Fredagen den 21 augusti lanserades ett tiotal exklusiva öl i Systembolagets mest välsorterade butiker.
En spaning säger mig att det är en tydlig trend bland namnkunniga bryggerier att utnyttja sin breda plattform till att sprida politiska budskap.
Öl som budbärare
För det är väl inte bara ren och skär kommersialism när man blandar in feministiska, vänsterpopulistiska och antirasistiska kryddor i brygderna? Ölvärlden består förvisso av en massiv andel hipsters – på båda sidor om bardisken – som gärna tar till sig budskapen (min gissning). Så vilka budskap pratar vi om?
- Oceanbryggeriet stöttade en samling kvinnliga hobbybryggare och gjorde, We can do it, för ett knappt år sedan – en amerikansk pale ale som sedan dess säljer som smör på Göteborgs pubar.
- För två veckor sedan släpptes danska Grisk (girig på svenska) – en spark i skrevet på finansvärlden. För varje såld flaska gick en krona till Cancerfonden.
- Och nu kommer Omnipollos Yellow Belly (engelskt uttryck för fegis), med genialt omslagspapper liknande en Ku Klux Klan-kåpa, signerad bryggeriets artist Karl Grandin. En hyllning till progressiva människor, som tar avstånd från strukturell rasism och anonymt näthat. Drick, njut och ha inga fördomar!, uppmanar Omnipollo.
Nya öl på Systembolaget 21 augusti 2015
1. La Rulles Triple (11335)
Brasserie La Rulles, Belgien, 75 kr för 750 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Snygg, balanserad, rund och god belgare där alkoholen inte är stickig, utan bäddas in i smakrikedom av tropisk frukt och knäckigt bröd. Triple (tripel, trippel – ordet kan stavas efter humör) indikerar alltid generösa mängder malt.
Belgare betyder oftast en hel del sötma och ganska blygsam beska. Här avråds från alltför många snabba, djupa klunkar. 8,4 procent nästan omärklig alkohol kan skapa problem. Bryggeriet ligger i det för övrigt bryggeriglesa Gaume, den allra sydligaste regionen i Belgien, med starka luxemburgska inslag. Och just precis Gaume passar min gom.
Passar till: Stillsam njutning i små klunkar. Tilltugg överflödigt.
2. Dugges Ethiopia Gedeo (11479)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Härryda, 39,90 kr för 330 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Tänk bort ordet ”öl” för ett ögonblick, ta en sval klunk och bara njut. Är det kaffe? Är det ett flygplan? Är det Stålmannen? Nej, det är en stout, så fullpackad med arom och smak att man tappar målföret. Som namnet antyder har man pytsat i en hel del av det etiopiska Gedeokaffet i brygden och ansvarig för detta är finrosteriet Johan & Nyström. Trolleritricket att förvandla 10,6 % alkohol till sammetslen balsam står kanske det söta, högväxande kaffesorten för. Inget är lämnat åt sumpen.
Passar till: Kladdkaka med hallon och vispgrädde.
3. Omnipollo Yellow Belly (11648)
Buxton Brewery, England, 69 kr för 330 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Doftar som en italiensk gelateria; vanilj, choklad, jordnötskrokant. Smakar … tja, ganska precis som det doftar. Nötigt, nougatigt, med massor av gräddig kola och vaniljsås. Ge en nioåring fria tyglar i ett kök och du får ungefär det här till middag. 11% alkohol är inte besvärande, tack vare ”Baileys-effekten”, den som kamouflerar det mesta med sin genomträngande sötma.
Passar till: Dessert – om man sent i middagen kommer på att man glömt fixa dessert.
4. Cuvée Angélique (11682)
Kleinbrouwerij De Glazen Toren, Belgien, 80 kr för 750 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Ganska mörk, maltig, matig öl som skriker efter korv. Korv, korv, korv! Helst en kryddig typ som matchar ölets fruktighet och generösa citruston. Så vem är Angélique? Har inte lyckats reda ut det, men det doftar feminism om ölet, som ursprungligen bryggdes till mors dag, av idel kvinnlig bryggeripersonal – vilket inte betyder att det handlar om den trubbiga schablonen ”tjejöl” i betydelsen ”blask”. Tvärtom, det här är fullmatat.
Passar till: Korv och fläsk, rustik alsaçisk mat.
5. To Øl Sur Amarillo (11548)
De Proefbrouwerij, Belgien, 37,90 kr för 330 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Inte omgångens smakligaste öl, men det klart mest udda och rentav intressantaste. Namnet Sur Amarillo är träffsäkert, korsningen mellan syrlig frukt och besk humle är övertydlig. Dessutom finns en aning sälta i bakgrunden, vilket gör brygden till ”ölets rödsvarta döskalle” (för att tala med lösgodisbaren på stormarknaden). Inte alla kan fördra det här, det är tvivelsutan ett öl för aficionados.
Bakom ”To” i To Øl står danskarna Tobias Emil Jensen och Tore Gynther, en gång elever till bryggarikonen Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller). De To är vad som på såväl danska som på ölspråket engelska kallas ”gypsy brewers”. På politiskt korrekt svenska är termen ”fantombryggare”, det vill säga nomadiserande producenter utan eget bryggeri. Det här har Tobias och Tore kokat ihop hos De Proef utanför Gent, som öppnar famnen för många småbryggare.
Passar till: Törstsläckare.
6. Pohjala Baltic Notorius India Pale Ale 3 (11418)
Pohjala, Estland, 39,90 kr för 330 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Hur ballt är det egentligen med rekordförsök i alkohol? Stolt skriver det ganska hajpade Tallinn-bryggeriet 12% med tydliga siffror på etiketten, som dessutom har en döskallemärkning. Kan tänka mig att, som god granne till småstaterna på andra sidan Östersjön, stödköpa ett par flaskor, även om alkoholsticket är lite väl påtagligt. Prisvärt yam-yam för den som gillar spritig och mycket besk öl – samt anser att en skumkrona bara är i vägen och surar ner mustaschen. Den här sirapstunga trippel-IPA:n saknar nämligen skum.
Passar till: En rejäl biff med rödvinsreduktion, som möjligen kan tämja det här brutala ölet.
7. Evil Twin Ashtray Heart (11643)
Evil Twin Brewing, USA, 28,90 kr för 355 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Porter för inbitna rökare. Har aldrig begripit mig på rökig öl och har aldrig träffat någon som föredrar ett askfat med fimpar före ett rent. En poäng med rök i glaset i stället för i luften är att gardiner, mattor och kläder inte blir inpyrda. Extremöl för nördar.
Passar till: Rökta, salta charkuterier.
8. Lagunitas GnarlyWine (11206)
Lagunitas Brewing Co, Kalifornien, 89 kr för 650 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Om bryggerier vore serietidningar skulle Lagunitas vara Fantomen. Etablerat, habilt, förutsägbart, vanebildande, massor av fans. Så vad händer när Mr Walker plötsligt spöar upp Diana, byter mjölken mot en stadig whisky och snattar ett par solglasögon på 7-Eleven i Morristown. Man känner inte igen sig, det är vad som händer. Här känner jag inte igen Lagunitas. Är det ett slags rekordförsök i alkohol? Inte min grej, när spritigheten slår igenom så här markant. Stick to the IPA – det är Lagunitas flaggskepp, lika självklart som Columbus Santa Maria.
Passar till: Crêpes – såväl suzette som med skinka och ost.
9. Lagunitas Equinox (11618)
Lagunitas Brewing Co, Kalifornien, 69 kr för 650 ml
Öl-typ: överjäst
Smak: Om vi ska fortsätta Fantomen-krönikan är det här i så fall Guran. Lättviktig, trevlig, lite kort i rocken. Fruktig och mild ale med balans i humle/malt-kvoteringen. Inte alls aggressiv som Gnarly Wine, men mera likt en klassisk Lagunitas. Innehåller förutom kornmalt även havre (bör alltså gillas av Hero).
Passar till: Enkel törstsläckare efter gräsklippning.
10. S:t Eriks Peach IPL India Pale Lager (11508)
S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 28,90 kr för 330 ml
Öl-typ: underjäst
Smak: Massiv persikoöl med beska och sötma i en taktlös pardans, där båda envisas med att vilja föra. Frontalkrocken mellan smaklökarna kan jämföras med den som inträffar mellan frukostkombon kaviarmacka & apelsinjuice. Amerikansk inspiration, möjligen från Atlanta i Georgia, där det mesta heter nåt med peachtree. Tack, men jag föredrar att äta persikan som söt och saftig frukt i stället för att dricka den som sötbesk alkoläsk.
Passar till: Som fälla för fruktflugor.
Bildtext: Svartkonst på flaska. Funkar bra på ljugarbänken.
Författare: Thomaz Grehn