Bäst i test vecka 38 - syrah från Sydafrika och USA
I Bäst i test vecka 37 håller vi oss till en druva, nämligen syrah. Och vi besöker både Sydafrika och den amerikanska delstaten Washington.
Fyra lysande viner som alla är baserade på rhônedruvan syrah. Dagens val är fyra kraftfulla, smakrika och karaktärsladdade viner i skilda prisklasser. Gemensamt för alla för är att de är bra och prisvärda i sina segment.
Detta är Bäst i test
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Bäst i test vecka 38 - syrah från Sydafrika och USA
Ringer namnet Ernie Els en klocka? – för golfentusiasterna är det säkert så. Els är en framgångsrik Sydafrikansk golfspelare som har legat etta på världsrankingen i flera omgångar. Vad gäller vinrankningen från samma land pekar formkurvan för Els mot toppskiktet även där. Ernie Els inledde sitt vinprojekt vid foten av berget Helderberg i Stellenbosch 2004. Fokus är röda druvor och förebilden är Frankrike. Vinerna marknadsförs i olika serier med specifika namn kopplat till golf. Prestigevinet heter Signature och därefter kommer en serie som heter Proprietor´s Blend, följt av Major Series. I en något lägre prisklass kommer ”The Big Easy” som är Ernie Els smeknamn och syftar på hans lätta swing. Els Wines har 72 + 45 hektar vingårdar i två olika områden. Vinmakare är Louis Strydom. Ernie Els importeras av The Wine Agency.
Johan Reyneke startade sin verksamhet 1998 efter att ha arbetat på egendomar. Han började med att sälja druvor och lyckades efter hand få verksamhet att växa. Idag har han 120 hektar biodynamsikt certifierat vingårdsmark som är planterade med chenin blanc, sauvignon blanc, shiraz and cabernet. Reyneke importeras av Tuesday Wine.
Porseleinberg
2021Stor och kraftig med djup, härligt aromatisk, mörk frukt av violer, björnbär, rökiga fat, choklad, lakrits, svartpeppar, oliver, massor av smak, väl integrerade fat. I stilen lite som en traditionell aussie shiraz men här finns också en frisk pigghet med bra syra, mineraler och lite sälta som lyfter vinets friska drag. Porseleinberg ligger i Swartland och ägs av Boekenhoutskloofs. Drick 24-34.
Porseleinberg ägs sedan 2009 av Boekenhoutskloof. Projektet drogs igång av Marc Kent som är en av initiativtagarna och den som aktivt driver Boekenhoutskloof. Tanken med Porseleinberg var att skapa en av de bästa syrabaserade vinerna i Sydafrika. Vingårdarna hanteras både ekologiskt och biodynamiskt. Druvorna jäses alltid i hela klasar med naturliga jäststammar och tillsatsen av sulfiter hålls nere till ett minimum. Vinet lagras i stora äggformade behållare av betong eller stora foudres. Porseleinberg importeras av Tuesday Wine.
Bakom Motor City Kitty ligger Charles Smith som blev självlärd vinmakare efter att ha avslutat karriären som manager för flera rockband. Charles arbetar med olika druvsorter med den gemensamma nämnaren att druvorna kommer från Washington. Förutom viner som Motor City Kitty som görs i små volymer ligger han även bakom en serie viner som görs i betydligt större volymer under namnet Wines of Substance. Motor City Kitty importeras Handpicked Wines.