Laddar annons
16 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sommarens grillviner | Vinköplistan #24

VIN TILL GRILLAT.Bland idel friska, krispiga vita viner passar dess smakmässiga motsats utmärkt, chardonnay med fatkaraktär. Vinets gula frukt och fatinslag gör kombinationen till krämiga eller grillade rätter till en klockren match.

Fatade chardonnayviner är därmed, också!, användbara sommarviner precis som vilka andra grönfriska pigga sauvignon blancer som helst!

Chenin blancdruvans viner har i regel en mix tropisk frukt med inslag av honung därtill en bra syra. Smakmässigt kan man säga att dessa vita viner ligger mellan smörigt feta chardonnayer och krispigt gröna sauvignon blancer.  Tänk på: som alltid har "bra vin" en god, mogen fruktsyra vilket bidrar till längden på smakupplevelsen. Det goda vinet smakar varken "surt" omoget men inte heller platt i brist på vigör och spänst.

Riojavinerna har Vinbanken intresserat sig för under veckan och vi avslutar med ett bra och användbart vinval i crianza-genren (är den fruktigaste kvaliteten av de lagrade riojavinerna). Rioja crianza innebär att vinet lagrats 12 månader på fat.

Röda finvinet är från Sydafrika av druvan pinotage. Vi spinner vidare på tema "vin till grillat" och eftersom druvan (alt andra parametrar) ger smaken rökiga drag är även detta ett bra vinval till sommarens grillade rätter. God även för alla som väljer vegetariska rätter!

Läs: Jonas bästa tips till grillat, under vissa bestämda förutsättningar

Njut av helgen!

Vinköplistan #24

Vitt vin - 100 kr

1. Mauro Chardonnay 2015 (32008)
Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr

Druvor: Chardonnay
Smaken är torr, medelfyllig med smak av gul frukt som melon, mogen apelsin, gula äpplen och inslag av fatvanilj. Riktigt bra vinval i den låga prisklassen. Användbar! Servera som ett glas vin på verandan, till en ostbricka, grillad abborre med smörstekta sommarkantareller eller enkel, krämig pastarätt.
+

Passar till

Husman, till hårdostar eller som detta recept, skaldjursrisotto

Vitt vin - 200 kr

2. Anima Chenin Blanc 2014 (2049)
Avondale, Western Cape Sydafrika, 159 kr

Druvor: Chenin blanc
Smak: Torrt, medelfylligt läckert gulfruktigt vin, tropiska noter av persika och mango, stram ton av vita päron och krusbär, inslag av örter, mineral och fatvanilj.
+

Passar till

Prova till en citrusmarinerad grillad lax, rätter med tillbehör av örter som rosmarin eller basilika. Sallad, marinerad eller prova, grillad pilgrimsmussla alternativt en getost med extra smak av örter.

Rött vin - 100 kr

3. Faustino VII 2014 (22662)
Faustino Martínez, Rioja Spanien, 79 kr

Druvor: 95% tempranillo, 5% mazuelo
Smak: Medelfyllig, utvecklad smak av röd frukt, örter och fat. Möjligen lite kort i eftersmaken men det förminskar inte upplevelsen av ”god”!
Omdöme: Perfekt vinval, gärna till fläskragú.
v

Passar till

Skönt, rött husvin. Passar nu och då! Prova gärna: Örtbakad grissida och filé med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbssalsa

Rött vin - 200 kr

4. Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2014 (22273)
Stellenbosch Sydafrika, 109 kr

Druvor: Pinotage
Smak: Medel/fyllig. Fruktig, mogna bär, inslag av örter och fat. Balanserad och lång.
Omdöme: Riktigt bra köp!
+

Passar till

Detta vin vill jag servera till sommarens grillade rätter. För vegeterianer eller hängivna köttätare, fläsk till nöt.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
 
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!

Bild: Moderaterna Årsta, inbjudan till grillkväll :-)