Laddar annons
6 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Saint Clair Sauvignon Blanc | till sparris- och sockerärtssoppa

SAUVIGNON BLANC. Den 6 maj är internationella sauvignon blancdagen och det vill vi fira. Det är säsong för sparris och vi matchar en sparris- och sockerärtssoppa till ett gott vin från Nya Zeeland, dagen till ära av sauvignon blancdruvan.

I dag är det sauvignon blancdruvans dag och det ska vi naturligtvis uppmärksamma. Madeleine Landley driver en blogg och hemsida, landleyskök, som Vinbanken gillar. Här har vi fått lov att publicera både recept och bild, där maten är speciellt framtaget för att passa med vinet.

Vinet

Saint Clair Sauvignon Blanc 2016 (6382), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 119 kr

Druva: Sauvignon blanc
Smak: Färgen är ljus, doften frisk av krusbär. Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt med inslag av örter och ett friskt drag av fläder. Nyanserad. Bra, lång eftersmak.
Betyg: +

Njut av våren, av primörer som sparris och just idag, sauvignon blancvin!

Recept | Sparris- och sockerärtssoppa med getost och krutonger | 4 pers

1/2 gul lök
1 knippe sparris (250g)
150g sockerärtor
5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Krutonger:
2 skivor bröd (ca 60g)
25g smör
salt, svartpeppar, persillade

Topping:
50g färsk getost
4 sockerärtor

Gör så här:
1. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Skär sparris och sockerärtor till mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen och spara några sockerärtor till topping. Ha ner sparris och sockerärtor i kastrullen med löken och låt det fräsa i cirka 5 minuter tills det börjar torka till. Slå på vatten och låt det koka i 10 min.

2. Blanda i creme fraiche med grönsakerna och kör allt till en slät smet med en mixerstav. Ha eventuellt i mer vatten om den blir för trögflytande. Ställ tillbaka kastrullen på plattan värm under omrörning. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

3. Skär brödet till små tärningar. Smält smör i en stekpanna och ha ner brödtärningarna så de får suga i sig av smöret. Krydda ett varv och stek krutongerna gyllene och knapriga.

4. Finhacka de sista sockerärtorna. Skeda upp soppan i skålar och toppa med krutonger, smulad getost och hackade sockerärtor.

Recept och foto: Madeleine Landley