Laddar annons
Lagra vin under optimala förhållanden
13 Apr, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lagra vin under optimala förhållanden

Lagra och spara vin kanske inte är en folkrörelse men på god väg att bli. Att intresse och efterfrågan på vinkylar, lagringsskåp och individuella vinförvaringssystem ökar är tydligt samtidigt som många är osäkra på hur man går tillväga. Att förstå vad som krävs för att vin ska utvecklas och mogna på bästa sätt är en bra början.

Vinlagring har blivit en hobby som lockar allt fler, nybörjare som invigda vinälskare. Anledningen till det ökande vinlagringsintresset beror delvis på att det är enkelt att spara vin en vinkyl men också att många vet att viners smak utvecklas över tid.

När man väl vet vad som krävs för att garantera goda vinlagringsbetingelser är det enklare att ta beslut om vilken förvaringslösning som passar. Det kan vara vilket vinskåp man ska ha eller om det räcker med en vinkyl alternativt om det fungerar fint med hyllplan i garderoben.

När viner mognar utvecklas fler smaknyanser. De får helt enkelt en större smakpalett, på bredden och djupet. Vinkännare brukar tala om bouquet som man kan översätta till en bukett av många, olika sammansatta smaker. Vinet smakar helt enkelt mer!

Hur lagrar man vin på ett optimalt sätt

Mörker
Det ska vara mörkt. Ljus och framförallt solljusets ultravioletta strålar påskyndar viners mognadsutveckling. Vinet oxiderar, det vill säga blir gammalt snabbt.

Temperatur
Mellan 8-12 grader anses bra. Vin tål dock både långsamma temperaturförändringar och gradskillnader som spänner mellan 5 upp till 20 grader C. Vinserveringsskåp håller ofta 12 grader.

Luftfuktighet
Cirka 70 procents luftfuktighet är rekommendationen. Det för att korken inte ska torka som leder till att den krymper varpå luft kommer in i vinet som då förstörs. Att an bör förvara vinflaskor liggande, bara för att korken ska hållas fuktig.

Vibrationsfritt
Vinflaskor som förvaras på en plats med vibrationer kan dels skaka ur hyllplanet men kanske viktigast av allt, vinets mognadsutveckling forceras. Vinet mognar snabbare än vad det hade gjort om det fått ligga på en lugn plats.

Säkerhet
Är din vinsamling stor eller till och med större, har den ett värde. Få försäkringar kan ersätta den tid du satsat på din vinsamling.
__________________________________________________________________________________
Vinställ och vinhyllor för dig som ska inreda och bygga en egen vinkällare
Wineandbarrels A/S
__________________________________________________________________________________
Idag finns ett stort utbud vinkylar och lagringsskåp till rimliga priser som gjort det möjligt för många att förverkliga drömmen om en egen vinsamling. Att inreda sin egen förvaringsplats med hjälp av smarta och anpassade hyllsystem är inte heller komplicerat då det snart sagt finns en lösning för alla utrymmen. Och syftet som driver de flesta vinlagringsfantaster är att dricka bättre i framtiden.

Tillbehör till din vinkällare och få inspiration till presenter till vinvänner
Wineandbarrels A/S
__________________________________________________________________________________
Detta är en annons.
Artikeln är inte skriven av journalisterna på Vinbankens redaktion.