Laddar annons
Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 30 september
28 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 30 september

Lanseringen av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet den 30 september håller hög klass. Vi har plockat fram fyra mousserande viner som alla är värda hålet i plånboken de skapar. Vad gäller de vita vill jag slå lite extra på trumman för Juliusspitals prestigesylvaner och Greywackes Wild Sauvignon som är superläcker.

Det finns flera intressanta mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment 30 september. Nedan hittar du betyg och recensioner, och längst ner finns den traditionella tabellen.

Champagne

Cuvée Speciale Hervé Dubois GC BdB 2013 (93914), 479 kr

Härligt frisk, ren och spänstigt pigg Champagne med päron, kalk, grapefrukt, blommor, mineraler, underbar syra och lite nätt sälta i eftersmaken. En klockren blanc des blancs från ett år som passade druvan chardonnay alldeles extra bra. En riktigt bra Champagne som redan har nio år på nacken men smakmässigt har den knappt börja röra på sig.

Mousserande vin - Frankrike

Cremant

Crémant du Jura Brut Sauvage (92717), Domaine Baud, 209 kr

Snyggt och välgjort jurabubbel som når hög nivå med äpplen, grapefrukt, nybakt bröd, nötter, och mandlar. Imponerande snyggt balanserat med precision i alla beståndsdelar, rena syror, lätt sälta och elegans.

Mousserande vin - Spanien

Raventos

Raventós i Blanc Textures de Pedra 2017 (94689), Katalonien, EKO, 299 kr

Ett ungt, friskt mousserande vin med torr, ren frukt av gråpäron, vita blommor, grapefrukt, citrus, mandlar, mineraler, elegant syra och sälta.

Mousserande vin - Tyskland

Bibo

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2019 (90034), Rheingau, 199 kr,

Härligt energiladdad riesling sekt med äpplen, persika, bröd, spettekaka, honungsmelon, mineraler och krispigt eleganta syror. Så trevligt, så välgjort och så hög nivå till bra pengar.

Frankrike

Château Haut-Bergey Blanc 2018 (92000), Bordeaux, 299kr

Friskt med gula äpplen, fläder, krusbär, gula plommon, vita vinbär och en liten elegant ton av fat. En bra välbalanserad vit Bordeaux (vilket är något vi dricker för lite av) som har precis lagom mycket av det mesta. Servera till pasta frutti di mare.

Pouilly

Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2020 (91312), Domaine Cordier, Bourgogne, 299 kr

Snygg laddad chardonnay från macon, persika, päron, lite för varm och inte så stram som man skulle vilja (temperatur)

Macôn Uchizy Les Maranches (92981), comte Lafon, Mâcon, 279 kr

Friskt och spänstig lagom ekad chardonnay från pålitliga Comte Lafons Macônegendom. Lite stram men med elegant mogen frukt med äpplen, citrus, persika, örter, snygga fat, rökiga mineraler, bra syra och bra balans.

Tyskland

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Silvaner GG 2019 (94941), Franken, 379 kr

Stramt elegant frukt med citrusskal, vita blommor, grapefrukt, ståligt rena syror, mineraler, sälta, bra syra och balans.

Österrike

Ein Wildes Gläschen Grüner Veltliner 2021 (93371), Zahel, Weinland Österreich, EKO, 199 kr

Stor och varmt mogen grüner veltliner med äpplen, persika, lite tropisk frukt, balans och lite sälta. Från området som spetsfundigt kan skriva wein aus Wien på flaskan. Servera till en Wienerschnitzel med pommes.

Pouilly

Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2021 (95870), Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, 205 kr

Ungt friskt och spänstigt vin med mogen frukt av äpplen, gråpäron, melon, citrusskal, bra balans, bra syra och mycket energi.

USA

Seven Springs Chardonnay 2018 (90643), Evening Land Vineyards, Oregon, 359 kr

Snygg och elegant chardonnay med äpplen, päron, persika, fat, grapefrukt, bra struktur, rökiga fat, bra balans, bra syra och fin sälta.

Nya Zealand

Greywacke

Greywacke Wild Sauvignon 2020 (95566), Marlborough, 239 kr

Stor varmt mogen doft med äpplen, päron, persika, rökiga mineraler, örter, vitpeppar, lite fat och massor av härlig egen personlighet och visst finns tonen av sauvignon blanc där men det här är en alldeles egen och härligt och ärligt befriande tolkning av druvan.

[drinklist id="102185"]