VEGO OCH VIN. Som förslag av vin som passar till lins- och portabellogryta med rosmarin har vi valt ett rött portugisiskt vin. Med smak långt över pris- samt förväntan.
När Vila Santa dricks som ungt vin kan smakrika mat som denna vegogryta passa bra. Har du lagrat (rekommenderas!) Vila Santa är rekommendationen snarare att kombinera till en mer finstämd rätt, älgfärs eller en fin nötköttbit.
Jag serverade bulgur i stället för ris och den som vill väljer potatis.
Vila Santa Reserva 2015 (12507)
João Portugal Ramos, Alentejano Portugal, 109 kr
Druvor: Trincadeira, aragones, periquita, alicante bouschet, cabernet sauvignon.
Alk halt: 14%
Restsocker: 4 g/l
Fyllig smak av rödblå frukt, plommon och körsbär, inslag av saftiga bär-björnbär och lätt örtig, kryddig smak samt fat-ton. Bra längd.
Betyg: 4
RECEPT | Lins- och portabellogryta med rosmarin, 4 portioner
4 port ris
3 dl torra röda linser
2 dl rött matlagningsvin
1 förp hela tomater (à 390 g)
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 rödlök
200 g portabellosvampar
1 zucchini (à ca 300 g)
1/2 kruka rosmarin
3 msk olja
1/2 tsk sambal oelek
salt
peppar
1 kruka sallad
Gör så här
1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
2. Koka linserna mjuka i vin, hela tomater och grönsaksbuljong i en stor kastrull.
3. Skala och skiva löken. Ansa svamparna och skär dem i bitar. Skär zucchinin i ca 2 cm stora tärningar och grovhacka rosmarinen.
4. Fräs lök, svamp och zucchini tillsammans med rosmarinen i omgångar i olja i en stekpanna rör i sambal oelek och fräs en stund till. Rör ner grönsaksfräset i linsgrytan och smaka av med salt och peppar.
5. Skär salladen i bitar.
6. Servera grytan med riset och salladen.
Tips
Om du vill, smaksätt gärna grytan med lite spiskummin.