Vilka är de bästa vinerna till chèvre chaud? Sauvignon blanc är en bra matchning men det finns fler vita viner som passar och även rosé och rött vin är värda att testas.
Vin till getost och chèvre chaud, är lika med sauvignon blanc för många winelovers vilket förvisso också är en fantastisk kombination. Så varför ska man egentligen försöka sig på något annat? En retorisk fråga som naturligtvis får till svar: är man nyfiken på nya smakkombinationer så är man.
Getost är en ost som passar bra på en ostbricka men också i kombination med grönsaker som till exempel smörstekt sparris, rostad paprika och grillade rödbetor.
Getost finns i många former och stilar, från många länder och är en ost som faktiskt passar ihop med en hel del viner.
Testa gärna några olika vid samma tillfälle och se vilken kombination du gillar bäst. Nedan kommer några förslag.
Vitt vin till getost
Sauvignon blanc är en välkänd följeslagare till chèvre, särskilt när vinet är från Loire. Prova exempelvis:
Brochet Rèserve Sauvignon Blanc 2019 (78967) EKO, Loire, Frankrike, 119 kr
Ännu ett ”gäddvin”. Detta ekologiska vin är en storebror till Brochet Facile, vinet med den numera kända gäddan på etiketten, och det håller snäppet högre kvalitet. Druvtypiskt och aromatiskt med tydliga toner av krusbär och vinbärsblad samt en viss aning av exotisk frukt. Friskt och fräscht, smakrikt.
Andra viner med samma friska toner fungerar, som exempelvis viner från Chablis och viner gjorda av grüner veltliner eller varför inte det oväntade, till ett vin av druvan fiano. Testa dessa:
Petit Chablis La Chablisienne 2019 (5585), Chablis, Frankrike, 139 kr
Torrt och fräscht vin från kooperativet Chablisienne. Friskt med toner av citrus, gröna äpplen och melon.
Pratsch Grüner Veltliner 2019 (2922), Niederösterreich Österrike, 95 kr
Torr, medelfyllig. Frisk av vita päron och persika, äpplen. Pepprig längd. Frisk, stram med finfin rondör.
Montelapio Fiano di Avellino 2018 (90032), Kampanien Italien, 150 kr
Nyhet under våren men fortfarande i många butiker!
Smaken är torr, medelfyllig frisk och örtig, lätt aromatisk och nästan fet av frukter som grape, melon och mogna päron och äpplen. Läckert vin, inte som andra.
Betyg: 4+
Rosévin till getost
Torr rosé, eller varför inte mousserande rosé. Detta är en trotjänare:
Rotari Rosé 2014 (7701),Trentino, Italien, 129 kr
Torr, fruktig och elegant smak med inslag av röda bär, nougat och citrus. Följsam och trevlig.
Rött vin till getost
Fruktigt rött kan fungera väl som gamay eller en cabernet franc från Chinon. Även ung bärig pinot noir förstås. Prova rött till getost:
Morgon Victor Berard 2013 (5563), Beaujolais, Frankrike, 119 kr
Bara gamay ger ett friskt och fruktigt rött vin med smak av hallon och lingon. Örtigt avslut med mineralinslag.
Chinon 2018 (2759) EKO, Fabien Demois, Chinon Frankrike, 119 kr
Cabernet franc druvan står för de där lätt skalkärva, personliga vinerna som är oemotståndliga, för många.
Ganska fyllig smak, fruktig av röda bär, med lätt skalkärvhet av mörka vinbär. Varmare stil av svarta vinbär. Rökig hint och dito, aningen saftig.
Varm, smält, grillad ost. Jag har sagt det förut och säger det igen: ÅH, vad gott det är! Detta är en klassiker som får mig att se ljuset i tunneln.
RECEPT | Chèvre chaud – 4 portioner
200 g chèvre, getost på rulle
4 skivor surdegsbröd
ca 200 g sallad gärna blandad av isberg, maché och ekblad
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg upp salladen. Skär getosten i fyra skivor. Pensla brödskivorna med olja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg osten ovanpå. Grilla i ugnen i cirka 5 minuter. Lägg upp på salladen och strö gärna över finhackad, färsk timjan. Häll på flytande honung och olivolja. Salta och peppra.
Johan Edström vägleder i valet av rött vin till ost och vitt vin till ost.