RÖTT VIN FRÅN MADIRAN. För alla vänner av strama rödviner med struktur och attityd är ett av veckans röda ett bra tips. Men det finns fler spännande viner att upptäcka.
Lyckligtvis är vin inte bristvara, vilket ger oss gott om svängrum att plocka upp tips och rekommendationer i en strid ström. Lill-lördag är mitt i veckan, onsdag, och den dag vi ger dig vintips som måste beställas. Förhoppningsvis kan du sedan plocka ut beställningsvinerna redan på lördag.
Tänk bara på att leveranstid kan variera mellan olika butiker i olika delar av landet som att det diffar mellan vilka vinerna är. Precis som att alla viner Vinbanken skriver om, inte nödvändigtvis finns i alla butiker eller att de t om kan ha sålt slut när du läser en rekommendation.
Vita viner
1. Argento Selección Chardonnay (74988), Argento Wine Company, Mendoza Argentina, 97 kr
Druvor: Chardonnay
Torrt, medelfylligt vin som smakar fruktigt av gula äpplen, citrus och persikor, med inslag av smör, örter och vanilj.
+
Passar till
Servera till vegetariska rätter, fisk eller kyckling. Prova majskyckling med vitvinssås.
2. Pincushion Sauvignon Blanc 2013 (73602), Lomond Wines, Cape Agulhas Sydafrika, 139 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Torrt, medel/fylligt smakrikt vin med exotisk, breda fruktnoter, härlig renhet och en krisp-generös lång eftersmak.
Passar till
Servera vinet som välkomstdrink, till munsbitar eller bufféer med asiatiskt tema. Lax, gravad och rimmad kan också fungera utmärkt. Se mer,
Recept på 10 enkla tilltugg.
Röda viner
3. Château Barréjat Tradition 2013 (75966), Denis Capmartin, Madiran Frankrike, 99 kr
Druvor: 60% tannat, 40% cabernet franc samt cabernet sauvignon.
Fyllig, mörkfruktigt smak av plommon med balanserade tanniner, inslag av fat, kryddor och choklad. Bra, nyanserad eftersmak.
+
Passar till
Mustiga, smakrika rätter av fläsk, nöt och vilt. Älgfärsburgare är en av mina personliga favorit-rätter till ett vin av denna kaliber.
4. Gattinara Nervi 2010 (70001), Azienda Vitivinicola Nervi, Piemonte Italien, 199 kr
Druvor: Nebbiolo
Medelfylligt vin som smakar av körsbär, mörka bär, choklad viol och fat. Fin längd, balanserad och utvecklad.
Passar till
Bönsallad och salciccia, en svamprisotto eller färsk pasta med solmogna tomater och en kryddig olivolja.
Bild: från bloggen/hemsidan colaris.nl