Vin till bärtartlett med vaniljkräm | Tokig i tårta
Vin till bärtartelett med vaniljkräm. Här väljer jag ett glas gyllene vin från Sauternes.
Vin till bärtartlett med vaniljkräm. Vad är festligare, sommar, en härlig tårta, ett glas ljuvligt, sött vitt vin med flärd och stil från de söta vinernas überdistrikt, Sauternes i Bordeaux.
DIREKT TILL |
RECEPT | Bärtartlett med vaniljkräm
Botten
1 rulle färsk smördeg
1 ägg
2 msk strösockerVaniljkräm
1 vaniljstång
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 äggulorTill garnering
1 liter färska bär och lite florsocker att pudra över
GÖR SÅ HÄR
1) Rulla ut degen och vik den dubbel, så den blir som en rektangel. Kavla försiktigt så att degen trycks samman. Lägg över på en bakpappersklädd plåt.
2) Pressa med en gaffel så kanten får ett fint mönster eller rulla upp degen så plattan får en kant.
3) Pensla med uppvispat ägg och strö över sockret. Baka i ugnen 200 C, 15-20 minuter. Låt svalna.
4) Dela vaniljstången på längden och gröp ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull, tillätt socker och grädde.
5) Koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Sänk värmen och låt svalna något. Vispa ner äggulorna och rör till krämen tjocknat.
OBS! Nu får inte krämen koka mer för då blir den grynig.
6) Låt sjuda 5 minuter, dra bort från värmen och rör tills krämen svalnat lite. Låt sedan krämen kallna helt.
7) Lägg upp smördegsplattan på ett fat, bred ut den helt avsvalnade krämen och garnera med bär. Pudra florsocker över före servering.
Vintips - Bärtartlett med vaniljkräm
• Castelnau de Suduiraut 2013 (3690)
Chateau Suduiraut, Sauternes Frankrike, 169 kr för 375 ml
Druvor: Semillon, sauvignon blanc.
Söt, medelfyllig, nyanserad och strukturerad. Det går inte att ta missa: fruktsyra, kropp och innehåll av gul frukt -allt delar är i balans. Honung, persika, mandel, saffran, mandel, gula äpplen och karamellfat.
Omdöme: Trevlig och läcker med en knivsudd karamellkant.
Betyg: 4+
Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Tänk på att viner byter årgång och pris - med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smak av vin, som passar bra.