Laddar annons
Minivertikal med Château Plantier Rose i Medoc
29 Jul, 2021

Minivertikal med Château Plantier Rose i Medoc

Château Plantier Rose i Medoc är en välrenommerad Cru Bourgeois i Saint-Estèphe. På Systembolaget finns vinet i halvflaska, till glädje för alla 'små' finvinsdrickare.

Château Plantier Rose i Medoc. Egendomen registrerades som vingård 1870. Sedan dess har  namnet ändrats ett antal gånger trots att egendom stannat inom familjen. Spännande att känna till är att vingården alltid drivits av kvinnor.

Françoise Conte arbetade som advokat när hon bestämde sig för att ta över verksamheten tillsammans med sin man, Michel. Françoise Conte är i rakt nedstigande led femte generationen vintillverkare. Men för att klara av uppgiften att driva ett vinhus med 10 hektar vingårdar satte hon sig på skolbänken för att läsa in en oenolog-examen.

Paret tog sig därefter an utmaningen och påbörjade ett omfattande renoveringsarbete. De köpte en ny press, nya rostfria tankar, en traktor och en skördemaskin.

Till hjälp för att göra vinerna konsulterade man Christophe Coupez som arbetar på det oenologiska laboratoriet Pauillac.

Den internationella vinpressen har lyft slottets viner många gånger, det man gillar speciellt är smak kontra prisvärde. I Sverige uppskattar många konsumenter vinet, framförallt de så kallade frankofilerna (franska vinälskare). Röd Bordeaux (för all del även vit) tillhör numer och förhoppningsvis tillfälligtvis bland de ovanligare ursprungen på Systembolaget.

Cru Bourgeois - kvalitetsvärde av smak

Det som är unikt och något Château Plantier Rose skulle kunna lyfta fram mer är att de under alla år behållit sin Cru Bourgeois klassificering. Cru Bourgeois vinerna utvärderas varje år och det är SMAK som bedöms, inte slottets renommé (jämför Cru Classé). Av den anledningen är beteckningen Cru Bourgeois extra intressant och värdefull vägledare för konsumenter.

BAKGRUND: Cru Bourgeois är en lista med slott (cirka 400) som inte kom med på listan år 1855 som Cru Classé. Eller som någon av de fem 'First Growths.' De senare är de så kallade premier cru classés och de är: Haut-Brion, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Latour och Margaux.

Minivertikal Château Plantier Rose 2017 - 2009

1. Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2017 (3626), 129 kr

Fyllig smak, mjuka tanniner, ett lätt drag som av en animalisk grundton, tydliga mogna vinbär, inslag av tobak, viol, kakao, choklad och fat. Stram, ändå yppigt fruktig (ung!). Härlig till mat - gärna viltkött. Bra att spara lite, men tänk på att vinet är i halvflaska och därmed har en snabbare mognadsutveckling (jämför till helflaska eller den bästa flaskstorleken för lagring, magnum).

2. Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2015

Fyllig smak. Mörk frukt, kärnig stil, inslag av vinbär, läder, fat, tobak och kryddor. Bra längd med en begynnande mognadsutveckling. Härlig. Ett vin för fina middagen med nöt eller vilt tillsammans med vänner som uppskattar ett bra vin.

3. Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2010

Fyllig, kärnig mörk fruktsmak av plommon och körsbär, inslag av mogna vinbär, choklad, kakao, tobak och fat. Nyanserad. Lite utvecklad, samtidigt stram, frisk med bra syra och fruktiga tanniner.

4. Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2009

Fyllig, nyanserad. Läcker med begynnande utveckling. Tanninerna är fortfarande strama, smaken balanserad och komplex av vinbär, choklad-kakao, kaffe och fat. Utmärkt bra men i jämförelse med årgångarna 2010 och 2015 förvånande trogen husstilen än att årgången gör skillnad. Så som man kanske skulle tro Spännande hur som och en årgång jag nu kommer prova av löpande, säg med 4-6 månaders intervall. Vem vill missa bästa drickfönstret!

FÖRDJUPNING OCH TIDIGARE TEXTER OM/MED CHÂTEAU PLANTIER ROSE

Lista, röd Bordeaux på Systembolaget - provade och recenserade (2020)
YOUTUBE - Dagens vintips Château Plantier Rose 2014
Röda lagringsviner, upp till 250 kr (2021)

Vin och mat: Vin till biff Greta

FAKTA | Château Plantier Rose

Egendomen omfattar 10 hektar, planterad med 30% merlot, 52% cabernet sauvignon och 8% petit verdot. Stockarna står med en densitet om 8 000 plantor/hektar.

Jordmån: platå med lera och grus.

Lagring: 12 månader på franska 225 liters fat varav 30% nya, 30% ettåriga och 40% tvååriga fat.