vin-till-vegetarisk-hamburgare

Vin till vegetarisk hamburgare

Favoritmarkera

VEGOBURGARE. En burgare som smakar tacos och som är vego, hur bra kan det bli? Bästa vin till vegetarisk hamburgare kan vara både rött eller vitt, gärna av vardagskaraktär.

Svårast när man lagar vegetariska biffar och burgare är att få dem att hålla ihop. Speciellt när man ska vända burgaren i stekpannan. Här har vi valt ett lite lyxigare vin med backup av ett billigare alternativ.

vin-till-vegetarisk-hamburgare-vinbanken-oldenburg-syrah-vinia

Vinet

Oldenburg Syrah 2013 (2008), Stellenbosch Sydafrika, 189 kr
Medel/fyllig, mörkfruktig smak med kryddig rondör och en solig fruktsötma. Inslag av mörka bär, choklad och fat.

Budget
Francisco Gomez 2015 (2255), Bodegas Francisco Gómez (Hacienda La Serrata S.L.), Valencia Spanien, 69 kr

Lättare än vinet ovan självfallet men smakar också av mörk frukt i en mustig och kryddig tappning. Inslag av vinbär, örter och lakrits.

Recept | Tacoburgare | 4 portioner

3-4 dl kokta kidneybönor (burk)
4 msk tacokrydda
1 krm nymalen svartpeppar
300 g fast tofu, naturell eller marinerad
3 dl krossade tortillachips, gärna med ostsmak
4 msk vetemjöl
Rapsolja

Tillbehör
1 rödlök
1-2 avocado
1 paprika
2 dl majs
En kruka sallad eller färsk spenat
2 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta
4 hamburgerbröd

Blanda egen tacokrydda
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk spiskummin
1 tsk paparikapulver
1 tsk torkad oregano
1 tsk
Socker
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar.

Blanda och förvara sedan i en glasburk med lock

Gör så här

  • Skär rödlök, avocado och paprika i skivor till garneringen och skölj majs, bönor och sallad.
  • Blanda gräddfil och lite vitlök till en dressing.
  • Mixa bönor, tacokrydda och peppar med en stavmixer. Mosa ner tofu med gaffel – blir som bäst när smeten inte är helt slät.
  • Krossa tortillachipsen i en mortel, blanda ner hälften i smeten tillsammans med vetemjöl. Se till att chipsen inte är för grovt krossade. Tryck ihop och forma 4-6 burgare ordentligt så att de håller ihop. Vänd dem i resten av chipskrosset, som panering.
  • Stek burgarna ett par minuter på vardera sida i generöst med olja. Servera med hamburgerbröd och tillbehör.
  • Välj veganvänliga tortillachips. Ta en klick klassisk tacosalsa som dressing till burgaren.

Recept ur boken: Mera Vego, mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo
“En härlig kokbok för vegofamiljens vardag men också för fest. Fullmatad med recept som är lättlagade och aptitliga – Vinbanken, januari 2017”

Kommentera