Laddar annons
13 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mont d’Or – kungen av ostar

Inte bara grönsaker och frukter har sina olika säsonger, detta fenomen finns även i ostarnas värld. Mont d'Or är ett sådant välsmakande exempel. Fantastiskt god när den värms och serveras med ett glas vitt vin.

Jag var för någon månad sedan på jakt efter den speciella osten Reblochon och frågade i den jättestora butiken som har ”allt”, men nej, där fanns den inte och det gick inte att beställa. Jag antog att jag fick lämna min förort och åka till en ostbutik för att hitta den. Dessförinnan frågade jag i alla fall i min egen lilla kvartersbutik. Nej, de hade inte heller någon Reblochon, men skulle nog kunna ta hem (vilket de också gjorde). Och om det nu var så att jag gillade fransk ost och gärna smält… (gissa om?) så undrade butiksägaren om jag provat Mont d’Or? Nej, aldrig ens hört talas om.

Nåväl, jag är nyfiken på allt som har med mat och dryck att göra. Jag fick genast en beskrivning av receptet och det lät för gott för att vara utan. Vacherin Mont d’Or är en stjärna bland ostar. Denna säsongsdelikatess får tillverkas från den 15 augusti till den 15 mars. Den görs i Frankrike på opastöriserad komjölk och i Schweiz på pastöriserad. Välj den opastöriserade för mest mullig smak.

Mont d’Or är en tvättad rödkittost som är AOC-klassificerad sedan 1981. Klassificeringen föreskriver bland annat att osten ska mogna i trälåda. Från början gjordes osten av getmjölk och hette då Chevrotin (chèvre=get) och när man gick över till att använda komjölk döptes den om till Vacherin (vache=ko).

Osten går att äta naturell, men värm den i ugnen och du får den mest välsmakande och aromatiska ostfondue du kan tänka dig.

Recept

Sätt ugnen på 200 grader C.
Ta av trälocket på ostasken och vira in den i aluminiumfolie. Låt ovandelen vara öppen.
Stick små hål i osten och dela en vitlöksklyfta i cirka tio delar. Stick ner dessa i osten och slå över en skvätt torrt vitt vin.
Ställ in i mitt i ugnen på ett bakplåtspapper i cirka 20-25 minuter.
Doppa brödbitar i osten och njut. Eller gör en hel måltid av det genom att servera med exempelvis en god skinka, krispiga inlagda gurkor och saltbakad potatis.


Att dricka till

Dr L Riesling (7218), Tyskland, 81 kr
Halvtorrt, fruktigt och friskt med päron och citrustoner.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese (6257), Tyskland, 121 kr
Halvtorrt och smakrikt med inslag av aprikos och honung.

Tre apor (5921), Tyskland, 154 kr (3000 ml)
Budgetalternativ på box. Halvtorr riesling med ganska liten smak av päron och citrus.

De Bortoli Gewürtztraminer Riesling (6403), Australien, 71 kr
För de mer modiga passar denna kaskad av smaker med rosentvål och litchi på toppen.

Cloudy Bay Pelorus (7894), Nya Zeeland, 131 kr
Ett torrt bubbel gjort på chardonnay är inte heller helt fel. Ett trevligt champagnelikt och smakrikt vin med viss brödighet.

Skål!