Laddar annons
9 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny EKO-bubblare från Ferrari| Vinköplistan #23

MOUSSERANDE VIN. Av en slump kommer tre av fem viner på #vinköplistan från Italien denna vecka.  Priserna diffar mellan 59 kr upp till Bordeauxvinets 170 kr. Ett bra rött lördagsvin bjuder vi på till fest och värt att notera är att vinsmaken har ursprungskaraktär. 

Typicitet är alltid en trevlig "smak" men den är alls inte självklart att känna, oavsett vilken prisnivå vinet har eller hur tränad provare man än är. Ursprungskaraktär kommer av tillverkningen och det är framförallt vinmakaren som kan lyfta fram alternativt förminska uttryck.

Av tradition har vinpriser länge legat högt i bordeauxdistriktet varför veckans vin, Les Hauts de Granget i förhållande till smak, är ett riktigt bra köp. Här smakar man verkligen "rött bordeauxvin" för en i jämförelse moderat slant.

Mousserande vin från Trento

Nytt tillskott i stallet hos Ferrari är ett EKO-certifierat mousserande vin. Oavsett EKO märkningen är Ferraris husstil (mer än ursprungskaraktär) omisskännlig. I denna bubblare som kort och gott heter "Organic" (eko på engelska) är ledordet som för producentens övriga viner: elegans.

Vitt vin - 100 kr

Pinot Grigio Riserva (2412)
Mezzacorona, Trentino-Alto Adige Italien, 89 kr

Druvor: Pinot grigio
Smak: Torr, medelfylligt gulfruktigt vin som smakar av päron, mogna gula äpplen, en knivsudd persika, örter, lime och fat. Smakrik.
Omdöme: Användbart sommarvin!
+

Passar till

Grillade rätter som till fisk, kyckling eller av fläskkött. Gul paprika, champinjoner och lök på spett, cous-coussallad med frukt för den som vill eller varför inte en klick majjo! En ost som lagrad hårdost kan också smaka bra!

Vitt vin - 200 kr

Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes 2014 (84596)
La Chablisienne, Chablis Frankrike, 161 kr

Druvor: Chardonnay
Smak:  Torrt, fruktigt, lätt/medelfylligt finvin som smakar av gröna äpplen och örter, nervkittlande mineral och en uppstramande citrus-stringens. Lång, elegant eftersmak.
Omdöme:  Snygg och läcker!

Passar till

Dricker detta vin till skaldjur valfri sort. Tips är att ha citronen tillgänglig för att matcha med stänk för godaste kombinationen, för dig. En väl lagad, klassiskt elegant fiskrätt passar också utmärkt. Osten till detta vin är färsk, antingen örtkryddad eller som en färsk getost.

Rött vin - 100 kr

Monterosso Rosso 2016 (22981)
Nordic Sea Winery, Molise Italien, 59 kr

Druvor: Sangiovese
Smak:  Medelfyllig, stram röd frukt med körsbär på första parkett, inslag av örter, fat och röda bär.
Omdöme: Okomplicerat, enkelt vin som gör sig bra till mat i vardagsgenren, pizza och pasta men också till sommarens grillade fläsk. Alt till vego-gryta.
Sockerhalt: 5 g/L
+

Passar till

Prova vegetarisk hamburgare (jojo-vilket annat namn kan vi använda :-))

Rött vin - 200 kr

Les Hauts de Granget 2013 (3814)
Union de Producteurs de Saint-Émilion, Frankrike, 170 kr

Druvor: 83% merlot, 11% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon
Smak: Medel/fyllig. Fruktigt vin av mogna svarta vinbär och plommon, inslag av örter, läder, fat och tobak. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Topptrevligt Bordeauxvin till toppbra pris.
+

Passar till

Härligt vin till fest och fina köttbiten. Gör det enkelt, välj hög kvalitet på köttet, krydda med senap eller en klick örtsmör, till det serverar du ugnsbakade potatishalvor. De här goda lammfärsspetten gör sig också bra till vinet.

Veckans bubblare

Ferrari Organic NV (77748) Beställningssortimentet.
Ferrari, Trento Italien, 165 kr. EKO

Druvor: Chardonnay
Smak: Torrt, friskt och medelfylligt mousserande vin med förvisso blygsam fart på bubblorna men också med tydlig fruktsmak av mogna gröna noter, en hint gula äpplen, smak av bröd, citrus och mineral. Druvkarakteristiken är omisskännlig precis som att vinet vilket legat 36 månader på jästfällningen, smakar av samma moment, bröd och till del av en krämig smörighet. Bra längd med elegant stil.
Omdöme: Läcker och välgjord. Toppköp bland "icke-skumporna".


Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!