Bäst i test vecka 6 - Systembolagets beställningssortiment
I bäst i test vecka sex blir det en rundtur i prisvärdhetens tjänst. För den som planerar sommarens viner, vilket är en väldigt bra tanke, finns det mycket att hämta i Bäst i test vecka sex. Du kommer bland annat hitta hög prisvärdhet och fynd från Tyskland, Portugal, Frankrike och Australien.
För någon vecka sedan fick jag frågan från en läsare varför alla vinerna som vi tar upp i ”bäst i test” kommer från Europa. Det är inte helt sant men på det stora hela stämmer det att det finns en sådan dominans. Anledningen är enkel: generellt har det sedan pandemin blivit dyrare med utomeuropiska viner. Mycket har att göra med effekter kopplade till pandemin: bland annat containerbrist och ökade bränslepriser men det beror även på att det under lång tid har investerats mycket i europeiska vinnäringen, och det fortsätter att ge resultat. Vi strävar efter att det ska vara en balans med viner från många ursprung men prisvärdhet är en viktig aspekt av det vi tar upp i ”bäst i test” och där har Europa en fördel i nuläget. Sedan är det fortfarande så att Italien, Frankrike och Spanien är världens största vinproducerande länder.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.
3-8 dagar innan vinerna kommer fram
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.
Bäst i test vecka 6 - Vita viner
Weingut Rings Ungsteiner Nussriegel Riesling Trocken 2021 (73824), Pfalz, 231 kr 17,5 poäng (++)
Ungt, friskt och snyggt stramt med gröna äpplen, citrus, vita blommor och örter. Smaken bjuder på klingande ren frukt med äpplen, citronzest, persika och en imponerande smakrikedom som kräver lite tid i glaset för att komma fram men allt finns där och lite till: klockrena syror, krispiga mineraler, kalk och en försiktig sälta. En lysande, torr, ren och elegant riesling som går bra att dricka nu men kommer att öppna sig ännu mer om något år. Weingut Rings importeras av Terrific wines.
Weingut Rings har funnits i dagens tappning sedan 2001. Syskonen Andreas, Steffe och Simone tog över en verksamhet från sina föräldrar där man producerade frukt och bulkviner. Det här ett företag som tagit en snabbfil från bulkvinsproduktion till hög kvalitet på kort tid. Steffen ansvarar för de vita vinerna Andreas (som har med sig erfarenhet från Wagner-Stempel) ansvarar för de röda och systern Simone hanterar allt där emellan. Nussriegel är ett så kallat Erste Lage som ligger intill det kända och Grosse Lage-klassificerade Weilberg. Ett högklassigt vin från en innovativ producent det ska bli roligt att följa.
ALLO Soalheiro 2021 (78068), Vinho Verde, 101 kr 15,5 poäng (++)
Ungt och friskt med pigg trevlig frukt av melon, äpplen, päron, pomelo och örter. Trevlig välbalanserad smak med rund, lite oljig struktur, äpplen, grapefrukt, bra syra och lite havssälta i eftersmaken. Ett fantastiskt prisvärt vin som får en fyndstämpel. Det här passar så fenomenalt bra in i mina vår- och sommarplaner. Väl kylt – öppna till matlagningen, sippa lite och kanske en droppe i såsen för att stödja ”strukturen” och sedan klunk för att säkerställa balans på alla fronter. Svårslaget för 100 kronor. Soalheiro importeras av Ward Wines.
Första steget i att skapa Quinta de Soalheiro skedde 1974 när João António Cerdeira planterade vinrankor i den nordligaste delen av Vinho Verde, Monção e Melgaço. Han kallade vingården Soalheiro, solig plats. 1982 etablerades företaget och drivs idag av João Antónios barnbarn. Vingårdarna är ekologiskt certifierade och hållbarhet är ett ledord. Soalheiro ALLO är gjort på druvorna alvarinho och loureiro.
Bäst i test vecka 6 - Röda viner
Domaine de la Verquière Rasteau 2020 (2179), Rasteau, 161 kr 16,5 poäng (++)
Stor doft med varmt mogen och rhôntypisk frukt av violer, hallon, lagerblad, kryddor och fat. Medelfyllig rik smak med björnbär, kakao, läder, svartpeppar, bra balans, koncentration och längd. Ett trevlig och smakrikt vin från en av de mindre kända appellationerna med närhet till Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. Här finns massor av härligt mogen rhônekänsla för anständiga pengar. Gjord på en blandning av 70% grenache och 30 % syrah. Passar till en mustig viltgryta eller vegetarisk lasagne. Domaine de la Verquière importeras av Handpicked Wines.
Rasteau är en av byarna som traditionellt har hör till Côtes-du-Rhône Villages men som sedan 2010 är ett eget AOC. Rasteau var länge mest känt för sina fortifierade viner men det blir allt vanligare att göra röda viner i rhônetypisk stil. Egendomen Domaine de la Verquière ligger i den medeltida lilla byn Sablet och drivs sedan tidigt 1900-tal av familjen Chamfort. Idag är det fjärde generationen med Thibaud Chamfort som styr över familjens 45 hektar vingårdar. Sedan 2014 är Verquières vingårdar biodynamskt certifierade. Från ett vinperspektiv är det här ett spännande och fortfarande relativt okänt område som borde vara långt fram kön för mer uppmärksamhet, självklart för sina viner men också för sin charm och för sin kultur.
Spinifex Syrah 2019 (58338), Barossa Valley, 231 kr 17,5 poäng (+)
Djup och mörk doft med björnbär, violer, salvia, kryddor och fat. Trevlig och välbalanserad smak med choklad, lakrits, svartpeppar, kanel, rosmarin och en fin dov och rustik frukt. Ett välkomponerat vin som kombinerar varmt mogen och koncentrerad frukt med en frisk pigghet. Passar bra till hemmagjorda högrevsburgare eller vegetariska portobelloburgare.
Magali Gely och Pete Schell startade Spinifex 2001. Magali Gelys familj har odlat vindruvor i området runt Montpellier i många generationer. Peter Schell har en bakgrund som vinmakare med erfarenhet från Bourgogne, Provence, Bordeaux och Nya Zeeland. Fokus hos Spinifex är druvor med ursprung i Rhônedalen och stilen är präglad en modern syn på vad Barossa Valley kan åstadkomma med kombinationen av koncentration och elegans. Utöver syrah är mourvedre (mataro), grenache och cinsault de viktigaste druvsorterna. Spinifex importeras av Quaffable Wines.