Laddar annons
La Grola 2011 till långkokt lammstek | Måndagsmatchen
19 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

La Grola 2011 till långkokt lammstek | Måndagsmatchen

La Grola är ett rött vin med mycket smak och elegans. En perfekt följeslagare till kötträtter av alla de slag.

Vi serverar en lammstek som långsamt stekts i ugnen med mycket rosmarin och vitlök.

Vinet

La Grola 2011 (42334), Allegrini, Venetien, Italien, 159 kr

Det här är ett rött vin från Venetien, regionen i nordöstra Italien, där man bland annat hittar de kända vinerna Amarone del Valpolicella och Prosecco. La Grola kommer från den kända producenten Allegrini och det är gjort på 80 % corvina, 10 % osoleta och 10 % syrah. Druvorna kommer från vingården La Grola, en 30 hektar stor vingård som Giovanni Allegrini köpte och rustade upp för många år sedan.

Vinbankens recension

Härligt, koncentrerad doft av körsbär, svarta vinbär, eneträ, kaffe och choklad. Elegant rött vin, smakrikt med mörka bär, körsbär i choklad, kaffe och fat. Restsockerhalten är mindre än 3 g och det gör det till ett bra matvin. Ett festligt vin att dricka nu eller lagra några år. En favorit i vinhyllan!


RECEPT | Långkok på lammstek med rosmarin och vitlök

6-8 portioner
Cirka 2 kg lammstek eller motsvarande mängd lammlägg
0,5 kruka färsk rosmarin
1 vitlök, skalad och delad i klyftor
2 dl rött vin
flingsalt
olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Dela vitlöksklyftorna i två delar. Lägg några rosmarinkvistar i botten av en gryta med lock som tål att stå i ugnen. Häll på några msk med olivolja och det röda vinet. Lägg köttet ovanpå. Ta en vass kniv och gör små snitt i köttet där vitlök petas in. Lägg resten av vitlöken runt om. Strö salt på och ytterligare rosmarin.

Ställ in i ugnen i minst 6 timmar. Sila skyn och koka upp i en kastrull med en tsk svartvinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatispuré och gröna bönor.

Fler goda tips

Här finns ett recept på lammracks med potatispuré med Västerbottensost

Här kan du läsa mer om La Grola