Laddar annons
Minivertikal med Domaine du Pesquier från Gigondas
26 Aug, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Minivertikal med Domaine du Pesquier från Gigondas

Under många år har Gigondas varit rödvinsälskarnas omhuldade hemlighet. Här har vi köpt viner av kvalitet nära Châteauneuf-du-Pape, till en bråkdel av priset.

Domaine du Pesquier från Gigondas. Dessvärre ser dock tiden av 'outletpriser' ut att vara över. Som optimist gläds jag åt det som är positivt, att odlarna och producenterna är kvar, att vinerna blir allt bättre och att fler hittar till de goda vinköpen.

Vinpriser ökar när vinälskarna blir fler

När fler lär sig mer om vin eller bara spontanuppskattar goda viner är jakten efter guldkorn ett faktum. Som alla med ett specialintresse vet, är nätet en outsinlig källa till information. Därför är det inte konstigt att de personliga vinerna, från mindre ursprung (appellationer) och udda druvor röner allt större intresse. Resultatet, högre efterfrågan är en stor anledning till prisjusteringar. I Sverige har vår svaga valuta även bidragit till ökande priser. Importerade varor kostar mer, vin inte minst. Under de senaste 4 åren kan jag konstatera markant ökande vinpriser.

Därför är det varken förvånande eller konstigt att Systembolaget rapporterar en ökande försäljning bland viner över 100 kr. Just den frågan är en helt egen artikel, men kan vara intressant att fundera över - många köper sitt favoritvin oavsett om priset går upp en tjuga eller två.

Gigondas AOP

Redan romarna tillverkade vin i Gigondas. I mer modern tid kan distriktets anonyma tillvaro härledes delvis till avsaknaden av en stark vinperson (jämför än en gång till Châteauneuf-du-Pape där Baron Le Roy drog upp riktlinjer och regler för att stärka vinernas kvalitet). Det blev grunden för den franska ursprungsbeteckningen, AOP. I Gigondas hände inget sådant.

Varpå Gigondas snart hamnade i bakvatten. Distriktet blev snart en slags 'utfyllnadsleverantör' av druvor och must till välrenommerade rhôneappellationer och vissa egendomar. Resan för att stärka vinernas kvalitet har varit lång för Gigondas. Man startade på Côtes-du-Rhône nivå, avancerade till Villages och så sent som 1971 fick distriktet äntligen rätt till egen ursprungsbeteckning, AOP Gigondas.

Domaine du Pesquier

Domaine Du Pesquier är en släktgård som gått i arv i fyra generationer. Gården ligger mitt i och centralt i Gigondas. Egendomen omfattar 24 hektar vinodlingar som ligger på höjder, cirka 150 m över havet. Området är omgärdat av berg, Dentelles de Montmirail, och dessa ger skydd och bidrar till ett  mikroklimat som avspeglas i det som odlas.

Hos Domaine du Pesquier tillverkas bara röda viner. Druvorna är blå mourvèdre och grenache (växer på svalare odlingsplatser 350 m ö havet) och syrah. Den senare odlas längre ner i dalen, i vingårdar som är varmare. Tidigare tillverkade Domaine du Pesquier även olivolja av egna olivträd.

Druvblandningen grundar sig på en bas av 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre. Den exakta sammansättningen varierar mellan åren.

Utmärkt vin för att lagra. Och ja, priset har gått upp sista åren, men det är det värt!

MINIVERTIKAL DOMAINE DU PESQUIER 2010-2019

1) Domaine du Pesquier Gigondas 2019 (2836)

Provad: 4 maj 2021, årgången är på ingång.
Fyllig. Mörk frukt, mustig, apelsintwist, kärnig och yppig av sötmogna plommon, körsbär och fikon. Bra längd, lätt kryddig med hint av fat. Ung.
Omdöme: Ungt kraftfullt vin av värmen från alkohol, bra balans men samtidigt fortfarande lite sluten.
Betyg: 4

Ytterligare ett riktigt bra år under senare tid.

2) Domaine du Pesquier Gigondas 2018 (2836)

Provad: 3 mars 2021.
Fyllig. Söta bär och yppigt generös frukt med kraftfulla drag, strama tanniner och en struktur utöver den vanliga. Ung, bärig sötma i i kulissen.
Omdöme: Toppval!
Betyg: 4+

Mycket bra år, även om inte rankad som den bästa!

3) Domaine du Pesquier Gigondas 2015 (2836)

Provad: 4 maj 2021.
Fyllig. Mörk frukt, mustig och generös, yppig nästan, rödmogna körsbär och plommon, inslag av örter, fat, touch av tobak. Bra längd. Fortfarande ung.
Omdöme: Läcker, god att dricka nu med bra potential i bakfickan.
Betyg: 4+

Mycket bra år, når inte upp i klass till 2010, men nästan.

4) Domaine du Pesquier Gigondas 2011 (2836)

Provad: 4 maj 2021.
Fyllig. Nyanserad och utvecklad, men inte 'klar', fruktig, kärnig av läder, fikon, apelsin och fat. Kryddor och örter. Bra längd, lätt värme från alkohol.
Omdöme: God och läcker med viss potential att ta av (för lagring).
Betyg: 5-

Godkänd till bra år, vinerna är goda att dricka nu (yes, håller med se notering 2011+2010).

5) Domaine du Pesquier Gigondas 2010 (2836)

Provad: 4 maj 2021.
Fyllig. Nyanserad och utvecklad med en förvånande återhållen doft. Inbjudande smak av mörk frukt, knäck, choklad och lite lakrits: Mogen, utvecklad och karaktärsfull!
Betyg: 4

En av de bästa årgångarna i södra Rhône, röda viner med lång lagringshorisont. Ovan är spännande, doften är återhållen medan smaken bjuder in.

VINER PROVADE TIDIGARE, LÖPANDE ANTECKNINGAR

6) Domaine du Pesquier Gigondas 2017 (2836)

Provad: 8 augusti 2019.
Fyllig, rödstram frukt med kärnig snits, smak av kryddor, viol och örter, samt fat. Nyanserad, kan bli elegant.
Omdöme: Svalare stil med röda noter och möjligen, inte lika stor täthet som tidigare. Ungt vin vid provningstillfället.
Betyg: 3+

Utmärkt, mycket lovande viner - både för vitt och rött.

7) Domaine du Pesquier Gigondas 2014 (2836)

Provad: 22 november 2016.
Fyllig. Fruktig, blå och röd frukt, lätt kärnig, plommonsmak, örter och kryddor, viol, strama tanniner. Kryddig eftersmak. Kompakt, ändå mjuk.
Omdöme: Mjukare i stil är utmärkande.
Betyg: 4

Årgång med utmaningar, godkänd men med viner som kan drickas relativt tidigt.

8) Domaine du Pesquier Gigondas 2013 (2836)

Provad: 21 januari 2016.
Fyllig. Mustig mörk frukt och bär, tydligt örtig, smak av mineral, balanserade tanniner. Nyanserad med inslag av läder och fat. Just draget av mineral gär den här årgången till ett superintressant val. Hoppas den 'detaljen' kan bita sig kvar och göra avtryck.
Omdöme: Drickvänlig och härligt mustig, mörk vinsmak!
Betyg: 4

Årgång med utmaningar.

9) Domaine du Pesquier Gigondas 2012 (2836)

Provad: 14 mars 2014.
Medelfyllig. Mörk frukt, stram, örtig. Nyanserad, tajt och komplex.
Omdöme:  Personlig, i dagsformen både återhållen och tillbakalutad. Ge vinet mer tid!
Betyg: 3+

Rimligt år, friska röda viner.

FÖRDJUPNING

ANDRA RHÔNEURPSRUNG OCH TILLVERKARE ATT BEVAKA
LÄS MER OM DET SUPERINTRESSANTA BESÖKET AV FEMMES VINES RHÔNES I STOCKHOLM 2018

En annan spännande vertikalprovning under våren 2021: Bastide Blanche i Bandol.