Laddar annons
Nai e Señora till lättrimmad torskrygg | Måndagsmatchen
12 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nai e Señora till lättrimmad torskrygg | Måndagsmatchen

Nai e Señora är ett vitt vin gjort på trendiga druvan albariño. Medelfylligt vin som passar till smakrika rätter med fisk och skaldjur. Testa till lättrimmad torskrygg med potatisstomp. Fungerar också som det där härliga glaset kallt vitt vin att smutta på före maten. 

Det här vinet passar utmärkt bra till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Prova också till en risotto med svamp eller kanske till kyckling marinerad i kokosmjölk med mango, ingefära och nudlar. En trevlig förrätt som är enkel som få är lättstekta pilgrimsmusslor med brynt smör och hackade hasselnötter. Vi väljer att servera lättrimmad torskrygg till.

Recept | Lättrimmad torskrygg med potatisstomp

4 portioner

4 portionsbitar torsk
1,5 msk salt
1 msk strösocker
0,5 l vatten

Stomp:
500 g potatis
100 g smör
5 msk varm mjölk
1 dl riven parmesan
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
salt och peppar

 

Gör så här:

Blanda vatten med socker och salt. Rör tills saltet och sockret löst sig. Lägg fisken i lagen och rimma i minst 30 minuter. Koka under tiden potatisen mjuk.

Ta upp fisken och torka av den. Lägg den i en ugnsfast form. Droppa olivolja över, lite flingsalt och sätt in ugnen i 150 grader. Ugnsbaka den till en innertemperatur av max 50 grader, det tar cirka 15 -20 minuter.

Mosa potatisen lite grovt, med smöret och mjölken och tillsätt ost och hackade örter. Smaka av med salt och peppar. Servera genast till fisken, eventuellt med gröna bönor eller ärtor till.

Fler goda vintips

Se våra kortalänkar, som Vinköplistan.

Vintipset till maten

Nai e Señora 2013 (75705) BS, Terra de Asorei, Rías Baixas, Spanien, 139 kr

Vinet är gjort på druvan albariño. 2013 kommer gå till historien som ett år med en av de största skördarna, någonsin. Kvaliteten på druvorna var hög. Det regnade några dagar innan skörd och en del druvor angreps av botrytis, vilket ledde till ett knappt märkbart bortfall i den redan stora volymen. Mogen generös frukt och balanserad syra kännetecknar vinerna från årgång 2013 i detta område.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Smaken är torr, medelfyllig, fruktig av äpplen, päron, persika och litchi, av mogen citrus med inslag av mineral och örter. Smakrikt albariñovin som är rundare i denna årgång (2013).


 

Vinöst vetande

Terra de Asorei ligger i den största av Rías Baixas fem subregioner Val do Salnés. De andra är Condado do Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla och Soutomaior.