Laddar annons
Malvira' i Roero, Piemonte - experter på vin av druvan arneis
2 Dec, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Malvira' i Roero, Piemonte - experter på vin av druvan arneis

PIEMONTE. Familjen Damonte är mycket stolta över sina vingårdslägen varav flera ligger på norrsluttningar i Roero. Grundaren, Giuseppe Damonte, startade sitt vineri, Malvirà så sent som på 1950-talet och vin av arneisdruvan är husets specialitet.

I dag drivs vintillverkningen av sönerna bröderna Massimo och Roberto där brödernas barn, är den tredje generation som snart kommer in verksamheten.

Malvira äger 42 hektar utspridda på fyra olika platser i Piemonte, vilka är Canale, Monteau Roero, La Morra och Montà. Vingårdarna sköts för att ge en avkastning på runt 50 hl/hektar. Namnet Malvira har gården efter orden ”mal” och ”vira” som betyder dålig respektive riktning på lokal dialekt i Piemonte.

Att vingårdar som är placerade i norrsluttningar skulle vara uttalat sämre läge stämmer dock inte längre. Så var möjligen slutsatsen tidigare, innan vi frontade varmare säsonger i en pågående klimatförändring. Från 2016 blev Malvira EKO-certifierade och de första vinerna som lanserades var Roero Arneis 2017, Roero Arneis Renesio 2017 och Roero Arneis Trinità 2017.

Alla röda viner lagras i 450 liters franska ekfat.

Vinerna som tillverkas är ett tjugotal, vitt, rött och söta men också det mousserande vinet Spumante Rive Gauche som är ett knastertorrt bubbel, tillverkat enligt charmat-metoden av 100 procent arneis.

malvira-roero-arneis-non-sulfites-vinbanken

Roeroviner som är vita och röda tillverkas i generisk kvalitet men också snäppet vassare, med vingårdsbeteckning. Vita vinet, Roero Arneis utan sulfites (provar årgång 2014), det vill säga utan tillsatt svavel, är ett vin som går rakt in i hjärtat för sin renhet, elegans och ytterligt välgjorda stil.

Producenten berättar att Roero Arneis 2014 (bild ovan) var husets första försök att tillverka vin utan tillsatta antioxidanter (sulfiter) och utan filtrering. Alla vingårdslägen hos producenten odlas enligt EU riktlinjer för ekologisk odling och huset kunde presentera sina första EKO-certifierade viner 2017, Roero Arneis 2017, Roero Arneis Renesio 2017 och Roero Arneis Trinità 2017.

Vin med adress är ett begrepp många uppskattar vilket blir tydligt i detta fall av "all-in druvtypisk arneis-smak". Som är en mix örter, gula- och vita frukter som persika och päron, en lätt blommig rondör, mogen citrussmak samt en läcker mineralton på slutet något alldeles extra när upplevelsen är så pur-ren, fräsch och druvig som ända ut i sista droppen. Bra gjort!

malvira-vigna-trinita-roero-arneis-vinbanken1

Roero Arneis Trinità 2016 DOCG, ofiltrerad

Druvor: 100 arneis
Jäst i ståltank, mognad i tank på fällning 4-8 mån
Ljusgul. Fruktig av vit persika, mogen citrus och äpple. Torr, medelfyllig, frisk smakrik vitfruktig med gula noter, lätt blommig rondör och lång eftersmak där man kan ana inslag av mineral. Texturen är tät, dock ej fet, men mer krämigt läcker.
Betyg: 5

Mer om Roero

Roero är ett geografiskt avgränsat område som ligger norr om staden Alba i den nordöstra delen av Piemonte. Namnet kommer från Conti (greve) Roero som var en berömd affärs- och bankirfamilj vilka i två århundraden under Medeltiden fullständigt dominerade all handel och politik i området.

I dag är Roero ett intressant jordbruksområde inte bara för vin, i vissa kretsar är distriktet mer kända för sin produktion av persikor och päron. Jorden är rik samt sandig med en hög andel kalk och det är inte ovanligt att fortfarande hitta fossila lämningar.

Anledningen till den höga kalkhalten i jorden är att Roero förr var täckt av vatten. Tidigt var här havsbotten vilket förklarar de geologiska förutsättningarna som nu är så viktiga för vinodlarna och som gynnar tillverkning av vita viner, som druvan arneis, extra bra.

Undertecknad menar att vinerna av arneisdruvan är de enda vita vinerna som klarar sig utmärkt serverade i rumstemperatur. De är således lika "temperatur-tåliga" som ett rött vin. Prova, superintressant aha-upplevelse.

Malviras unika vingårdslägen

Vingården Trinità

Här odlas nebbiolo, arneis, favorita, chardonnay och lite barbera samt brachetto. Nebbiolodruvan är planterade högst upp, medan arneis odlas längre ner i dalen.

Egendomen, byggnad och hus det vill säga vineriet ligger vid foten av vingården, medan Villa Tiboldi ligger mitt bland vinfälten. Jordmånen i läget är flera lager kalkrik jord samt sand.

Vingården är situerad mot syd, sydväst och lägena köptes av familjen Damonte 1986. Här tillverkar producenten viner som Roere Arneis Trinita och Roero Riserva Trinita samt Birbet (100 brachetto nlungo del roero med en restsockerhalt av100 -120g/l. Vingårdsläget har sitt namn efter den lilla kyrkan som ligger på toppen av kullen, mitt i vingården.

Vingården Renesio

Första gången arneis nämns i skrift är när druvan omnämns som sort i vingårdsläget Renesio år 1497. Då tillhörde marken grevarna av Roero. Malvirà köpte läget Renesio för ett par år sedan. Man vet än i dag inte om vingården gett druvan namnet arneis eller tvärtom.

Renesio ligger på kullarna norr om staden Canale och vingårdens kännetecken är  dess två rader planterade cypresser. Jordmånen är kalkrik, läget är mot syd-öst och de 5,5 hektaren ligger på en höjd av cirka 300 m ö H.

År 1985 upphöjdes roerovinerna till DOC-status och därefter fick Roero Arneis sin DOC 1989. 2005 fick båda DOCG klassning. Från vingården Renesio tillverkar Malvirà Roero Arneis Vigna Renesio och Roero Riserva Vigna Renesio.

Vingården Saglietto

Läget som främst odlas med gröna sorter, framförallt arneis, en liten del favorita samt sauvignon blanc. En mycket liten del är planterad med brachetto. Jordmånen är kalkrik, innehåller lera med partier av sand. Perfekta förutsättningar för arneis.

Vingården är 6 hektar och har sitt namn från en del av staden Canale, som är Saglietto. Saglietto ligger under vingårdsläget Renesio och vetter mot söder, med vissa delar i riktning mot syd-öst. Höjden är 200 m ö H.

Malvira's viner säljs i Sverige. Ett urval finns i BS (beställningssortimentet). Egendomen har även nio rum som man hyr ut.