Caravan Durif till mustig köttgryta | Måndagsmatchen
Caravan Durif 2013 är ett mulligt, rött vin från Australien som passar till allehanda smakrika kötträtter. Vi lagar en enkel, mustig köttgryta till.
Servera ett rött, fruktigt och mulligt vinet till den smakrika rätten av mörkt kött. Alltså gärna till mörkt viltkött och till grytor.
RECEPT | Mustig köttgryta – 4 portioner
1 msk smör eller margarin
600 g grytbitar av nöt eller lamm
1 tsk salt och svartpeppar
4 dl vatten
3 msk köttfond
1 gul lök, i strimlor
4 morötter, skalade, i slantar
6 medelstora potatisar, skalade och i stora bitar
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 msk vinbärsgelé
1 msk torkad timjan
1 tsk chilipulver
olja
Gör så här:
Bryn grytbitarna i olja tillsammans med tomatpurén i en rymlig gryta. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i fond, vatten och rött vin och låt köttet sjuda under lock minst en timme eller tills köttet är riktigt mört.
Tillsätt morötter och potatisar i grytan när köttet är mört. Låt koka cirka tio minuter. Smaka av med gelé och eventuellt mer salt och peppar. Servera med ett gott bröd.
Fler goda tips:
Här är en god gryta, gjord med julmust. Går lika bra med läsk, typ coca cola.