Laddar annons
Femmes Vignes Rhône på besök i Stockholm
31 Jul, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Femmes Vignes Rhône på besök i Stockholm

Att kvinnor i vinbranschen samlas för att utbyta erfarenhet och dela kunskap är inte nytt men att nätverken blir fler och större är en nyhet. En av många kvinnliga sammanslutningar är den franska gruppen Femmes Vignes Rhône som kom på blixtvisit till Stockholm i mitten av juni.

Som namnet säger är Femmes Vignes Rhône ett nätverk för kvinnliga vinmakare och vingårdsägare i Rhônedalen. Men medlemmar finns också inom andra yrken i vinbranschen som vinhandlare, sommelierer, marknadsspecialister och journalister. Gemensamt för medlemmarna är att de alla har sin bas i Rhônedalen.

Organisationen startades 2004 av Anne Hugues, ägare av Domaine de La Royère i Luberon, som saknade ett kvinnligt nätverk i en mansdominerad bransch.

Kvinnorna som besöker Stockholm berättar om sitt arbete i vingården som ett ganska ensamt, ofta slitsamt jobb. De är lantbrukare helt enkelt och företagare med allt vad det innebär. Ett av exempel jag hör nämnas ett antal tillfällen är att så fort det praktiska arbetet i vingården, i källaren eller på lagret är avslutade är det dags för kontorsarbete. Och så rullar dagarna på. Ett arbete som förvisso detsamma för alla vinodlare, oavsett kön och en livsstil många egenföretagare också kan känna igen sig i.

camille-nosworthy-domaine-amant-vinbanken Camille Nosworthy, Domaine Amant i Beaumes-de-Venise

Camille Nosworthy tillverkar bland annat rött vin på sin egendom Domaine Saint Amant i Beaumes-de-Venise berättar om nätverkets träffar som inspirerande tillfällen som ger energi och ett enormt kunskapsutbyte.

- Jag upplever det som att kvinnor är mer öppna. Vi berättar när vi har problem eller möter hinder i vårt jobb. Och när vi gör så förväntar vi oss ett lika bra bemötande som om vi skulle tala om framgång. Man måste våga lita på andra helt enkelt!

Nosworthy talar också om nätverket som en plattform, en gemenskap vars utmaningar och ambitioner är snarlika men från olika perspektiv, beroende på medlemmarnas profession. Vi blir starkare tillsammans helt enkelt, inte minst när vi ska sälja våra viner, avslutar Camille Nosworthy.

Förklaringen ter sig naturligtvis självklar och dessutom smart då det blir allt svårare att sälja vin till en allt kräsnare vinpublik, i Frankrike som andra länder. Kunskapsnivån om vin är generellt hög och med konkurrens från en hel världs vinproducenter är det inte lätt att nå konsumenter.

Dessutom säger statistik att vindrickandet har stagnerat i Europa och att då närma sig nya marknader som USA eller i Asien kräver ett visst mått av resurser. Att nätverka är kanske den enda chansen en liten till mediumstor vintillverkare har. Att samlas runt områden eller appellationer, druvsorter, kvalitet, familjeegendomar eller som här, i kvinnliga nätverk blir således allt vanligare, och av många anledningar.

Välgjorda viner

Humor nämns ett antal gånger. Inte enfald för att förtydliga att så snart kvinnor talar om humor är det inte lika med förminskning av kompetens eller professionalism. Medlemmarna i nätverket säger att skrattet är viktigt, de vill trivas och ha roligt tillsammans.

På provningen i Stockholm är samtalen vänliga, informativa och öppna. Inbjudande helt enkelt. Vinerna som visas upp kan beskrivas på liknande sätt. Som välgjorda, fantastiskt bra till strålande. Prissättningen är genomgående moderat och som intresserad vinkonsument skulle jag själv kolla efter Femmes Vignes Rhones när jag letar efter pärlor att fylla min källare med. Det är roligt!

francoise-romieux-mayard-domaine-mayard-vinbanken Francoise Romieux-Mayard från Domaine-Mayard

Producenterna i Femmes Vins Rhônes

Bland tillverkarna på besök är det bara Vignobles Mayard som finns på Systembolaget med sin rekommenderade Châteauneuf-du-Pape Le Hurlevent 2016 (2291), 225 kr. När denna artikel skrivs i mitten av juni 2018. Provade även husets röda Père Pape 2016 och vita La Crau de Ma Mere 2017, båda Châteuneuf-du-Pape, tillika strålande bra viner. Varför finns inte dom i Sverige?

Här läser du mer om producenten, Vignobles Mayard.

Domaine Michelas St Jemms har valt att fokusera på rena syrah-viner som i provningen visade på enorm kraft och god koncentration i bästa lagringspotential-läge. Ursprungen Cornas, Hermitage och Crozes-Hermitage förpliktar men lovar också gott för alla som vill spara/lagra vin.

julie-paolucci-domaine-la-luminaille-vinbanken Julie Paolucci, Domaine la Luminaille


Domaine la Luminaille
tillverkar vin under vidare appellationen Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage men också i Saint Joseph och Rasteau. Roligaste upptäckten är vita, finstämda Saint Joseph med sina härliga, lätt blommiga nyanser. Julie Paolucci är ung och tog över familjeegendomen så sent som 2014. Hennes första årgång är från topprankade 2015.

Domaine Bressy Masson finns i Rasteau och tillverkar röda blandviner, huvudsakligen av grenachedruvan. Husets Vin Doux Naturel Rasteau är kanske provningens bästa, starka.

Domaine Bressy Masson Vin Doux Naturel är av grenachedruvor som jäser till cirka 7 volymprocent varpå man tillsätter vinsprit (mutage) för att stoppa jäsningen. Lagrad på ekfat.

julie-paolucci-domaine-la-luminaille-vinbanken Elise Reynaud, Domaine Salel & Reynaud

Elise Reynaud presenterar både vita och röda viner från ursprunget IGP Coteaux de l’Ardeche som inte är bland de vanligaste, i Sverige i alla fall. Egendomen heter Domaine Salel & Renaud och druvorna som odlas är långt ifrån main-stream med bland andra gamay och den mycket ovanliga sorten chatus. Vinet, Jeux Interdits 2015 tillverkar Elise bara 900 flaskor av per år och det blev en av mina favoriter i provningen. Wow, helt enkelt.

Domaine du Grand Callamand har sitt säte i Luberon och provningens fyra viner var alla av blandningen grenache noir, syrah och mourvèdre. Trevliga viner med ett modernt tilltal med ursprungskaraktär av en mix mellan mineral och kärvstram frukt.

Château Unang är James och Joanna Kings anledning till att flytta från Skottland till Frankrike. Året var varma 2003 och de blev helt betagna av egendomen, som Joanna berättar på frågan om hur det kommer sig att hon är vingårdsägare. Vinerna som har appellation Ventoux smakar friskt, spänstigt med fin längd och säljs på egendomen inom ett spann mellan 9 till 19 Euro.

L’ameillaud drivs av Sabine Thompson. Hennes viner bygger på blandningar med övervägande grenache noir som bas. Carignandruvan odlas också på egendomen och vinet som är blandning med syrah har klassats som Vin de France Rouge. Kul och med bra prisvärde för sina 8 Euro.

Domaine de Grangeneuve’s Nathalie Bour tillverkar vitt, rött och rosévin under AOP Grignan les Adhémar, den nordligast belägna appellation i södra Rhône. Någon kanske minns Côteaux du Tricastin som ursprungsbeteckningen hette tidigare. Här hittar jag många av vinerna som behöver tid! Reduktiva drag, koncentration i kombination med en viss alkoholkänsla är ledtrådar till att den ultimata helheten i vinernas smak inte är på plats, än. Provningens kantiga tonåring med andra ord men med viner som har potential.

Domaine Saint Amant visade upp röda viner i stället för söta, vita och starka som man kunde ha trott då det är de söta som historiskt har varit utmärkande kännetecken för appellationen.

Vinerna är eleganta, tillgängliga och härligt fruktiga. Camille Nosworthy berättar att hon såg en förändring ske för de söta vinerna redan för 25 år sedan, varpå hon bestämde sig för att styra om till mer rött. Trenden är fortfarande i sjunkande för de söta vinerna då tillfällena att dricka dem blir allt färre. Idag utgör hälften av Camille Nosworthys produktion röda viner, varav en del säljs på utvalda restauranger i Sverige.


Nätverkets syften

Lyfta de kvinnliga vinmakarna i en mansdominerad bransch
Utbyta erfarenhet och kunskap
Presentera vin till konsumenter på ett enkelt sätt
Lyfta distriktet, Rhônedalen och vinernas mångfald

I dag har Femmes Vinges Rhône ett 30-tal medlemmar från många av rhônedalens appellationer som Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Châteauneuf-du-Pape, Visan, Vacqueyras, Gigondas, Beaumes-de-Venise, Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Grignan les Adhémar (Coteaux du Tricastin), Côtes du Ventoux, Côtes du Lubéron et Costières de Nîmes.