Örnsköldsvik slöt upp och gjorde Högakusten Smakmässa 2018 till en succé. Vinbanken ställde ut och arrangerade ost- och vinproving tillsammans med gårdsmejeriet Lövbergs Gårdsproduktion.
Många utställare och lokala producenter av delikatesser till drycker som U & Me Beer från Umeå, Hernö Gin och Box Whisky i täten samsades om besökarnas uppmärksamhet tillsammans med ett stort antal tillresta vinimportörer och den lokala Munskänkföreningen. På scen stod bland många andra Maria Montazami, Melker Andersson, Petter och Alf Tumble. Vinbanken, med undertecknad, fick tillfälle att berätta mer om vinlagring, varför det är både spännande och smart att följa smakutvecklingen på vinerna och hur man kan göra när man vill fixa en egen vinkällare.
Under lördagen höll Vinbanken tillsammans med Lövbergs Gårdsproduktion ost- och vinprovningar. Lena Liljemark som tillsammans med sin man Magnus står bakom gårdsmejeriet i Ljustorp berättade initierat om ostarna och Elke höll i vinerna. Vi hade kunnat tala länge om kombinationer, smak och vad man kan tänka på i valet av ost och vin så stort var intresset från deltagarna på provningarna!
Tack till alla som var med på provningarna - grymt kul!
Ostar i provningen:
Lagrad färskost: Peters pottost, vinnare i mathantverks SM Guld 2017
Hårdost, chesheir
Grönmögelost, Märta-Kajsas grönmögel
Kontakt: Lövbergs Gårdsproduktion
Vinerna i provningen:
1. Saint Clair Pioneer Block 3 2016 (3577)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 149 kr
Druvor: Sauvignon blanc
2. Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601)
Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 149 kr
Druvor: 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% graciano
3. Castelnau de Suduiraut Sauternes 2011 (3690)
Château Suduiraut, Sauternes Frankrike, 169 krför 37,5 cl
Druvor: 90% sémillon, 10% sauvignon blanc
Läs mer - om hur man kombinerar ost och vin
Rött vin till ost, bästa kombinationerna - Johan Edström
Ost älskar vita viner - Johan Edström
Vin till ost - ost delas in i sex ost-familjer