Laddar annons
Masi Amarone Costasera till Matjessill - sommarens snackis-kombination
26 May, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Masi Amarone Costasera till Matjessill - sommarens snackis-kombination

SOMMARENS KOMBINATION. Utmana smaklökarna med en kombination långt över den vanliga och så mycket godare än vad du någonsin kunde tro. Aha-upplevelse garanterad - amarone Costasera till matjes!

Amaronevin har som många vet en given plats till höst-, och vinterkökets många rätter eller till en ostbricka - alla tillfällen när ett vin som amarone blommar upp till sin fulla potential. Men Vinbanken ville komma på något nytt. Vi ville utmana våra smaklökar och vi gillar att nu och då vara "motvalls" och göra det oväntade.

Och ibland smäller det verkligen till och blir jackpott. Som nu, full pott - all in - och att Masis Amarone Costasera skulle vara så bra till matjes enligt recept nedan var lika oväntat för oss!

Stor tack till Vinbankens skribent Johan Edström som kom upp med idén efter att vi snackat om amarone och Janssons frestelse-kombinationen. Undertecknad var- och är- inte alls övertygad om storheten mellan amarone och Janssons och sökte något annat - vad, visste jag inte. Johan kom med förslaget och sa, prova!

Varsågoda - här har ni sommarens mat-, och vinkombination, som kan förgylla varje fest och som garanterat blir en snackis. Amarone Costasera och matjes!

Smaklökarna krullar sig av välbehag och som mat och vinälskare kan man inte annat än bli, glad.  För ohoj vad det är roligt med mat och vin och så många goda smaker som ännu är oupptäckta. Laga som i receptet nedan, rödlöken och det napperade smöret är nyckeln, och var sparsam med gräddfil..

Vintips till matjes

Masi Amarone Costasera 2012 (2345), 299 kr

Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Beskrivning: Mörk, blåröd färg. Stor doft, fruktig, generös och lätt animalisk.
Fyllig, mörkfruktig och kärnig smak av körsbär, moreller och plommon med inslag av örter, kryddor, soliga bär, kakao och fat. Lång eftersmak.
Betyg: 4+

Recept | Matjessill till Masi Amarone Costasera

Så skär upp en fin matjes-filé, strö på fint hackad rödlök och nappera med brynt (riktigt brynt, inte bara smält) smör. Servera med färsk svensk potatis och gräddfil.

Gör så här
Lufta (dekantera, inta bara öppna) Masi Costasera i en timme och servera den sval, ca 15 grader. Den klarade sig fint upp till 19 grader.

Rikligt med kallt vatten på bordet.

Tänk på: Amaronevinerna skiljer sig åt ganska mycket. I mitt test hade jag Costasera.

Vill ni slå på lite extra och bjuda in till en 100 procent amarone-sommar-kväll kan ni fortsätta med en av de mest klassiska amaronevinerna som finns på Systembolaget, Vaio Amarone 2011 (2419), 399 kr.

Till Vaio passar det bättre (matjes fungerar inte) med en lätt grillad entrecote (röd kärna), lite salt och peppar, grillade mandelpotatishalvor och grön sparris.
Beskrivning: Vinet är fylligt, än mer strukturerat, aningen stramare men samtidigt tydligare i sin frukt-bärsötma och smak av russin, aprikoser samt choklad. Klassisk, elegant och snygg amarone. Betyg: 4+ med potential för utveckling.

Blir vin över från middagen är en bit lagrad ost helt rätt.
Här kan du läsa mer: Anders Röttorp har skrivit en utförlig artikel om amaronevinerna från Masi