Laddar annons
MUST - Fermenting Ideas 2019, Isabelle Legeron
20 Oct, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

MUST - Fermenting Ideas 2019, Isabelle Legeron

MUST-Fermenting Ideas 2019. Isabelle Legeron är utan omskrivning en auktoritet i vinbranschen. Som MW, Frankrikes första kvinnliga Master of Wine och med otaliga utmärkelser tillhör Isabelle bland de främsta.

Under MUST - Fermenting Ideas Wine Summit 2019 fick Isabelle Legeron stor uppmärksamhet. Med all rätt.

På MUST - Fermenting Ideas 2019 talade Isabelle Legeron med stor inlevelse om hållbar odling som ett helt nödvändigt förhållningssätt i ett långsiktigt perspektiv. Om naturvinernas frammarsch bland unga konsumenter men också om allt fler vinmakare som sluter upp.

Vem är Isabelle Legeron

År 2012 startade Legeron ”RAW WINE”, en mässa och samlingsplats för branschens ekologiska, biodynamiska, rättvisemärkta eller odlare samt producenter som står för sociala kriterier i kombination med hållbara odlingssätt.

Naturvin blev ett begrepp. Och det är Isabelle Legeron som gjorde konsumenter och bransch uppmärksamma på skillnaden mellan konventionell odling, i jämförelse till hållbart jordbruk, i vinbranschen.

Vad är naturvin

Samlingsnamnet för vinerna som räknas in i gruppen är odling som bedrivs i samklang med naturen, det vill säga under ledordet ”ekologi” och där tillverkarna utgår från maxnivåer, exempelvis vad gäller tillsatt svavel.

Men order naturvin väcker starka känslor. Vad är ett naturvin?

Isabelle Legeron arbetar vidare med mässor som RAW WINE. Hon skriver böcker samt artiklar och har blivit utnämnd av Vanity Fair som ”en av Frankrikes 50 mesta inflytelserika personer”, av Conde Nast Traveller som ”en av världens 50 mest inflytelserika tidsresenärer” och fått utmärkelser av Fortnum & Mason, Louis Roederer samt André Simon.

Se på NATURVIN som ett samlingsnamn för en rörelse. Och för alla dom som vill definiera rekommenderas ord som: ekologi, hållbar odling, ärlig samt få om några tillsatser.

Brilliant ordval och ambassadör

Med ovan i åtanke faller det sig självklart att en reglerad definition av ”naturvin” inte är möjlig. Det är inte heller någon större vits att krångla med motsatsord som onaturlig.

För det handlar om mycket mer än så. Det är hög tid för branschen men också för samhället att lyfter fram ”naturliga odlingssätt” till den nivå denna fråga hör hemma. Högst upp på agendan.

Tack till Isabelle Legeron som fick mig att förstå!

Skribent Erica Landin besökte första RAW WINE i London 2012.