Laddar annons
7 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Akilia Wines — Nya vinstilar från Bierzo av Mario Rovira

Bierzo, Spanien
Mario Rovira heter en ung men klassiskt skolad vinmakare som sedan 2011 producerar sina egna viner. Bodega y Viñedos Akilia — uttalas I·kill·ya — inspirerar äventyrliga foodies med sina viner på lokala druvor som mencia och palomino. 

Vem är Mario Rovira?

År 2015 är det fortfarande så att en klassiskt skolad vinmakare ska ha erfarenhet från en prestigefylld centraleuropeisk vinregion.

— det var Jean Claude Berrouet, vinmakare på bland annat Château La Fleur-Pétrus, som lärde mig allt om klassisk balans i röda viner, säger Mario Rovira, vars röda vinmakning har inspirerats från sin praktik på denna egendom i Pomerol, Bordeaux.
Som vinmakare kännetecknas Berrouet av sitt subtila och eleganta handlag, han kallas ibland för Michel Rollands antagonist.

Var ligger vindistriktet Bierzo?

Mario Rovira, som ursprungligen är från Barcelona, var säker på att det var i Bierzo han ville göra sina egna viner. Klimatet i denna del av nordvästra Spanien sammanfogar Galiciens fukt och kyla med Castiliens torka och hetta. Men varför Bierzo?

— För kylan, bergen, de gamla vingårdarna, för syran, säger Rovira, som kom till Bierzo för första gången för bara sju år sedan.

Information om Akilia Wines

Sedan starten 2011 har Mario lyckats köpa 2.5 hektar mark (60-70 åriga rankor) planterade med mencía, palomino och doña blanca, samtliga traditionella i området. Vingårdarna breder ut sig vid foten av bergskedjan Aquilanos vars högsta topp är lika hög som Kebnekaise. Här har mencia-druvan sin hemvist sedan tusentals år tillbaka, dess små och kompakta klasar ger ett aromatisk rött vin som länge har jämförts med cabernet franc.

Mario Rovira odlar ekologiskt och för hand

Vinprovning med Mario Rovira på Akilia Wines

Mario Rovira gör bara tre viner. De två röda (Chano Villar och Lombano) jäser i tankar av cement, ett material som enligt Mario håller temperaturen naturligt sval. De får båda en mycket kort tid med druvskalen, såkallad maceration, vilket ger vinerna transparens i doft och smak. Skillnaden på de röda vinerna är bland annat att Lombano får en efterföljande mognadslagring på använda ekfat. Vinmakningen för det vita vinet är framförallt influerad av Sancerre (Loire), en annan region Mario Rovira praktiserat i. Avstjälka, pressa, jäs i stål. Samtliga viner är kraftigt influerade av underregionen San Lorenzo, en av de svalare delarna av Bierzo.

”K” de Akilia 2012
Ett vattenklart vin (vingård: valdesacia) på 75 procent ”sherrydruvan” palomino, som ger vertikalt djup och fjäderlätt kropp, samt resterande del doña blanca, som filar av de värsta eggarna. Ett oförlåtande vin lika vackert, ljust och starkt som Daenerys ”Khaleesi” i Game of Thrones. Nypressad citron, pastill av gröna äpplen, kåda. Vasst och mineralrikt i munnen med intensiv smak influerad av Atlantkusten.
Poäng: 4 av 5

Chano Villar 2012
Ett rött vin på mencia-druvan från vingården med samma namn, Chano Villar. Frisk i näsa och mun med mjuka tanniner och smak av vildhallon. Tillsamman med dess vardags-kompatibla alkoholhalt på 12 procent är det ett ultimat rött för sommarmånader. Inte helt olikt en bättre Beaujolais från Morgon.
Poäng: 3.5 av 5

Lombano 2012
Försiktig och astringent doft av sval lagring på använda ekfat. En medelfyllig och frisk mencia med atlantinfluerade smaker av lingon, jord och rosépeppar. Jämförelsen med viner från Loire på cabernet franc går inte att komma ifrån. Ett drömvin till viltkött! Utmärkt idag, men bör lagras fint de närmsta åren. Bor du i Norge? Då kan du nu beställa Lombano på Vinmonopolet för 279 kr.
Poäng: 3.5 av 5

Vingård i Bierzo vid foten av bergskedjan Aquilanos

Bodega y Viñedos Akilia
Profil: Passionsdrivet framtidsprojekt
Hemsida: Bodega y Viñedos Akilia
Vinodlare: Mario Rovira
Vinmakare: Mario Rovira
Importör: Nej
I glaset hos: Oss som gillar att Dricka vin snarare än att Prova vin, Marios viner inbjuder till påfyllning
Drickfönster: Okänt
Värdelöst vetande: Mario Rovira är har status "singel" på Facebook och föddes år 1983
Omdöme: ”I·kill·ya — 2 gangsta 4 bolaget!”