Laddar annons
Rosévin från Provence med Château Minuty
17 Jul, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rosévin från Provence med Château Minuty

Den cremefärgade Mercedes från 1958 glider ljudlöst in på parkeringen utanför Château Minuty i Provence. Det är dags för ett besök hos tillverkaren som kan rosévin. 

Bilen är givetvis en cabriolet och ut kliver ett elegant par för att köpa rosévin till kvällens grillmiddag. Scenen är som hämtad från Rivierans guldgossar och förvånar få då Château Minuty ligger i utkanten av den lyxiga jetsetstaden St Tropez.

chateau-minuty-provence-rivieran-lyx-vinbanken

Att tillverka rosévin är en kunskap precis som att göra vitt eller rött vin. "Många tror att det är enkelt bara för att det är rosé", säger exportchef Stéphanie Mongeot som lärde känna Jean-Etienne och François Matton under studietiden på vinhögskolan i Dijon för 27 år sedan. Bröderna är tredje generationen i familjen Matton-Farnet och driver ett av region Provence få ännu existerande familjeföretag, Minuty A.S. Det var brödernas farfar som en gång köpte de 17 hektar odlingar i byn Gassin då han såg potentialen i området för just rosévin. Året var 1936.

"Vi tillverkar 90 procent rosévin, men lite, lika delar vitt och rött vin för att vi vill utmana oss själva", berättar Stéphanie Mongeot.

Under tre månader, från augusti till oktober arbetar Stéphanie Mongeot i vinkällaren, resten av året tar hon hand om försäljning och kundkontakter. I det årligt återkommande vinkällararbetet får Mongeot en bra känsla för vad som är på gång i vingårdarna och över alla moment under vintillverkningen.

ROSÉVIN på riktigt enligt Château Minuty

”De som tillverkar rosévin för att koncentrera röda viner gör rosévin på sitt sätt”, vi gör inte så. Château Minuty tillverkar alla roséviner av blå druvor, främst grenache och den ljusrosa färgen på vinerna är ett av Minutys kännetecken.

"Blå druvor ger våra roséviner den unika, ljusrosa färgen när de med lätt press blir druvjuice. På fackspråk heter metoden saignée, det vill säga att musten blöder färg", säger François Matton.

”Det är stor skillnad, om man som vi tillverkar rosévin eller om man gör rosévin för att man koncentrerar sitt röda vin”, poängterar Matton för att understryka skillnaden.

Att göra rosé när man koncentrerar sitt röda viner innebär att man tillverkar två typer av vin i stället för att tillverka rosévin. Château Minuty gör förvisso en liten andel vitt och rött vin också men husets specialitet är utan tvekan rosévin av olika kvaliteter.

grenachedruvor-chateau-minuty-vinbanken Grenachedruvor för rosévin hos Minuty, Provence

På den idag 160 hektar stora egendomen som utgör Château Minuty växer grenachedruvan på 60 procent av arealen. François Matton berättar att bästa åldern på vinstockar av sorten grenache ämnade för rosévinstillverkning är mellan 25-35 år. På egendomen arbetar de med 10 olika grenachekloner och det sker forskning för att söka efter de kloner som tål torka, värme och sol än bättre.

rosevin-fran-minuty-vinbanken-francois-jean-etienne-matton-chateau-minuty Château Minuty säljer en miljon flaskor rosévin varje år på en sträcka av en mil på franska rivieran. ”Vi har egen distribution vilket är helt nödvändigt då restauratörer kan ringa efter vin med kort varsel. Vi måste kunna leverera”, berättar François och Jean-Etienne Matton.

Rosévin för många och rosévin med adress

Château Minutys roséviner säljs med olika etiketter för att tydligt visa på vinernas respektive olika smakstilar. Skillnaderna kommer av druvornas ursprung och vinstockarnas ålder som tillsammans ger vin av olika kvalitet.

Storsäljaren och vinet som många känner till är M de Minuty och Minuty Prestige men man tillverkar även andra roséviner som märks med "Château" på etiketten, det vill säga från egna druvor odlade på egendomen.

Châteauvinerna är "et Or" och "Rosé 281". Sedan görs en limiterad upplaga av M de Minuty tillsammans med en konstnär.  2017 var det den kanadensiska designer, abstrakta konstnären och illustratören Ashley Mary som dekorerade flaskan, nästa år går uppdraget till en annan konstnär.

aldsta-vingard-chateau-minuty-vinbanken En av de äldsta vingårdarna på egendomen, Château Minuty i Provence.

Rosé 281 tappas i en flaska vars hals ser ut att vara doppad Medelhavets azurblå färg. Vinet heter 281 och tillverkas i 30 000 buteljer per år. Numret är samma som den blå färgkoden men också namn på den speciella klon av grenachedruvan som vinet tillverkas av. Bakgrunden finner man i vingården som bröderna Matton återskapade för 25 år sedan där vinstockar av den gamla grenache-klonen växer som deras farfar arbetade med. Namnet på den unika klonen är nummer 281.

För att få exakt samma vinplantor, av samma klon som 281 arbetar man med ”massal selection”, det vill säga att man reproducerar nya vinplantor genom att böja ner grenar i jorden av en unik vinstock, varpå grenen snart sätter rötter. ”Groddarna” är början på en ny vinstock.

"Dessvärre har det riktiga namnet på klonen gått förlorad med farfar", berättar Jean-Etienne Matton och lägger till att, ”Vi har helt enkelt bestämt oss för att kalla den vid dess nummer, 281”.

Vinprovning med Château Minuty

M de Minuty 2017 har en bredare smakpalett av röd frukt, inslag av röda vinbär och mogna bär som ger smaken en fin rondör. Lika god som fördrink, ett svalt glas rosé som till kalla sommarrätter. Minuty Prestige är vinet jag väljer till mat - se bild - då smaken har struktur och vinet upplevs som slankare men fortfarande med samma röda fruktpalett, smak av röda bär och en härlig bukett sydfranska örter. Eftersmaken är frisk.

Årgång 2017 av Rosé 281 är en blandning mellan 95 procent grenache och 5 procent tibouren. Färgen är exakt sådär minutyblekrosa som man kan förvänta sig av ett rosévin från Minuty. Doften är tydligt örtig med inslag av en lätt sälta som också finns i smaken tillsammans med röd frukt och en fin struktur. Eftersmaken har en härlig saltstänkt längd.

Provningen fortsätter med vin ur serien ”et Or” som tillverkas i både vitt, rosé och som rött vin. Druvorna är från utvalda lägen och här har ägarna velat ta ut svängarna med att addera både ett vitt och ett rött vin.

Den vita, ”Blanc et Or 2017” är en blandning mellan druvorna 50 procent sauvignon blanc (ej tillåten inom regelverket för appellationssystemet Côtes de Provence varför vinet klassificeras som Vin de pays du Var), 30 procent vermentino och 20 procent viognier. Smaken av persika och gråpäron med hintar av örter är påtaglig och får mig att tänka på mat. Varför inte i kombination med skaldjur eller till en bouillabaisse?

”Rose et Or 2017” som innehåller druvblandningen 90 procent grenache, 6 procent cinsault och 4 procent syrah smakar strukturerat och något bredare med en upplevd (ej faktiskt) sötma, mogen citrus och smak av melon och aprikos med fin längd.

rosevin-minuty-prestige-till-mat-vinbanken Minuty Prestige passar utmärkt till mat lagad med recept ur Medelhavsköket. ”Vi vill framhäva aromer och inte färg!”, säger François Matton.

Rosévinstillverkning med Château Minuty

Rosévinstillverkare arbetar med korta tidsfönster. På bara några få månader ska en hel årsproduktion druvor tas om hand och tillverkas till rosévin. Med start i vingården där skörden hos Château Minuty uteslutande sker för hand med hjälp av 70 återkommande skördearbetare från Spanien.

En snabb transport av druvorna till vinkällaren sker i 30 kg korgar varpå tillverkningen startar omgående. Första momentet är avstjälkning, sedan kyls druvorna från + 30 C till + 15 C med hjälp av kolsyreis, vidare till maceration (utvinning av smak, max 2 timmar) samt press där den första sker vid 0,2 bars tryck.

Hela 85 procent av musten är så kallad ”free runned juice”, det vill säga druvjuice utvunnen av lätt tryck vilket framhäver frukt och arom, inte tanniner. Det görs ytterligare tre pressningar som sedan vinifieras separat och används i husets enklare viner eller för färgkorrigering. Den sista pressningens juice är tanninrik och kraftig och säljs till andra kommersiella vintillverkare, bland annat för box-vintillverkning.

Juicen flyttas över till ståltankar där alkoholjäsningen sker vid + 14 C. Man kan i princip börja buteljera vinerna två veckor efter att druvorna anlänt till vinkällaren.

staltankar-chateau-minuty-vinbanken I den nyare delen av källaren. Château Minuty

Den blekrosa färgen utmärker rosévin från Minuty

För att få fram rätt kvalitet på druvorna och att vinerna får den bleka, ljusarosa färgen som är utmärkande för Château Minutys roséviner skördas druvorna vid teknisk mognad, inte vid fenolisk mognad. Den senare är viktigt när man tillverkar vita och röda viner. Pressning sker på en dag, därefter får juicen vila över natten. Druvjuicen flyttas sedan till ståltankar där alkoholjäsningen sker vid +14 grader. Olika druvsorter samt områden vinifieras (tillverkas) separat.

Vi måste säkerställa, ”Keep the Minuty accidity”, som François Matton säger.

Ingen malolaktisk jäsning tillåts (för att behålla vinernas fräschör), det vill säga när hård äppelsyra omvandlas till mjuk mjölksyra. Rosévinerna får sedan vila till oktober varpå blandningsarbetet startar för de olika kvalitéerna. Under december och januari börjar man tappa på flaska. Château Minutys årgångsbetecknade roséviner ska vara buteljerad och klara till försäljning i januari (efter skörd) till då oftast mycket otåliga kunder.

christophe-mongeot-winemaker-vinmakare-chateau-minuty-m-prestige-rosevin-vinbanken Under sex månader sker ”allt” hos rosévinstillverkaren Château Minuty och varje ny årgång innebär att proceduren upprepas. Ansvarig vinmakare är Christophe Mongeot.

Rosévinsfönstret, när allt ska ske, är sex månader

Minuty A.S. tillverkar 6,5 milj buteljer rosévin per år. François Matton berättar att den stora utmaningen för Château Minuty är att möta den höga efterfrågan på husets roséviner. Han säger också att det fortsättningsvis är viktigt att hålla samma höga kvalitet i det korta tidsfönster de måste förhålla sig till som rosévinstillverkare.

Det mest populära vinet är M de Minuty därefter Minuty Prestige, den senare ska lyfta fram ursprunget i smaken tydligare och båda tillverkas av 45 000 hektoliter vin som köps in. De redan färdiga vinerna transporteras till företagets nya anläggning i staden Brignoles där de blandas till den stil och kvalitet Minuty står för. Brignoles ligger en bit från den hektiska rivieran, norr om Toulon närmare bestämt och på en plats som fungerar bättre för transport och logistik.

I den nya anläggningen finns kapacitet att buteljera 60 000 flaskor rosévin per dag. För Jean-Etienne och François Matton innebär det att de redan i början av augusti ska ha tömt källarens alla tankar som ska vara rengjorda och redo för årets druvor. Skörden sker vanligtvis i slutet av augusti.

”Förra året det vill säga 2017 var ett undantag då vi fick sätta igång redan i mitten av augusti – vilket var en rekordtidig skörd”, berättar Jean-Etienne Matton.

chateau-minuty-vingard-provence-rosevin-vinbanken
I Château Minutys egna vingårdar är jordmånen sandig och utan stenar. Det är tillåtet att vattna en liten del av arealen fram till dess att druvorna ändrar färg. Största utmaningen är lite oväntat, att skydda vingårdarna och de mogna druvorna från vildsvin. Man har upptäckt att inkräktarna speciellt gillar mogna druvor bäst!

en-av-tva-kallare-rott-vin-chateau-minuty-vinbanken En av två källare för röda viner hos Château Minuty. I denna lagras bland andra vin av mourvedre.

 

 SPONSRAD ARTIKEL, I SAMARBETE MED WARD WINES.