Laddar annons
2 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mauro | Chardonnayvin passar skaldjursrisotto

MAURO. Kända varumärket Mauro imponerar med sin vita Chardonnay bland de allra billigaste vinerna på Systembolaget.

En anledning till att vi kan få ett så prisvärt vin är att de sista handgreppen färdigställs i Sverige, på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Snart är sommarsäsongen här och det är de bra, okomplicerade vinval många letar efter.

Läs mer

Folkvinerna Umbala och Zumbali har hittat hem i Simrishman
Takis gör Sverige till stor vinexportör

Vinet

Mauro Chardonnay 2015 (32008), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr

Druvor: Chardonnay
Smaken är torr, medelfyllig med smak av gul frukt som melon, mogen apelsin, gula äpplen och inslag av vanilj. Riktigt bra val i den låga prisklassen som ni kan använda till ett glas vin på verandan, till en ostbricka, grillad abborre med smörstekta sommarkantareller eller bara en enkel pastarätt.

Maten

Recept | Skaldjursrisotto | 2 pers

500 g blåmusslor med skal
1 klyfta vitlök
1+1 schalottenlök
1 msk+1msk smör
1dl+1dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
250 g räkor, med skal
1 kokt hummer
1/2 fänkålsstånd
1 1/2 dl risottoris, t ex arborio
1/2 krm saffran
40 g färsk babyspenat

1 krm nymald svartpeppar

ev 1/2 dl vatten

Tid: cirka 35 minuter

Gör så här

1. Skrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka vitlök och 1 schalottenlök. Fräs löken i 1 msk smör. Häll på 1 dl vin, hummerfond och vatten. Koka upp.

2. Lägg i musslorna och låt koka 5 min. Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton. Släng bort musslor som inte öppnats. Plocka hälften av musslorna ur skalen och låt resten ha sina skal kvar.

3. Skala räkorna. Halvera hummern och plocka ut allt kött. Knäck klorna och försök få ut dem hela. Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.

4. Skala och skiva 1 schalottenlök. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Spara fänkålsdill till garnering om det finns på fänkålen. Fräs lök och fänkål i 1 msk smör. Tillsätt ris och saffran. Fortsätt fräsa ca 1 minut.

5. Häll på 1 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen. Låt buljongen koka in under omrörning. Fortsätt att späda med resterande mussel-buljong. Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 min.

6. Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton. Konsistensen på risotton ska vara lös och krämig. Får den stå en stund kan man behöva tillsätta vatten. Garnera risotton med hummerklor och eventuell fänkålsdill. Mal över peppar och servera.

Fler risrätter

Svamprisotto
Indisk vegetarisk kormagryta till gewurztraminer