MAURO. KÀnda varumÀrket Mauro imponerar med sin vita Chardonnay bland de allra billigaste vinerna pÄ Systembolaget.
En anledning till att vi kan fÄ ett sÄ prisvÀrt vin Àr att de sista handgreppen fÀrdigstÀlls i Sverige, pÄ Nordic Sea Winery i Simrishamn. Snart Àr sommarsÀsongen hÀr och det Àr de bra, okomplicerade vinval mÄnga letar efter.
LĂ€s mer
Folkvinerna Umbala och Zumbali har hittat hem i Simrishman
Takis gör Sverige till stor vinexportör
Vinet
Mauro Chardonnay 2015 (32008), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr
Druvor: Chardonnay
Smaken Àr torr, medelfyllig med smak av gul frukt som melon, mogen apelsin, gula Àpplen och inslag av vanilj. Riktigt bra val i den lÄga prisklassen som ni kan anvÀnda till ett glas vin pÄ verandan, till en ostbricka, grillad abborre med smörstekta sommarkantareller eller bara en enkel pastarÀtt.
Maten
Recept | Skaldjursrisotto | 2 pers
500 g blÄmusslor med skal
1 klyfta vitlök
1+1 schalottenlök
1 msk+1msk smör
1dl+1dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
250 g rÀkor, med skal
1 kokt hummer
1/2 fÀnkÄlsstÄnd
1 1/2 dl risottoris, t ex arborio
1/2 krm saffran
40 g fÀrsk babyspenat1 krm nymald svartpeppar
ev 1/2 dl vatten
Tid: cirka 35 minuter
Gör sÄ hÀr
1. Skrubba musslorna, slÀng bort trasiga och de som inte sluts nÀr de knackas i köksbÀnken. Skala och finhacka vitlök och 1 schalottenlök. FrÀs löken i 1 msk smör. HÀll pÄ 1 dl vin, hummerfond och vatten. Koka upp.
2. LÀgg i musslorna och lÄt koka 5 min. Plocka upp musslorna med en hÄlslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton. SlÀng bort musslor som inte öppnats. Plocka hÀlften av musslorna ur skalen och lÄt resten ha sina skal kvar.
3. Skala rÀkorna. Halvera hummern och plocka ut allt kött. KnÀck klorna och försök fÄ ut dem hela. Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.
4. Skala och skiva 1 schalottenlök. Ansa och skÀr fÀnkÄlen i mindre bitar. Spara fÀnkÄlsdill till garnering om det finns pÄ fÀnkÄlen. FrÀs lök och fÀnkÄl i 1 msk smör. TillsÀtt ris och saffran. FortsÀtt frÀsa ca 1 minut.
5. HÀll pÄ 1 dl vin och en fjÀrdedel av musselbuljongen. LÄt buljongen koka in under omrörning. FortsÀtt att spÀda med resterande mussel-buljong. Koka tills riset har en krÀmig konsistens, det tar ca 20 min.
6. VÀnd ner spenat, rÀkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen pÄ risotton ska vara lös och krÀmig. FÄr den stÄ en stund kan man behöva tillsÀtta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuell fÀnkÄlsdill. Mal över peppar och servera.
Fler risrÀtter
Svamprisotto
Indisk vegetarisk kormagryta till gewurztraminer