Laddar annons
Topp 10 vita viner i beställningssortimentet
6 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Topp 10 vita viner i beställningssortimentet

Första halvåret har gått och vi på Vinbanken känner att det är dags för en genomgång av vilka viner i beställningssortimentet som har levererat högst prisvärdhet. Utifrån våra artiklar årets 6 första månader lyfter vi fram de tio mest prisvärda vita vinerna i Systembolagets beställningssortiment.

Inför de här artiklarna har vi provat ca 620 viner av vilka 80 varit så bra att de varit med i den här artikelserien. Nu har vi satt ihop en lista på de bästa vita vinerna i beställningssortimentet som helt utgår från vinerna som har publicerats under första halvåret 2022.

En producent har två viner med på topplistan vilket säger en del om vad huset Haag förmår att leverera. Ytterligare en producent som står för topplistans bästa vin är Jules Desjourneys. Trots att priset för det här vinet ligger i den övre delen av viner vi recenserar finns det med bland de mest prisvärda vilket imponerar. Det tål att sägas igen: "Vi har svårt att se att Desjourneys viner, med den extremt begränsade volym som tillverkas, kommer inte ligga kvar på den här nivån länge till".

Några få av vinerna är slut eller har bytt årgång. När så är fallet står det längst ner i recensionen. Nästa vecka kommer en ny lista med tio-i-topp röda viner.

Nyheter i Systembolagets beställningssortiment

Topp 10 vita viner i beställningssortimentet

Fritz Haag Riesling Trocken 2020 (51555), 189 kr 17 poäng (++)

Härligt ren ung riesling med hyperelegant frukt av vita persikor, citrus, gröna äpplen, gråpäron, mineral, klingande rena syror och en underbar balans. Drick 2022-2027. Servera till musselcarbonara. Fritz Haag importeras av Vinovativa.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i kliniskt fokuserade rieslingviner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18, -19 och -20 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner samtliga årgångar.

El Muelle de Olaso 2021 (55721), Spanien, Jerez, 169 kr 17 poäng (++)

Den spanska vinnäringen har under det senaste årtiondet gått igenom en fantastisk utveckling där mycket har kretsat kring vad som händer i norra Spanien. Här har vi en energiladdad sydspanjor som förutom att den är smakmässigt superimponerande också står för en rejäl dos nyhetsvärde. Den klassiska sherrydruvan palomino fino utgör basen men här kommer den buteljerad i en helt annan skepnad än som en fortifierad sherry.

Stram, nätt och elegant krispigt torr frukt med gråpäron, granit, mineraler, granbarr och en pigg, lång och energiladdad eftersmak med fina syror, mineraler, sälta och en fjäderlätt nyans av flor (en hinna av jästpartiklar som täcker vissa sherryviner under en del av lagringen). Ett superläckert torrt vitt vin som passar till en panerad smörstekt abborre med färskpotatis och ärtor. Även om det säkert håller längre är den pigga friskheten vinets viktigaste drag. Drick det därför inom några år från årtalet som står på flaskan. El Muelle de Olaso importeras av Quaffable Wines.

Familjen Pérez har en lång historia som vinodlare men det var först på tidigt 2000-tal som man började gör eget vin. Man lägger stor vikt vid att lyfta enskilda vingårdslägen och är måna om att arbeta med regionens särart och kvalitetspotential. El Muelle de Molaso är gjort efter den kostsamma och arbetskrävande asaleo-metoden där man låter druvorna torka 6-8 timmar innan de transporteras till vineriet för att pressas.

Bäst i test vecka 26 - Systembolagets beställningssortiment

Max Ferd. Richter Riesling Mülheimer Sonnenlay 2021 (57034), Mosel, 149 kr 16,5 poäng (++)

Härligt spelande frisk, aromatisk och spänstigt citrusfruktig moselriesling med päron, blommor, vita persikor och physalis i doften. Underbart välbalanserad och elegant smak med mineraler, citronzest, mandariner och friska pigga syror som balanserar restsötman och ger en klingande ren eftersmak. Det här vinet har inget som hindrar att det förvaras i en kall källare i 7-10 år men det blir svårt att hålla fingrarna borta. Servera till ängamat eller färska räkor och ost. Max Ferd. Richter importeras av Vintedge.

Max Ferd Richter började göra vin i Moseldalen 1643. Företaget drivs idag av samma familj med Dirk Max Ferd Richter vid rodret med stöd av sonen Constantin. Familjen Richter har 19 hektar vingårdsmark på de bästa lägena i branta sluttningar. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. Man undviker kemiska bekämpningsmedel och låter, så långt det är möjligt, vinerna jäsa på den naturliga jästen. Etiketten på ”dagens vin” bär även ”extranamnet” Zeppelin label. Den är hämtad från sent 20-tal då en känd konstnär gjorde en etikett till ett vin från Richter som serverades på restaurangen på luftskeppet Graf Zeppelin.

O Fillo da Condesa Albariño 2020 (78154), Lagar da Condesa, Rias Baixas, 139 kr 16,5 poäng (++)

Ett ungt friskt och lätt aromatiskt vin med äpplen, päron, citrus, vita blommor och härliga mineraltoner som avslutas med en klingande ren syra och lite krispiga saltstänk från den närliggande Atlantkusten. Ett vin från vingården Bodegas Lagar de Condesa i Rias Baixas som ingår i Vinos Familia Juan Gil med ursprung i Jumilla. Servera till en Galicisk fiskgryta. Drick 2022-2025. Notera att det skett ett årgångsbyte sedan ursprungsartikeln publicerades.

Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har det dock tagit fart rejält och utvecklingen har varit spikrak. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa vinregioner och allt görs med en underbar ödmjukhet med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent, snyggt och präglas av pragmatisk funktionalitet. Det här vinet för oss nordvästra Spanien och Rias Baixas. Mer exakt till Val do Salnés som är den hetaste av de fem underregionerna i Rias Baixas och som också är den som är mest exponerad mot atlantkusten. Lagar da Condesa och Juan Gil importeras av Wineaffair.

Pewsey Vale Eden Valley Riesling 2018 (73514), South Australia, 189 kr, 17,5 poäng (++)

Aromatisk, varmt mogen frukt med persika, mandariner, päron, flinta och vita blommor. Smaken är ren och stram med eleganta drag av citrus, mineraler, sälta och druvtypiska, krispigt fina syror.  En välgjord och smakrik riesling med en gnutta restsötma i eftersmaken som gör att den passar utmärkt till en Pad Thai. NOTERA ATT DET HÄR VINET ÄR SLUTSÅLT. Vinbanken har kontaktat importören för att kontrollera om en ny årgång är på väg in.

Pewsey Vale är en vingård i Barossa med förhållandevis svalt klimat som ligger på 500 meter över havet och planterades med riesling redan 1847. Personen bakom detta vin är Louisa Rose som har gjort sig ett namn både i Australien och utomlands för sitt arbete med riesling och hennes motto säger väl allt? ”Riesling is our only focus”. Pewsey Vale importeras av Vinunic.

Jules Desjourneys Mâcon-Prissé En Chailloux 2017 (58886), Bourgogne, 319 kr 18 poäng (++)

Elegant doft med krossad sten, grillade citroner, rostade färska mandlar och eleganta fathantering.  Smaken är stramt stålig med vita persikor, gråpäron, citrus, kalk och laserrena syror med tydlig sälta och massor av mineraler. Ett vansinnigt snyggt och välgjort vin från Fabien Dupperay.  Det här är ett vin som utan problem klarar kötträtter men om man ska välja att lyfta det här vinets elegans (kraften finns där också) blir det en grillad vit fisk med högklassig olivolja serverat med jordärtskockspuré. Drick 2022-2034. Vinet finns i beställningssortimentet från den 9/5. Jules Desjourneys importeras av The Wine Agency.

Bakom namnet Jules Desjourneys finns den egentliga frontfiguren, Fabien Dupperay, som efter många år som vinhandlare kompletterade sin distributionsverksamhet med vingårdar, huvudsakligen i Beaujolais men har också ett samarbete med familjen Thibert där han väljer ut speciella delar av vingårdar i Mâcconais från vilka han gör strålande viner som konkurrerar i kvalité med kända producenter med vingårdsnamn som ”humhum”-Montrachet på etiketten. Dagens vin är just ett av dessa. Fabien Dupperays röda beaujolaisviner förtjänar ett eget ”kapitel” vilket kommer vi återkommer till. Gemensamt för vinerna som bär namnet Jules Desjourneys är att de är LYSANDE. Jag skulle bli förvånad om dessa inom några år inte har nått en kultstatus som kommer att innebära att 319 kronor för en flaska från Desjourneys kommer att vara ett minne från en annan tid.

Terrafactum Langenlois Grüner Veltliner 2020 (70525), Kamptal, WG Weszeli, 189 kr 17 poäng (++)

Ung frisk och fortfarande knuten doft med citrusskal, melon, gråpäron och physalis. Strömlinjeformad fokuserad smak med granit, äpplen, pomerans, mineraler, sälta och bra syra. En välgjord, elegant och balanserad grüner veltliner från Kamptal. Servera till stekt panerad abborre med färskpotatis, skirat smör och gröna ärtor. WG Weszeli importeras av Quaffable Wine.

Davis Weszeli äger och driver Weingut Weszeli som ligger i närheten av staden Langenlois i Kamptal i Österrike.  Företaget har ca 30 hektar vingårdar fördelade på 80% grüner veltliner och 20% riesling. Davis är en anhängare av tanken att mångfald i både djur och växtliv underlättar den viktiga balansen i vingårdarna därför finns både frukt och grönsaker planterade på gården och olika typer av marktäckare odlas mellan vinrankorna. Weszeli producerar två linjer som han kallar Terrass och terroir, där terrass är friskare och lättare och terroir har mer tyngd och kommer från högre klassade vingårdar.

Château de Rôchemorin Blanc 2016 (95209), Pessac-Léognan, 219 kr 17,5 poäng (++)

Frisk doft med krusbär, gröna äpplen, fläder, vinbär, örter och fat. Frisk ren smak med viss mognad men fortfarande ungt med pigga syror, citrus, mineraler, energi och eleganta fat. Servera till ugnsbakad torskrygg med färsk potatis, skirat smör och ärtor.

Vit Bordeaux har hamnat i någon form av radioskugga trots att det kan vara så lysande bra och dessutom fenomenalt prisvärt. Olika delar av den talrika och förgrenade familjen Lurton tillverkar vin i de flesta av världens hörn men familjens ursprung är Bordeaux och det imperium som André Lurton byggde upp innefattar en rad Bordeauxslott där Château Rôchemorin hör till ett av de mer kända. Sedan André Lurtons borgång 2019 styrs familjens egendomar av sonen Jacques. Lurtons Bordeauxslott importeras sedan i maj 2022 av Vinunic. Få producenter levererar så konsekvent hög kvalitet som familjen Lurtons bordeauxslott gör.

Fritz Haag Riesling Feinherbst 2020 (78149), 189 kr 17 poäng (++)

Härligt ren ung riesling med elegant frukt av vita persikor, päron, citrusskal, äpplen, mineral, klingande rena syror, lätt restsötma och en underbar balans. Drick 22-27. Fritz Haag importeras av Vinovativa. Passar till en kryddstark ramen.

Fritz Haag hör till toppfavoriterna inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Få producenter hittar en så klockren balans mellan laserrena syror, frukt, mineraler och en helhet som alltid mynnar ut i imponerande rena viner. Haag hör också till en av de få producenterna som klarade av att köra slalom mellan alla hinder de tre extremvarma årgångarna -18 till-21 och ändå producera syrastinna, rena och karaktärsladdade viner.

Gaba do Xil Godello 2020 (71124), Valdeorras, 149 kr. 16,5 poäng (++)

Ett ungt friskt vin med trevlig och pigg frukt av äpplen, päron vita persikor och färska mandlar. Lång, elegant smak med bra syra, lite sälta och fina mineraler. Ett välgjort snyggt vin som kombinerar karaktär, elegans och ursprung till ett extremt konkurrenskraftigt pris. Drick 22-25. Servera till en Galicisk fiskgryta.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Gaba do Xil kommer från Valdeorras i nordvästra Spanien. Tillsammans med några av vinerna från Bodegas Lanzaga i Rioja hör Gaba do Xil till de mest prisvärda vinerna inte bara från Telmo Rodriguez utan generellt från Spanien som helhet. Wine Affair är importör. NOTERA ATT PRISET HAR GÅTT FRÅN 149 TILL 159 sedan vår ursprungliga artikel publicerades.