Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 10 februari
8 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 10 februari

Lanseringen av röda viner den 10 februari bjuder på en del spännande viner med bra prisvärdhet. Dessutom blev det verkliga lyxet från förra veckan uppskjutet till den 10 februari: Châteauneuf-du-Pape La Crau. Men Mommessins Saint Amour skänker också en hel del lättillgänglig glädje.

Nyttig info om alla röda viner som lanseras i tillfälligt sortiment 10 februari hittar du i tabellen längst ner. Bland annat kan du se betyget och antal flaskor som kommer till Sverige där.

Frankrike

Saint mommesin

Saint-Amour Mommessin 2021 (92856), Mommessin, 219 kr

Solmogen mörkt rödbärig frukt med hallon, violer, björnbär, smultron, körsbär och lavendel. Välbalanserad smak packad med krossade smultron, mörka bär, engelsk lakrits och bra syra. En förföriskt charmig Beaujolais som bör drickas i en stor bourgognekupa.

Châteauneuf-du-Pape La Crau 2020 (90632), Domaine du Vieux Télégraphe, 829 kr

Ibland funderar man på vad som givit Châteauneuf sitt rykte – här har vi svaret i form av La Crau. Rikt och fylligt på både längden och bredden med vildhallon, björnbär, violer, tjära, piptobak, varm jord, garrigue, rosmarin och en fantastiskt rustik och djup smak som fortätter att ladda upp nyanser en minut efter första klunken. LYSANDE! Servera till boeuf bourguignon.

Italien

Ratti röda viner 10 februari

Ratti Barolo Marcenasco 2018 (92601), Barolo, 341 kr

Stramt och lite återhållet med körsbär, granatäpplen, mynta, tranbär, blodapelsin och rosépeppar. Smaken är tillgänglig med bra frukt med smultron, nypon och tranbär. Årgången 2018 är lite lättare och ger en tillgänglig och drickfärdig Barolo Marcensaco.

Ratti - kultproducenten som tog Barolo in i framtiden

Rosso di Montalcino 2020 (93990), Pietroso, 249 kr

Ung och frisk Montalcino med mörkt rödbärig elegant frukt med hallon, smultron, intensitet och bra energi. Välbalanserad smak med bra balans, lite lakrits och fina syror.

Contrada Monte Serra Rosso 2020 (95145), Benanti Viticoltori, 301 kr

Ung, frisk, ren, elegant och strömlinjeformad rödbärig frukt av hallon, jordgubbar, blodapelsin, örter och aska. Ren och bräckligt skir frukt som vibrerar med intensitet och karaktär. Ett praktexempel på hur jordmånen som vinrankorna växer i pumpar upp markens karaktär upp i plantan och ut i druvorna – så fascinerande. De här vinerna är inte skapta för att vara charmtroll – de är lite vresiga och svårtillgängliga, man måste närma dem sig med ett vaket och öppet sinne – gör man det och får kontakten så finns det bara ett nästa resmål – Sicilien. Mat till detta: stenugnsbakad pizza, charkuterier och ost eller tonfisk som bara nosat på grillen. Ytterligare två premiumviner från Benanti lanseras på webben torsdag 9/2 runt 10:00. Ni hittar dessa i tabellen.

Spanien

Viña Tondonia Reserva Tinto Magnum 2010 (90410), R López de Heredia, Rioja, 732 kr

Traditionellt riojanskt med elegant lite burgundisk känsla men betydligt mer rustikt utan att släppa känslan av elegans och tydligt präglat av lagringen på äldre ekfat. Karaktärsfullt med pinje, tallbarr, skog, körsbär, lagerblad och fat. Notera att provningsanteckningarna gäller från vinet provat på vanlig flaska. Servera till en tapastallrik med charkuterier och hårdostar.

Pesquera

Pesquera Crianza 2019 (95181), Ribera del Duero, 211 kr

Klassisk varmt mogen Pesquera med rökig frukt av violer, plommon, tjära, läder varm jord och fat. Stor och fyllig smak med mörka körsbär, nougat, kakao och kaffe. Bra, välgjord och smakrik. Servera till lammytterfilé med råstekt potatis.

Röda viner 10 februari

Viña Pedrosa Reserva 2017 (95002), Pérez Pascuas, Ribera del Duero, 323 kr

Ung, rik och tät doft med svarta vinbär, violer, plommon och rökiga fat. Fylligt koncentrerad smak med björnbär, kaffe, choklad, bra balans, bra längd och massor med smak. .

Tyskland

Tschyuppen

Tschuppen Pinot Noir 2019 (90507), WG Ziereisen, Baden, 186 kr

Stor och lite aromatisk rödbärig doft med körsbär, plommon, nypon, blommor, kryddor och jordgubbar. En balanserad, smakrik, druvtypisk och välgjord pinot från varma Baden.

Australien

Dolcetto

Heartland Dolcetto 2020 (90124), Heartland Wines, Adelaide, 149 kr

Ungt friskt och bärigt med körsbär, blåbär, hallon, blommor och örter. Välgjort med ganska lätt, torr bärig frukt, kryddor, mineraler och fina körsbärssyror. Servera till fläskfilet med rosmarinkryddad ugnsstekt potatis.

Heartlands

March Hare of the Barossa Mataro 2020 (94234), Dandelion Vineyards, Barossa, 199 kr

Ung varmt mogen och tät frukt med violer, mörka körsbär, rostade fat, kokkaffe, kakao och lavendel. Smakrikt med koncentrerad mörkröd frukt av björnbär, vildhallon, kryddor och nougat. Gjort på mourvedre som man ofta kallar mataro i Australien.

[drinklist id="104144"]