Laddar annons
Härlig mat- och vinresa till Apulien – Italiens klack
19 Oct, 2015

Härlig mat- och vinresa till Apulien – Italiens klack

Efter månader av planering och längtan kom vi äntligen iväg på vår mat- och vinresa till Italiens klack och regionen Apulien. Matlagning, vinprovning, kultur och bad i medelhavet stod på to-do-listan.

Vi landar på tidtabell i Apuliens (Puglia) huvudort, kuststaden Bari, med drygt 300 000 invånare. Bagaget dyker upp, hyrbilen står klar, vi har karta och detaljerad färdbeskrivning, vad kan gå fel?

Sök bästa flyg-rutt med Supersavertravel!

Vi hyr ett hus av den trevliga vinimportören Barbro Guaccero, som sedan drygt 40 år bor i Puglia. När adressen inte går att knappa in i GPS:en misströstar vi inte utan skriver in närmsta ort istället. Bilturen ska bara ta trettio minuter.

Vilse i Apulien

Två timmar senare står vi still, helt vilsna i en korsning utan skyltar, omgärdade av olivträd. Italienska bilförare står aldrig still i en korsning, de gasar rakt ut, så snart kommer en hjälpsam man fram och ger oss instruktioner på italienska.

Ingen av oss kan italienska och mannen kan ingen engelska. Serpentina och gira är det vi uppfattar plus tydliga gester. Och där ser vi äntligen skylten i smide: GUACCERO. Ah, nu så! Men vart pekar den? In mellan två pampiga pelare förstås och vidare ut på åkern mellan olivträden.

För 40 år sedan kom Barbro Guaccero till Bari för att arbeta som designer. Hon mötte sin stora kärlek och blev kvar. Idag  driver hon inte bara en svensk vinimportfirma, hon anordnar vinprovningar och matlagningskvällar på sin gård, där man även kan hyra ett av hennes hus.

 

Nu är det becksvart och när vi krånglat in oss där på åkern, nästan fast mellan två gamla olivträd har tonen i bilen blivit något ansträngd. Men då, som en räddande ängel, ringer Barbro och undrar var vi är. Vi krånglar oss ut på vägen igen och någon kilometer senare är vi framme. Där tas vi emot av en mur av hundskall, Barbro har nio hundar plus några hittehundar, och Barbro själv kramar glatt om oss och låser upp vårt hus.

Där är det uppdukat med ost, bröd och några av alla viner som Barbro importerar från bland annat A Mano Wine och Candido. Nu är det dags att utforska Puglia!

Matera är en spännande stad med bevarade grottor där det bodde människor så sent som på slutet av 1950-talet.

Mat, vin och bad kombineras med kultur och arkitektur

I början av oktober kan vädret vara riktigt ljuvligt, som svensk sommar. Havsvattnet är uppvärmt till 26-27 grader och solen bränner. Här kan man kombinera mat, vin och bad med kultur och arkitektur. Priserna är låga, maten känns hemlagad vart du än kommer och vinerna är lättdruckna och solvarma. Druvorna heter bland annat primitivo, negroamaro och uva di troia. I Puglia produceras faktiskt lika mycket vin som i hela Australien!

I staden Matera kan man besöka de gamla grottbostäderna, Sassis kallas de, som beboddes så sent som på 1950-talet. Matera är en del av Unescos Världsarv och mycket speciell att se. Bredvid den moderna delen av staden lever den historiska vidare och där finns hotell för den som önskar. 2019 kommer staden att vara Europas kulturhuvudstad. Vi tar av oss skorna och känner in de varma stenarna, tänk om de kunde berätta vad de varit med om.

Trani är en kuststad med fin hamn och en oerhört vacker katedral alldeles i närheten. Detta var en gång korsfararnas hamn och här startade både korståg och pilgrimsfärder mot Jerusalem. Inte långt från Trani ligger den lilla byn Giovinazzo med förtjusande hamn där man kan hoppa i tillsammans med lokalbefolkningen. Vid det lilla torget äter vi färsk fisk och dricker lokalt vitt vin.

Ett glatt gäng från Sverige som provar vin på A Mano Wines kontor i Noci. Längst till höger sitter Elvezia Sbalchiero, som tillsammans med sin man, vinmakaren Mark Shannon, är grundare av A Mano WIne.

Bari - huvudort i Apulien

I Bari finns en fin katedral och alla märkesbutiker man kan tänka sig om man är sugen på shopping. En bit längre söderut längs kusten kan man bada i San Vito och därefter ligger den vita staden Polignano A Mare med härliga fiskrestauranger och italiensk husmanskost. Hit kommer även italienska turister för att beskåda och fotografera sig med statyn av Domenico Modugno, han föddes här och deltog i melodifestivalen 1958 med kända sången ”Volare”.

I och runt staden Alberobello finns de berömda trullihusen. Små sockertoppsliknande hus gjorda som en byggsats som snabbt kunde monteras upp och ner när de kungliga skatteinspektörerna kom och begärde pengar. Ryktet gick och husen förvandlades till en stenhög och man slapp på så sätt skatten. Alberobello är på ett sätt en turistfälla med krims-krams, men husen är värda att se. Vi kombinerar med ett besök i Noci och en vinprovning hos A Mano Wine.

I Palo del Colle, bara tio minuter med bil från vårt hus besöker vi en tillverkare av mozzarella och köper med oss dagsfärsk ost. Underbart!

Två italienska farbröder knyter till kulor av mozzarella. Det går med en väldig fart.

Matlagning med Barbro Guaccero

Tillsammans med Barbro Guaccero på gården utanför Palo del Colle, har vi härliga matlagningskvällar i hennes kök, då hon generöst och glatt leder oss med fast hand genom den Apulianska husmanskostens smakrika upplevelser. Vi äter spännande köttfärslimpa och pasta med pikant tomatsås. Allt smakar gott och vi är glada att den bedårande vita fårhunden Max, av rasen maremmano abruzzese med 70 centimeter i mankhöjd, inte hinner äta upp all köttfärs framför ögonen på oss. Bara en liten smakbit, sedan får vi resten. Mums!

Resa till Apulien:

Flyg till Bari eller Brindisi. Vi valde Luft Hansa.
Vi rekommenderar starkt att bo på landet för en härligt, genuin upplevelse. Barbro Guaccero hyr ut ett hus veckovis.

Fler härliga restips

Matlagningskurs i Toscana

Mat- och vinresa till Toscana

Prova vin och mat i Nice

Gå på barrunda i Paris