Laddar annons
Viner utöver de vanliga från makalöse Markus Molitor i Mosel
23 May, 2018

Viner utöver de vanliga från makalöse Markus Molitor i Mosel

Markus Molitor från Mosel är en av vinvärldens stora producenter. Hyllad och upphöjd av alla, bransch, vinkritiker och konsumenter. Vinbanken har provat Molitors viner i beställningssortimentet och recensionen är entydig - vinerna är troligtvis bland de mest fantastiska och stora, nu tillgängliga för köp.

Markus Molitor i Mosel. Men vad är det som gör Molitors viner unika, är det deras ursprung med fokus på branta vingårdslägen eller är det den naturliga jästen i tillverkningen som är grejen? För oavsett om vinerna är knastertorra eller söta sticker de ut som solitärer och långt utöver de vanliga. Prisbilden är i och för sig hög men Du som läser vidare i artikeln säger förmodligen snart som mig, vinerna från Molitor är i själva verket ganska billiga. Med tanke på ursprungsplats samt hur och vad som krävs när vinerna görs.

Vill du gå direkt till vinrecensionerna - scrolla vidare längre ned i artikeln!

Ursprung Mosel

Moseldalen var fram till 2006 ett tredelat vindistrikt tillsammans med Saar och Ruwer. Numer är de ett - Mosel. Det är logiskt med tanke på att vinerna i den syd-västgående Moseldalen mellan staden Koblenz vid Rhen till Luxembourg i söder, förknippas med vita viner i en påfallande väl sammanhållen stil.

I Mosel ligger världens mest branta vingårdslägen, vissa med en lutning om 65 grader. Någon känner säkert till Bremmer Calmont, världens mest branta vingårdsläge.

I Mosel odlas rieslingdruvan på 5 300 hektar vilket gör distriktet till världens största för rieslingvin. Man ska också komma ihåg att i Mosel odlades vin historiskt tidigt och vintradition samt hantverk har sin början här redan under de första hundra åren e Kr.

Merparten av vinerna som tillverkas i Mosel är vad som kallas kvalitetsviner vilket för de flesta vinälskare är att jämföra med klassificeringen i den över delen av den tyska kvalitetspyramiden (jämför med tabellen från Pensionsmyndigheten där spetsen i pyramiden är grädden på moset med din privata pensionsförsäkring).

Det är logiskt såklart, Moselvinerna är vita, 90 procent för att vara mer precis varav riesling står för hela 60 procent. Viktigt att nämna i sammanhanget är att många, mycket enkla viner också tillverkas i Mosel. Ni känner säkert till vin-varumärken som Moselblümchen och Zeller Schwarze Katz vilka mestadels tillverkas av andra, ”enklare” druvor, exempelvis müller-thurgau.

Topografi och jordmån utmärker Mosel

Topplägen är bland andra den 36 hektar stora vingårdsläget Erdener Treppchen. Eller Ürziger Würzgartens 53 hektar där höjdskillnaden i vingården är hela 200 meter. Druvorna från Ürziger Würzgarten ger kryddiga viner, würzig, som gör att vinerna sticker ut bland andra och avslöjar sig för kännare i blindtester. Mindre jobbigt har odlarna det i vingårdsläget Wehlener Sonnenuhr inom vars 47 hektar de bara behöver klättra 150 meter.

Jordmånen i Mosel är övervägande skiffer och när man bryter ned dess sammansättning i detalj är bergarten blå-, grå och rödskiffer samt dem emellan, otaliga varianter. Inom alla lägen, mindre kända men även i de mest berömda finns många ägare, odlare och producenter. Bland andra Weingut Markus Molitor.

För entusiaster är det således lika viktigt här som i övriga vinvärlden att hitta favoritproducenter från specifika ursprungsplatser.

Weingut Markus Molitor i Mosel

Vinhuset har sitt säte i Bernkastel-Wehlen, en by precis norr om staden Bernkastel-Kues i mellan-Mosel. Vinkällaren är öppen för besökare måndag till fredag mellan 10-17 och här kan man prova – och köpa flaskor - ur ett över 200 stort vinutbud. Alla viner/årgångar läggs ut i butik om 3 600 flaskor och säljs till sista flaskan.

Weingut Molitor är ett familjeföretag i 8 generationen som Markus (bild ovan) tog över när han var bara 20 år, året var 1984. Då var egendomen fem hektar stor, idag förfogar han över 100 hektar (96 ha). Vingårdarna är som sagt inte vilka som helst utan många är mycket branta, vissa med 80 procents lutning. För vinstockarna (och vingårdsarbetarna) är förutsättningarna utmanande i de svårtillgängliga lägena med de karga jordarna. Vissa vingårdar är mycket gamla med stockar som är över 100 år!

Druvan framför andra hos Markus Molitor är som för övriga Mosel, riesling. Rieslingdruvan står för 94 procent av husets samlade produktion. Övriga sorter är weissburgunder (pinot blanc) och spätburgunder (pinot noir). Vingårdarna ligger på olika platser (berg) mellan Brauneberg och Traben-Trarbach, lägg till ytterligare en plats (vingård) vid bifloden Saar. Alla viner är klassificerade i 15 unika lägen.

Varje år tillverkar de cirka 300 000 flaskor vin och 15 000 flaskor mousserande vin, i Tyskland heter det sekt. En hel del vin säljs direkt på plats, en del går på export.

Färgkod på flaskan i stället för gradering av sötma på etiketten

Molitor har valt att presentera vinernas smakprofil med olikfärgade halsetiketter, vit, grön och guld.

Anledningen är enligt Markus Molitor att den traditionella indelningen av de tyska vinerna i torra, halvtorra, halvsöta och söta viner grundad på viners restsötma är en förlegad klassificering. Molitors torra viner presenteras med vit färg, halvtorra viner har grön hals och de söta vinerna, naturligt söta samt av botrytis, har en gyllenfärgad flaskhals.

Varför är vinerna från Markus Molitor unika

Engagemang och tydlig önskan om hur vinet ska smaka samt envishet är personliga egenskaper som tillskrivs Markus Molitor i varje presentation eller artikel.

För Markus Molitor gäller:

1. Arbeta i vingården efter måtto: lär av tidigare generationer. Arbeta för hand, utan kompromisser och mer än vad som förväntas.

2. Mer blad på vinstockarna än vad som är brukligt. Skördarna blir små när det höga, ymniga lövverket stjäl energi men frukten, druvorna, får större koncentration. Molitors skördar är mellan 10-55 hl per hektar.

3. Druvmognad framför mustvikt. När skörden startar mäter många producenter Oechslegrad, det vill säga mustvikt som ett mått på förväntad alkoholhalt. Tysk vinlagstiftning har även preciserat vilka mustvärden som gäller för vin av olika kvalitet.

Det är bara människor som kan avgöra om druvorna är mogna”, säger Markus Molitor.

Molitor (finns andra producenter som gör samma) smakar på druvorna för att avgöra mognad. Det vill säga när textur på skal och kärnor är mogna. En omogen druva har gröna kärnor alternativt skal och dessa smakar bitter fastän fruktköttet kan vara sockersött läckert. Om så är fallet, väntar man med att skörd. Vilket förklarar varför huset ibland kan skörda i november, någon gång även in i december. Faran i den sena skörden ligger i hur vädret är.

4. Naturlig jäst.

”Varför använda jäst från andra distrikt när Mosel har sina egna uttryck”, svarar Markus Molitor varje gång han får frågan om ”jästen” och dess betydelse för viners smak.

Molitors viner startar sin jäsning men stannar sedan upp under vintern (det blir för kallt) för att under våren, sätta igång igen (ölvänner känner igen sig i framställningen av dubbel och trippel-öl, främst belgiska ölsorter). I jämförelse till andra, är Molitors viner inte speciellt alkoholstarka.

5. Inga tillsatta enzymer. Komplext ämne men helt kort; naturliga enzymer lyfter fram druvspecifika aromer (ex. tänk er sauvignon blanc smak som är fläder och krusbär) under jäsningsprocessen.

6. Ingen filtrering eller andra tillsatser till vinerna. Källaren är naturlig, inbyggd i berget med lagerutrymmen i tre våningsplan. Vinerna jäser och lagras på ståltank eller i stora ekliggare om 1 000, 2 000 och 3 000 liter, beroende på vinernas kvalitet och ursprung.

Vad säger experter om Markus Molitor i Mosel

Vinälskare säger sig känna igen Markus Molitors viner på grund av deras unika textur. Någon har beskrivit vinerna som en smak som ”smälter” i munnen. Inslag av bröd kommer av att vinet legat på fällningen, likaså smörighet. I min provning känner jag inte märkbart av dessa drag, smör och bröd, men sättet att göra vinet på bidrar givetvis till att ge smaken ett djup och därmed fler nyanser.

Provning Markus Molitor viner i Systembolagets beställningssortiment

Provningsordningen är inte som på bilden, ovan. Alla viner provades till råvaror/smaker av: kyckling, aioli, rökt skinka, koriander, asiatiskt med chilisås kimchi

1. Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese*** white capsule 2014 (96258), 749 kr

Gul färg. Doften är söt av honung och aprikos. Smaken söt, fyllig, nyanserad och elegant av gul exotisk frukt, persika, med uttrycksfull smak av mineral-mer av skiffer och örter och i eftersmaken finns drag av saffran. Låång eftersmak.
Betyg: 4+
Till maten: kyckling-ja, aioli-okej men vinet blir mer sött, rökt - ja, asiatisk-ja, koriander-ja.

2. Saarburger Rausch Riesling Auslese*** white capsule 2014 (96256), 749 kr

Gul färg. Grönmogen fruktdoft, lätt mineralton. Smaken är torr, medel/fyllig, tydligt fruktig av mogna gröna äpplen, päron och gula plommon, inslag av mogen citrus och grapefrukt. Tydligt örtig, lätt hint av petroleum med distinkt osig smak av mineral samt soliga skifferstenar med fin längd. Nyanserad. Spontant - även ett härligt pratvin!
Betyg: 4
Till maten: kyckling-ja, aioli-toppen, rökt - nej, asiatisk-ok men inte mer, koriander-toppen!

3. Zeltinger Himmelreich Riesling Kabinett 2015 (71919), 187 kr

Färgen är ljusgul, grön. Smaken halvtorr, medelfyllig grönfruktig med fantastisk syra, krispiga noter, inslag av mogen persika och citrus samt en liten söt hint. Elegant och finstämd.
Betyg: 3+
Till maten: kyckling-absolut bra, aioli-bra men vinet blir mer sött, rökt - nja, asiatisk-fungerar, koriander-nja.

4. Zeltinger Sonnenuhr Riesling Beerenauslese* 2011 (96260), 729 kr för 375 ml.

Gyllengul, mot bärnsten. Stor doft! Nyanserad av aprikos, persika, våta skifferplattor efter sommarregn och saltstänkt med drag av örter och gräs. Smaken är söt, av gul exotisk frukt, balanserad fruktsyra med inslag av gula russin, färska fikon, örter, nötter och mineral. Mycket lång eftersmak.
Betyg: 5+
Till maten: kyckling- nja, aioli-bra, rökt - ok men inte "kul", asiatisk-toppen, koriander-toppen. Till färskost med örter och hallondessert - utmärkt läcker!

5. Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** gold capsule 2014 (96254) , 779 kr

Gulgrön färg. Doften är frisk, syrlig med liten petroleumhint och inslag av honung. Smaken är söt, medelfyllig och elegant av mogen gul exotisk frukt, med inslag av grön-gula äpplen, honung, örter och mineral. Komplext och nyanserat vin med mycket lång eftersmak.
Betyg: 5
Till maten: kyckling- nja, aioli-toppen, rökt - ok men inte "kul", asiatisk-toppen, koriander-bra. Till färskost med örter och hallondessert - smakar vinet utmärkt!

Ny årgång,!

6. Haus Klosterberg 2015 (83270), 169 kr

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig, ung och grönfruktig smak av mogna äpplen, grapefrukt och en hint av päron med mogen citrus-stram-syra. Inslag av mineral. Texturen är tät, samtidigt elegant och det finns en aningens liten, lätt touch av petroleum. Fin längd. Smakrik och elegant.
Betyg: 4+

Sammanfattning provning Markus Molitor

Storheten, för mig, ligger i vinernas frukt som spelar i en egen division. Frukten är mogen men stringent med en nerv-ton som håller sin klang mycket lång tid. Alla viner hade balans och de smakade mer eller mindre av örter, rök och daggvåt skiffersten - terroir (ursprungsplatsen) – en smakupplevelse svår att förmedla men ändå märkbar.

Vinerna, torra eller söta, visade sig snabbt bli bättre - än tydligare i doft och smak - efter kort tid i glasen och i kombination till mat.

Denna provning kommer för alltid vara med mig som inspiration och att ta stöd av för hur kombinationer kan fungera. Och som ett stort smakminne. Fick även med mig hur viktigt det är att av ge stora viner tid – ge dem möjlighet att öppna upp i glaset och tveka inte att servera klassiga finlemmade viner till mat.

Lägg sedan bort eventuella förutfattade meningar, om det ena eller andra som exempelvis sötma, åk bara med och låt dig villkorslöst förföras av - smak!

Välj ut passande matrecept till vinerna i Vinbankens stora receptdatabas.

Besök Markus Molitor Moselwinzer