. Dels den höga syran. Champagne skördas lite syrligare och omognare än druvor för stilla vin. Avgörande är också att champagne innehåller  kolsyra under tryck. Det förhindrar tillträde av luft och syre, vilket ger lång uthållig mognad utan överdriven oxidation.

De bästa champagneåren

Gammal mogen vital champagne är en helt förunderlig upplevelse, som alla borde pröva på. Det krävs bara lite tid, en källare och en mindre investering. En egenhet med årgångschampagnerna är att de kostar som unga ungefär lika mycket oavsett om det är ett toppår eller ett mer medelmåttigt. Därför kan Du för källaren koncentrera Dig på de allra bästa. De senaste toppåren har märkligt nog inträffat med ständigt sex års mellanrum. 1990 – 1996 – 2002 och nu tycks nästa bli 2008. De allra bästa 2008:orna ligger ännu på sin jästfällning i källarna så det är inte avgjort än. I modern tid är också 2004 ett härligt charmigt lite lättare år och 2006 verkar också bli rätt bra, men de är nog inte årgångar för riktig långlagring.

Några champagnelagringstips

Denna kvintett är intressanta toppårschampagner just nu för lagring:

7752 Andre Begere Cuvée Prestige, 2002 för 399 kronor lagra gärna upp till 2022.

96113 Orpale GC, 2002 för 751 kronor, lagra gärna upp till 2030

90597 Salon, 2002 för 2995 kronor, lagra gärna upp till 2040

7329 Launois Vintage BdB, 2008 för 299 kronor, lagra gärna upp till 2021

99299 Deutz BdB, 2008 för 600 kronor, lagra gärna upp till 2030

Lämna ett svar

 1. Peter Linder
  23 maj 2014

  Hej Anders. Finns det någon eller några champagner från 2005 och 2008 som du kan rekommendera. Mina söner föddes dessa år och jag vill köpa några flaskor för att ge när dom fyller 25år eller 30 år. Jag kan tänka mig att lägga upp till 600kr/flaska, men behöver tips i champagnedjungeln. Tack på förhand, med vänlig hälsning Peter.

  • Anders Röttorp
   25 maj 2014

   Hej Peter!
   2005 är ingen märkvärdig årgång i champagne, vad vi nu kan se. Inom din pris ram tror jag inte det kommer någon med det tidsperspektivet. Satsa på röd bordeaux 2005 i stället. Bra årgång där. 2008 ser däremot ut att bli en riktig toppårgång i Champagne. Få av de bästa har ännu släppts för försäljning utan ligger kvar på jästfällningen några år till. Det fanns en för 600 kronor i 2008 Deutz Bl de Bl, en underbar champagne med tillräckligt tidsperspektiv. Den är nog slut nu dessvärre. Det gäller att hänga på när de stora som är riktigt bra kommer. Jag kommer att notera det i mina nyhetsartiklar inför varje månadssläpp.
   Anders

 2. Niclas
  16 juni 2014

  Hej Anders,

  jag ska som ovan nämnda person lagra lite till mina barn. Just champagne är en av mina stora favoritdrycker, och jag skulle vilja få ett tips på en 04:a att lagra. Har du någon tanke på vilken som passar? Finns ingen passande, så tar jag även tacksamt mot tips på rött.

  Tack på förhand!

  Mvh
  Niclas

  • Anders Röttorp
   16 juni 2014

   Hej Niclas,
   Ett knippe 2004 Champagne av utsökt klass som kan lagras till 20 årsdan är:
   77716 Guy Charlmagne Mesnillesime GC 499 kronor, 77358 Delamotte Bl de Bl 549 kronor, 88285 Pol Roger Bl de Bl 576 kronor, 82190 Gosset Brut Grand Millésime 599 kronor och 7579 Bollinger Grand Année Brut 899 kronor.
   Med bubblande vinhälsning
   Anders

 3. Niclas
  16 juni 2014

  Bugar & bockar Anders!! :))

  Hälsningar
  Niclas

 4. Anette
  21 november 2014

  Hej Anders!
  Jag gifte mig detta år (2014) och vi har pratat om att köpa en bra flaska vin/Champagne för att lagra av denna årgång och förtära på vår 10åriga bröllopsdag, har du något bra tips? Helst hade vi haft Champagne men om denna årgång inte är särskilt speciell så får man ju naturligtvis söka efter annat.

  • Anders Röttorp
   25 november 2014

   Hej Anette!
   Grattis! Kul att Du redan börjar planera 10årsjubileet. För viner är det dock så att de behöver lite tid för att nå det stadium när det kan bedömas och köpas. För bättre champagne börjar nu årgång 2008 komma ut i handeln. Hur det blir med 2014 är lite svårt att avgöra redan idag, men det ser inte så lovande ut för den champagneårgången. Även andra viner måste vi vänta några år på. Du kan gott vänta till 2018 med att hitta viner som passar till tioårsjubileet. Njut under tiden med en trevlig äldre champagne då och då på tu man hand. Du hittar sedan här på vinbanken en massa uppslag till bra jubileumsviner.
   Anders