Laddar annons
Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 10 februari
8 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 10 februari

Den 10 februari är det dags för lansering av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet. Det är en bra och lite spännande lansering med tre bubbel och ett fåtal andra vita viner, annars är det rieslingtema och närmare bestämt Mosel som dominerar.

Markus Molitor släpper fyra viner den 10/2 och fem viner på webblanseringen den 9/2. Molitor står för en uppvisning i härligt rena viner med imponerande variation. Mina två favoriter signerade Molitor är Bernkasteler Lay Auslese följt av Bernkasteler Badstube Spätlese. För en gångs skull är det inte de dyraste vinerna som imponerar mest – men vad som än hamnar i varukorgen blir det inte fel. Kvaliteten är skyhög rakt igenom. Utanför Molitortemat klarar även Van Wolxem fyndnivån. Gillar ni rena krispiga mineraler med en direktlänk av hickoryrökt frukt till Etnas sluttningar ger ni Benanti utrymme i korgen. All information om mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment 10 februari hittar du i tabellen längst ner.

Champagne

Lenson

Lanson Le Black Label Réserve (56382), 579 kr

Doftrikt med äpplen, strama citrustoner, persika, blommor, bröd, kalk mineraler och bra syra. Ett välgjort vin med en precision som jag inte har känt i en Lanson på många år. Servera till halstrade pilgrimsmusslor, ett par klickar bra pesto, ruccola och rostade pinjenötter.

Mousserande viner

Mosserande och vita viner 10 februari

Reserva de la Familia 2018 (93114), Juvee & Camps, EKO, Cava, 199 kr

Stor och karaktärsfullt laddad cava med äpplen, grapefrukt, pomerans, mandlar, grillade citroner, rökiga mineraler, bra balans och fin syra.

Von Buhl

Von Buhl Riesling Sekt 2019 (97050), Reichsrat von Buhl, Pfalz, 201 kr

Rent, elegant och spänstigt med gula äpplen, päron, vita persikor, kalk och lime, krossad sten, klockrena syror och lätt havssälta. Servera till carpaccio på havskräftor.

Frankrike

Pouilly Fusse

Pouilly-Fuissé PC Vers Cras 2020 (90613), Domaine Cordier, 399 kr

Stiltypisk vit Bourgogne med äpplen, päron, persika, örter och en god dos nya fat. Pigg och energirik smak med mandlar, nötter, mineraler, sälta och bra syra. Lite stramare och lite energirikare än samma vin från 2019. Vers Cras är ett av Cordiers topplägen som från 2020 får sätta 1er Cru på etiketten.

Italien

Etna Bianco

Etna Bianco 2021 (90608), Benanti Viticoltori, Etna, 199 kr

Ett ungt och krispigt friskt och rent vin med vita persikor, vita blommor och mandlar. Stram, elegant smak med äpplen, päron och vulkaniska drag med aska och rökiga mineraler, snygg sälta och bra balans. Benantis vita viner hamnar högt på kvalitetspyramiden och är skolboksexempel på vågen av uttrycksfulla härligt krispiga vita viner från Italien.

Tyskland

Nik Weiss

Nik Weis Bockstein Kabinett 2021 (95147), Mosel, 200 kr

Frisk och aromatisk doft med äpplen, gula plommon, citrusskal, rökiga mineraler, lätt sötma, bra syra och elegans. En välgjord moselriesling som passar till en pad thai med lite hetta.

Sybille Kuntz

Riesling Kabinett 2020 (95169), WG Sybille Kuntz, EKO, Mosel, 261 kr

Elegant, snygg riesling från en producent som väljer sina egna vägar och gör viner i en torrare och extraktrikare stil än någon annan i Moseldalen. 2020 är lite varmare än 2019. Kuntzarna själva är stormförtjusta i årgången. Lite mer extrakt och lite djupare frukt i 2020 än i 2019. Det här är en smakrik och uttrycksfull riesling med värme och mogen frukt i en torr stil. Vi möts av gula äpplen, persikor, melon, citrus och grapefrukt. Balansen finns där trots mycket extraktrikt men paret Kuntz lyckas alltid få till en bra syra som ger vinerna en bra ryggrad. Servera till fish and chips.

Van Volxem

Saar Riesling 2021 (92713), Van Volxem, Mosel, 191

Rent och elegant med spänstig frukt av äpplen, melon, citrus, limeblad, krispiga mineral och kristallklara syror med fin skärpa och lite sälta.

Auslese

Bernkasteler Badstube Spätlese Green capsule 2019 (95149), WG Molitor, Mosel, 221 kr

Elegant med gröna och gula äpplen, päron, blommor, limeblad, citroner, grapefrukt och underbara syror och lysande balans. En lätt sötma som hanteras av krispiga mineraler och fina syror spelar i bakgrunden. Servera till tonfisktartar på räkchips.

Spätlese

Bernkasteler Lay Auslese white capsule 2019 (95148), WG Markus Molitor, Mosel, 381 kr

Ett ungt laddat vin med toner av äpplen, persika, päron, vita blommor, kalk, massor av smaker men två komponenter lyfter detta till en hög höjd: fantastisk fina flintiga mineraltoner som släpper lite sälta och de klingande rena syrorna som sitter precis där de ska för att hantera vinets sötma. Ett vin som kommer att leva och utvecklas en lång tid framöver.

Österrike

Mousserande och vita viner 10 februari

Langenlois Seeberg Grüner Veltliner 2021 (90218), WG Loimer, EKO, Kamptal, 201 kr

Ungt med energirik frukt av äpplen, persika, päron, citronskal, örter, kalk, mineraler och ett lite örtigt avslut med mineraler och balanserad syra.

icthler

Ried Pfaffenberg Riesling 2021 (95160), Pichler-Krutzler, Kamptal, 289 kr

Rent, stramt och väldigt snyggt med äpplen, päron, persika, våta stenar, rökiga mineraler, krossad sten, fin sälta och underbara syror.

Chile

N02

No. 2 Sauvignon Blanc 2022 (94206), Viñedos Lo Abarca, DO Lo Abarca, 149 kr

Friskt och busigt aromatiskt med krusbär, fläder, nässlor och örter. Smakrikt med citrus, passionsfrukt, mango, äppelskal, örter och fin havssälta.

[drinklist id ="104144"]