Laddar annons
8 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rosévin – till höstens mat

Rosévin finns i en mängd olika stilar och behöver därför inte bara vara ett sommarvin. Prova även till höstens mat.

Sju procent av Systembolagets vinförsäljning består av rosévin. Det mesta säljs under sommarmånaderna, så nära förknippat är det vinet med sol, sommar och semester.

Många av de 475 olika sorter som just nu finns att välja på fungerar bra även så här i början av hösten och till en hel del olika maträtter. Det är de roséer som är riktigt torra och som inte smakar hallonbåt. Vore det inte roligt att överraska gästerna och servera ett svalt rosévin till en fransk löksoppa mitt i kalla november? Säger jag som ibland skojar till det med att bjuda på väl kyld vit glögg mitt i sommaren som aperitif. Man får faktiskt inte roligare än man gör sig…

Riktigt lätta torra roséer kanske ändå är bäst på sommaren, serverade till sallad nicoise eller till en grillad toast med getost under ett parasoll i det gröna. Nu väljer vi något som är fylligare och serverar det till allt från kryddstark mat till grillad kyckling, fisk och pastarätter.

Fruktigt rosévin

Till lätta laxrätter och till grillad fisk, exempelvis tonfisk och pastarätter med skaldjur passar det med en fruktig rosé, gärna med den fruktiga druvan merlot.

Boschendal Rosé 2013 (6007), Stellenbosch, Sydafrika, 82 kr
32 % merlot, 23 % cabernet sauvignon, 21,5 % shiraz, 16,5 % ruby cabernet och 7 % pinot noir finns i detta vin. Torr, bärig, frisk och smakrik med inslag av röda vinbär, grape och örter.
Betyg: 4

Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2013 (3181), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Trotjänare på Systembolaget från en annan trotjänare, André Lurton i Bordeaux, som närmar sig 90 år. Torr och bärig smak med toner av röda vinbär, smultron och citrus.
Betyg: 4-

Medelfylligt rosévin

En bit lantpaté och ett gott bröd till räcker för en supé. Servera ett medelfylligt rosévin till och dröm om det franska lilla stenhuset du ska hyra nästa sommar. Eller helstek en kyckling, gärna majskyckling, och servera med blandade ugnsstekta grönsaker som fått sällskap av ekologiska citronhalvor.

Les Lauzeraies Tavel 2013 (2724), Côtes du Rhône, Frankrike, 109 kr
En blandning av de flesta druvor som man hittar i Rhône; grenache, mourvèdre, carignan, syrah, clairette, picpoul och cinsault. Macererar i 48 timmar, vilket är långt för ett rosévin. Och så har det mörk färg också. Torr fruktig smak med viss mineralitet, inslag av granatäpple, smultron och grape.
Betyg: 4

Puycheric Syrah Rosé 2013 (2209), Languedoc-Roussillon, Frankrike, 69 kr
Torrt, friskt och bärigt med toner av hallon och smultron. Bra budgetrosé och allround.
Betyg: 3-

Scalabrone Rosato Marchesi Antinori 2013 (90391), Toscana, Italien, 99 kr
Vinet är gjort av 40 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och 30 % syrah, druvorna är jästa var för sig. Torr och bärig smak med inslag av körsbär, örter och blodgrape.
Betyg: 3+

”Fylligt” smakrikt rosévin

Sommarens sista paella eller kanske en kryddstark indisk gryta för att fira in hösten. Jo, en smakrik rosé klarar av det och det är härligt med kyla och fruktighet mot det heta och starka.

Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 (73280) BS, Swartland, Sydafrika, 79 kr
Den äldsta producenten i Swartland producerar generellt väldigt trevliga viner som uppskattas av den svenska marknaden. Det här är kanske världens enda rosé gjord på druvan Tinta Barocca. Vinet finns bara att köpa i Sverige och på gården i Swartland. Oerhört prisvärd och bra rosé i matvänlig stil. Frisk, torr med smak av röda vinbär och röd grape.
Betyg: 4

Leopard's Leap Family Collection Pinotage Rosé 2014 (2022), Paarl, Sydafrika, 97 kr
Smakrik rosé med toner av hallon och jordgubbar. En nyans av örtighet stramar upp. Gjort på enbart pinotage. Som kuriosa kan nämnas att vineriet där detta vin görs ligger i Franschhoek, inte så långt från Kapstaden. Oerhört gullig liten stad med många bra restauranger. Missa inte La Petite Ferme och Reuben’s. Boka i förväg!
Betyg: 4-

Tveka inte nu utan förläng sommaren med några rosa droppar till!

Skål!

 

Lästips: Rosevinstest 2015